U sklopu velikog europskog projekta „Europe Goes Local“, kojim se potiče europska suradnja u području politika za mlade, Rijeka je ugostila sudionike studijskog posjeta.

Studijski posjet organizirala je Agencija za mobilnost i programe EU, a sudionici iz Litve, Estonije, Belgije, Slovenije i Srbije u sklopu posjeta od 24. travnja do 28. travnja, osim Rijeke, posjetit će Pazin, Medulin i Labin.

Cilj studijskog posjeta je predstaviti hrvatske primjere dobre prakse u području mladih te kroz međunarodno umrežavanje različitih dionika iz Europe potaknuti razmjenu praksi i međunarodnu suradnju. Tijekom četiri dana aktivnosti sudionici će posjetiti niz organizacija, institucija i jedinica lokalne samouprave na području Rijeke i Istre, a koji svojim praksama unapređuju rad s mladima na lokalnoj razini.

Rijeka ugostila sudionike studijskog posjeta u sklopu EU projekta Europe Goes Local

Sudionike studijskog putovanja pozdravila je zamjenica riječkog gradonačelnika Sadra Krpan

Grad Rijeka je uključen je u program studijskog posjeta kao sudionik prvog izdanja „Europe Goes Local“ projekta na nacionalnoj razini i višegodišnji partner i suradnik na navedenom projektu te primjer dobre prakse u području politika za mlade. Tijekom posjeta Rijeci sudionici su imali priliku saznati više o odgovoru Grada Rijeke na novonastale potrebe mladih proizašle iz covid-19 pandemije, riječkom modelu Građanskog odgoja i obrazovanja, kao i iskustvu sudjelovanja u projektu „Europe Goes Local“.

Sudionike studijskog posjeta pozdravila je zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, istaknuvši kako je Grad Rijeka iznimno ponosan na svoje programe za mlade, posebno na program Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavnu aktivnost u osnovnim školama. Radi se o programu koji se preko pet godina provodi u riječkim osnovnim školama s ciljem promicanja nenasilja, tolerancije i solidarnosti te koji kod učenika nastoji razvijati ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava kao i na razumijevanju života u građanskom društvu.

Sudionici studijskog posjeta imali su priliku razgledati i Dječju kuću, jedinstveni objekt takve vrste u Hrvatskoj, čija je posebnost u načinu rada s djecom i roditeljima koji u njoj provode vrijeme te u područjima rada i temama kojima će se djeca u njoj mogu baviti. U Dječjoj kući upravo se odvija tjedan dobre dječje knjige, ujedinjujući široku frontu društvenih aktera koji rade na kulturi čitanja djece.
„Dječja kuća utjelovljuje sve ono što želimo da djeca cijene – znanje, kreativnost, svijest o društvenim promjenama, zabavu, inovacije i ideje. Dječja kuća je nasljeđe Europske prijestolnice kulture i jako smo sretni što naši najmlađi sugrađani imaju mjesto u gradu u potpunosti posvećeno njima“, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Projekt „Europe Goes Local“, trenutno je jedan od najvećih europskih projekata u području rada s mladima, u kojem Grad Rijeka od samih početaka aktivno sudjeluje, a provodi ga Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s partnerskim Nacionalnim agencijama u Europi za program Erasmus +.