Ovogodišnja Vikend škola poduzetništva, održana u sklopu programa RInovatoRI, okupila je 33 učenica i učenika viših razreda riječkih osnovnih škola oko aktualne i zanimljive teme vezane uz 3D tehnologiju – 3D Game Hub.

RInovatoRI na 3D zadatku boravili su već tradicionalno u planinarskom domu Dvorac Stara Sušica od 12. do 14. travnja 2019. s ciljem da osmisle i dizajniraju novu društvenu igru u duhu grada Rijeke, a njene materijalne komponente izrade uz pomoć 3D tehnologije. Kako bi proces učenja i stvaranja prošao čim uspješnije i učinkovitije, s RInovatoRIma u pratnji bio je mentorski i stručni tim u sastavu doc.dr.sc. Sven Maričić i njegov studentski tim s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, voditeljice Josipa Andrušić i Dijana Malinić, te predstavnice Doma mladih Iva Marčelja i Nicol Nefat.

Uspješno završena još jedna Vikend škola poduzetništva

Uspješno završena još jedna Vikend škola poduzetništva

Nakon upoznavanja i prezentacije raznih društvenih igara koju su polaznicima programa omogućili članovi udruge Kulturni front, RInovatoRI, podijeljeni u radne timove, krenuli su osmišljavati vlastite koncepte društvenih igara, uz neke zadane parametre: tema igre morala je biti vezana uz grad Rijeku i morala je uključivati četiri figurice, simbola Rijeke – dizalicu, Kosi toranj, Gradsku uru i brod. Nakon predstavljanja svih osmišljenih ideja, stručni tim i sami polaznici odabrali su jednu tabletop igru radnog naziva RI-route, koju su osmislili i razradili Ian Galešić (7.r., OŠ Kozala), Viktor Višnić (6.r., OŠ Zamet), Mario Muškardin (7.r., OŠ Zamet), Karlo Tomović (6.r., OŠ Trsat) i Saša Junior Lerga (7.r., OŠ Nikola Tesla).

Kako bi razvili prototip pobjedničke igre, RInovatoRI su nastavili rad u specijaliziranim timovima zaduženim za pojedini razvojni segment – pravila, dizajn ploče, kartice, figurice, ambalaža i menadžment. Timovi su imali priliku upoznati proces izrade figurica u improviziranom 3D laboratoriju, smještenom u odvojenom prostoru dvorca, a neki su operativno i izradili potrebne elemente za novu društvenu igru. Posljednjeg dana boravka RInovatoRI su predstavili prototip igre RI-route, zajedno s promotivnim sloganom „Igraj RI-route i kreni na put“, testirali njenu funkcionalnost, te opisali koje su aktivnosti poduzeli unutar svojih specijaliziranih timova, a koje su dovele timskim pristupom do gotovog proizvoda. Ri-route, zajedno s poboljšanjima koja slijede na redovnim radionicama RInovatoRa u Domu mladih, bit će u svibnju 2019. prezentirana i gradonačelniku Grada Rijeke na posebnom prijemu.

Osmišljena društvena igra radnog naziva Ri-route

Osmišljena društvena igra radnog naziva Ri-route

Vikend škola poduzetništva 2019: 3D Game Hub pružila je i ove godine priliku učenicima riječkih osnovnih škola da realiziraju svoju kreativnost kroz izradu konkretnog proizvoda, uz pomoć stručnih mentora i suvremene tehnologije. Time ne samo da su polaznicima pružena znanja iz poduzetništva i specijaliziranih područja koja će obilježiti i njihovu budućnost, već su i potaknuti na stvaranje i timsku suradnju, a sve kroz igru i zabavu.

Program RInovatoRI pokrenut je, osmišljen i sufinanciran od strane Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, a provodi se u organizaciji ustanove Dom mladih Rijeka. Program je namijenjen razvoju poduzetničkih kompetencija mladih, a provodi se u tri programska pravca: redovni cjelogodišnji program, vikend škola i ljetna škola. Prošlogodišnja Vikend škola poduzetništva pod nazivom „Umjetna inteligencija i pametni gradovi“ dobila je priznanje za Naj-akciju 2018. koju dodjeljuje Savez društava Naša djeca Hrvatske pod pokroviteljstvom UNICEF Ureda za Hrvatsku.

Skip to content