Hrvatska pošta i Irska pošta (An Post) zajedno će pustiti u opticaj 23. siječnja dvije prigodne poštanske marke kako bi obilježile proglašenje gradova Rijeke i Galwaya europskim prijestolnicama kulture za 2020. godinu.

Nominalna vrijednost obiju prigodnih maraka je 8,60 kuna, a na njima su prikazi znamenitosti Rijeke i Galwaya. Autori izdanja su Tomislav Tomić, akademski slikar grafičar iz Zaprešića (marka Rijeka), i Steve Simpson, dizajner iz Irske (marka Galway).

Prigodne marke tiskane su u nakladi od 100 000 primjeraka te su izdane u arčićima od 9 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).  U pejzažima Hrvatske Rijeka je mjesto života, simbol slobodarskog duha i progresivnih ideja.

Paralelno s Rijekom, titulu europske prijestolnice kulture u 2020. nosi i irski grad Galway. Ovaj se grad nalazi na zapadnoj obali Irske, smješten na Divljem atlantskom putu, a poznat je po kozmopolitskoj atmosferi, izvanrednoj ljubaznosti svojih stanovnika i statusu kulturnog središta Irske.

Skip to content