Prvi rezultati upravo završenih predbilježbi pokazuju kako je za upis u prvi razred osnovnih škola prijavljeno nešto više djece nego prethodne godine, rečeno je na kolegiju Gradonačelnika. I ove godine cijeli je grad jedno upisno područje, što znači da roditelji s područja Rijeke mogu upisati dijete u bilo koju riječku školu.

Kako je kazala pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Branka Renko-Silov, predbilježbe za upis u prvi razred završile su proteklog tjedna, a cijeli postupak bit će okončan u lipnju. S obzirom na to da Vlada još uvijek nije prihvatila mrežu upisnih područja na području Hrvatske, kojom bi se roditelje ograničilo da upišu dijete u školu najbližu mjestu stanovanja, roditelji s područja Rijeke i dalje imaju mogućnost da upišu dijete u bilo koju od 24 škole na području Rijeke. U riječke škole djecu mogu upisati i roditelji koji ne žive na području grada Rijeke, no moraju podnijeti zahtjev željenoj školi, koja će, ovisno o veličini razrednih odjela, odlučiti hoće li moći upisati dijete.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što će roditelji i ove godine moći izabrati školu za svoje dijete, budući da ograničavanje smatra nepotrebnim.
“Veseli me činjenica što je zabilježen nešto veći broj učenika nego proteklih godina, što znači da smo zaustavili negativan trend broja školaraca. I ove godine Grad Rijeka će omogućiti besplatan produženi boravak ili cjelodnevnu nastavu prvašićima, što će učenicima pomoći da lakše savladaju prve školske obveze, a roditeljima da ne brinu gdje su im djeca nakon nastave,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

“Kultivator” za širenje kulture čitanja
Grad Rijeka sufinancirat će sa 100.000 kuna projekt Sveučilišta u Rijeci pod nazivom “Kultivator”. Projekt kojeg su inicirali Sveučilište i Odjel za kulturu, proizašao je iz projekta Rijeka –grad u kojem vrijedi studirati. Cilj projekta je širenje kulture čitanja, a njime će se, između ostaloga, omogućiti lakša i jeftinija nabava stručne literature, kao i posebni programi namijenjeni privlačenju i motiviranju studenata za čitanje i pisanje stručnih i znanstvenih radova.

Rezidencijalni program Kamov
U ožujku će biti raspisan poziv na predlaganje programa koji će se ostvariti u sklopu Rezidencijalnog programa Kamov. Naime, Odjel za kulturu uredio je stan u samom središtu grada u kojem će moći privremeno boraviti kreativni pojedinci iz područja književnosti, vizualnih i audiovizualnih umjetnost te društvenih znanosti. Ovim će se programom riječka kultura obogatiti gostovanjima eminentnih svjetskih stvaraoca koji će tijekom svog boravka u Rijeci raditi na svojim projektima/djelima i usput sudjelovati u javnim događanjima na riječkoj kulturnoj sceni (predavanja u školama i na fakultetima, druženje s lokalnim stvarateljima, sudjelovanje na okruglim stolovima, organiziranje književnih večeri, predstavljanja radova i sl.).

Minimalno trajanje boravka je jedan mjesec, a programe će odabirati, za tu svrhu osnovani Programski savjet. Definirana su tri načina na koja će Grad Rijeka sufinancirati programe, a ovise o tome ima li i u kojem obimu predlagač programa pokrivene troškove boravka, prijevoza i smještaja ili ne.

Pokretanjem Rezidencijalnog programa Kamov, Grad Rijeka želi, kroz različite promotivne aktivnosti, omogućiti suvremenim europskim i svjetskim stvaraocima bolje upoznavanje umjetničkih, kulturoloških i društvenih prilika u Hrvatskoj, posebice u Rijeci. Istodobno, riječka će publika imati priliku upoznati se s odabranom europskom i svjetskom umjetničkom scenom.

49. gradonačelnikov kolegij ožujak 2011.

Sufinanciranje uređenja dječje onkologije
Grad Rijeka pridružit će se humanitarnoj akciji Udruge Krijesnica te će za sufinanciranje uređenja prostora i nabave opreme za potrebe Odjela za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka, osigurati sredstva u iznosu od 250.000,00 kuna. Gradonačelnik Obersnel je pozdravio inicijativu Udruge Krijesnica, kojom će se urediti novi, veći prostori dječje hematologije i onkologije. Riječ je uređenju trenutno neadekvatnog prostora Odjela, o čijem bi uređenju brigu trebalo voditi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. I ovo je rješenje privremeno, jer jedino pravo rješenje predstavlja izgradnja nove bolnice koja će na jednom mjestu ujediniti sve odjele i klinike i time omogućiti kvalitetniju i efikasniju zdravstvenu skrb uz racionalizaciju troškova, kazao je Obersnel.

“Nakon što je sad već davne 2003. godine izrađeno idejno rješenje buduće bolnice, sad smo napokon došli u situaciju da se može izdati građevinska dozvola za izgradnju dijela objekata. Svjestan važnosti projekta, Grad Rijeka je bez naknade dio zemljišta bivše vojarne Trsat ustupio za izgradnju bolnice, preuzevši obavezu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, za što je izdvojeno 3 milijuna kuna, s time da se Grad Rijeka odrekao i komunalnog doprinosa u visini od 12,5 milijuna kuna,” kazao je gradonačelnik.

Prijevoz za građane starije od 65 godine
Kao i prethodne godine iznos godišnje karte za prijevoz u javnom prometu za građane starije od 65 godina s prihodima nižim od 2.000 kuna mjesečno, u visini od 30 kuna, podmirit će se iz gradskog proračuna. Procjenjuje se kako će, kao i prethodne godine, ovu mogućnost iskoristiti oko 5.000 starijih sugrađana s nižim primanjima, za što se iz gradskog proračuna planira izdvojiti oko 150 tisuća kuna.

U 2011. godini Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem će temeljem provedenog natječaja za izbor projekata zaštite prirode i okoliša te održivog razvitka sa 119 tisuća kuna sufinancirati 16 projekata predloženih od strane 13 udruga. Programi se odnose na obilježavanje dana Ekološkog kalendara Grada Rijeke, provođenje edukacijskih programa iz područja održivog razvitka i zaštite prirode te provođenje drugih programa i projekata udruga koji promiču ekologiju, zaštitu okoliša i održivi razvitak uopće.

Premještanje vozila
Zbog usklađivanja Odluke o visini troškova, premještanja i čuvanja nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila s novodonesenim pravilnicima, ubuduće će se pokušaj premještanja vozila umjesto 180 kuna, naplaćivati 250 kuna. Takođe, jasnije je definirano premještanje vozila, koje se smatra započetim ako je izdan nalog za premještanje i ako je specijalno vozilo “pauk” kojim se obavlja premještanje došlo na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno ili parkirano, pa sve dok “pauk” ne napusti mjesto s kojeg se vozilo premješta.