U Rijeci je održana prva u redu konferencija „Europa koja povezuje“ posvećenih predstavljanju političkih prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Republika Hrvatska Vijećem Europske unije predsjedat će u prvoj polovici 2020. godine, a ovo šestomjesečno razdoblje od posebne je važnosti za Rijeku s obzirom na njenu titulu Europske prijestolnice kulture i kulturni program koji će se odvijati u narednoj godini. Od više od 160 aktivnosti koje donosi hrvatsko predsjedanje, među kojima 28 susreta predstavlja događaje najviše političke razine, mnoštvo sadržaja ugostit će i Rijeka. Poklapanje hrvatskog predsjedanja Europskom unijom te riječkog predsjedanja europskom kulturom, prema riječima ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, dodatno će povećati međunarodnu vidljivost Rijeke i našeg kraja pred europskom kulturnom publikom, uz doprinos projekta EPK raznolikosti kulturne ponude te jačanju i integraciji kulturnog sektora.

„Po prvi put se dogodilo da jedna zemlja u isto vrijeme predsjeda Vijećem Europske unije i ima grad s titulom Europske prijestolnice kulture, što smatram izuzetnom prilikom na povećanju vidljivosti Rijeke te pozicioniranju grada u turističkom smislu“, kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Gradonačelnik je istaknuo kako će projekt Europske prijestolnice kulture ostaviti trajne vrijednosti u Rijeci što se tiče infrastrukturnih objekata. Naime, trenutno se u Rijeci na području bivše tvornice Rikard Benčić uređuje art kvart, u sklopu kojeg je već otvoren Muzej moderne i suvremene umjetnosti, završava se uređenje budućeg Muzeja grada Rijeke u Palači šećerane, intenzivno se provode radovi na uređenju Dječje kuće, krenuli su radovi na uređenju Gradske knjižnice Rijeke, a brod Galeb će uskoro krenuti prema brodogradilištu. Infrastrukturni radovi vrijedni su 310 milijuna kuna, od čega je polovica sredstava osigurana iz europskih fondova, a polovica iz gradskog i državnog proračuna.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe, gradonačelnik Obersnel ponovio je svoj stav, koji je više puta isticao kao član Odbora regija.
„U sljedećoj financijskoj perspektivi Europske unije od 2021. do 2027. godine predlaže se smanjenje sredstava iz Kohezijskog fonda i povećanje udjela vlastite, nacionalne i lokalne, komponente u financiranju projekata. Smatram kako će za Hrvatsku, kao i druge zemlje koje su kasnije ušle u Europsku uniju, biti pogubno“, kazao je gradonačelnik Obersnel, naglasivši kako bi hrvatsko presjedanje trebalo iskoristiti za lobiranje protiv takvog prijedloga.

Osim ministra Grlića Radmana, konferencija je u Rijeci je okupila i druge članove Vlade Republike Hrvatske: ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića te ministra turizma Garija Cappellija. Događaju su pristustvovali i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić te brojni dužnosnici i gosti.

Naime, glavni prioriteti šestomjesečnoga predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a koji se odnose na povezivanje u prometnom, energetskom i digitalnom smislu i povezivanje kroz sport, turizam i kulturu, predstavljeni su kroz dva panela.

Uz gradonačelnika Obersnela, u panelu o povezivanju građana Europe kroz kulturu, turizam i sport, sudjelovali su i ministri Obuljen Koržinek i Cappelli te Martina Jeričević, načelnica sektora u Središnjem državnom uredu za sport.

Također, održan je i panel o prometnom, energetskom i digitalnom povezivanju Europe na kojem su sudjelovali ministri Butković i Ćorić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić te direktor Odašiljača i veza d.o.o. Mate Botica.

Osim u Rijeci, Vlada Republike Hrvatske održat će još tri konferencije u Osijeku, Splitu i Varaždinu na kojima će javnosti biti detaljnije predstavljeni ostali politički prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Skip to content