Sanacija državnih prometnica kroz Rijeku, u sklopu koje će biti zamijenjeno oko 10 kilometara asfaltnog sloja od Plumbuma do Kantride trebala biti gotova kroz najviše mjesec dana, kazao je na redovnoj konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te najavio nastavak uređenja državnih prometnica i izgradnju rotora i iduće godine. Do kraja godine trebala bi početi i izgradnja turističkog naselja na Kostabeli.

Osvrćući se na opsežne radove na državnim cestama kroz Rijeku, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako se u završnom dijelu radova uređuju Grobnička i Istarska ulica te Ulica Franje Račkog, a radovi su gotovo privedeni kraju bez većih zastoja u prometu.

“Uz malo odricanja od vlastitog komoditeta sad imamo sve glavne prometnice kroz Rijeku uređene na kvalitetan način, budući da nije obnavljan samo površinski sloj asfalta, nego su rađeni i zahvati na saniranju i baznog sloja, a u nekim dijelovima je popravljana i mreža infrastrukture, što je razlog da su na nekim dijelovima radovi trajali nešto dulje,” kazao je gradonačelnik Obersnel, zahvalivši se sudionicima u prometu na strpljenju.

Kroz najviše mjesec dana, a uz povoljne vremenske prilike i ranije, bit će gotovo uređenje Istarske ulice do tzv. riječkog zavoja te uređenje Grobničke ceste od Svilnog do Orehovice, a na mjestima koja zahtijevaju sanaciju uredit će se i Ulica Franje Račkoga.

Završetak radova na državnim prometnicama očekuje se 2015. godine, kada će se uređivati  Adamićeva ulica, Ulica Riva i Krešimirova ulica. Te prometnice nisu mogle biti obuhvaćene ovogodišnjim radovima, jer su se za njih, budući da je potrebno napraviti i velike radove na infrastrukturi koja se nalazi unutar prometnica, bilo potrebno napraviti i detaljniju prometnu dokumentaciju.

Tijekom iduće godine planirana je i izgradnja četiri rotora, i to na Plumbumu, križanju Osječke, Prvomajske i Tizianove, na Martinkovcu te kod bivšeg motela Panorama. Grad Rijeka je već kontaktirao s Hrvatskom gospodarskom komorom, kao vlasnikom motela koji trenutno predstavlja ruglo na ulasku u grad, tražeći da uredi ili sruši objekt.

Što se tiče radova na prometnicama, do kraja godine bi trebali započeti radovi na 1. fazi uređenja čvora Orehovica, što bi  vozilima iz smjera zapada omogućilo izlazak na Ulicu Kačjak, kao najbrža veza prema Gornjoj Vežici, prije svega prema Kampusu i sušačkoj bolnici. Tijekom iduće godine bit će gotov projekt za kompletno uređenje čvora Orehovica, kojim će se omogućiti da se na čvor može ući ili izaći iz svih pravaca.

U sljedeće dvije do tri godine bez listi čekanja za dječje vrtiće

U proteklih mjesec dana otvorena su dva nova vrtića, “Mavrica” na Pehlinu i “Radost” na Turniću, čime je kapacitet vrtića povećan za 150 mjesta, što pak znači da je u posljednjih nekoliko godina otvoreno oko 450 novih mjesta u riječkim dječjim vrtićima.

“Cilj nam je ne samo smanjiti, već u potpunosti ukinuti potrebu za listama čekanja za smještaj djece u Dječji vrtić Rijeka. Očekujemo da bi se dva vrtića mogla urediti sredstvima iz Europskih fondova putem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, imamo načelni dogovor s Talijanskom unijom za izgradnju vrtića za pripadnike talijanske nacionalne manjine, čijom bi se izgradnjom oslobodili postojeći kapaciteti, tako da očekujem da bi se u naredne dvije do tri godine, odnosno do kraja ovog mandata, u potpunosti riješio problem nedostajućih kapaciteta Dječjeg vrtića Rijeka, uz obnovu većine postojećih vrtića,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Prije nekoliko dana Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa potvrdilo je da je prihvaćen projekt Grada Rijeke “RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama”, putem kojih će se s nešto manje od dva milijuna kuna financirati rad 44 pomoćnika u nastavi. Ukupno će u riječkim osnovnim školama za 53 djece s poteškoćama u razvoju na raspolaganju biti 48 asistenata, s time da će Grad Rijeka financirati dodatnih četvero za prvašiće, koji nisu mogli biti uklopljeni u ovaj natječaj.

Izdano oko 23 tisuće Riječkih gradskih kartica

Od početka izdavanja Riječke gradske kartice izdano je gotovo 22 tisuće kartica, uz oko 1.500 kartica u sustavu Diners Cluba, koje se isto mogu koristiti kao gradske kartice.

“Trebat će još neko vrijeme da se korisnici naviknu na mogućnosti koje te kartice pružaju. U početku je bilo određenih gužvi, dok se nisu uhodali i ljudi koji rade na izdavanju kartica, sada je povećan i broj šaltera na kojima se mogu dobiti kartice, i mislim da izdavanje ide bez posebnih problema,” kazao je gradonačelnik Obersnel, dodajući kako nitko ne mora koristiti druge pogodnosti koje im nudi kartica, niti postati klijent Diners Cluba, već karticu mogu koristiti samo kao pokaznu kartu za autobus ili pak člansku iskaznicu Gradske knjižnice Rijeka.

Trenutno traje izdavanje kartica osobama starijim od 65 godina, kojima stara kartica vrijedi do 15. listopada.

“Nije potrebno da svi čekaju u redu, imaju vremena do 15. listopada, a imaju mogućnost, o čemu su svi obaviješteni, da ispune prijavnicu, a kartica će im biti poslana poštom na njihovu kućnu adresu,” podsjetio je gradonačelnik.

Kontinuirano širenje zone besplatnog bežičnog interneta

Grad Rijeka nastavlja s proširenjem zone besplatnog bežičnog interneta, koji je u posljednje vrijeme proširen na područje Tarsatičkog principija u Starom Gradu uz pomoć sredstava Ministarstva turizma i područje Centra kreativnih industrija u Ulici Ivana Grohovca. Rijeka se i dalje može pohvaliti zonom s najvećim obuhvatom besplatnog bežičnog interneta, koji obuhvaća 94 pristupne točke, koje se osim u Centru Grada nalaze na još nizu točaka od Trsata do Kantrida, s namjerom daljnjeg širenja.

Gradonačelnik je ujedno istaknuo kako je program Moja Rijeka, kao izborni program koji učenike osnovnih škola upoznaje s poviješću Rijeke, proširen na 7. i 8. razrede. Cilj je Grada Rijeke da se program proširi na sve osnovne škole, te da se, uz prilagodbe, nastaviti i u srednjim školama.

Ovaj petak otvara se Omladinski kulturni centar Palach

U petak,3. listopada, nakon kraće pauze, otvorit će se Palach, kao Omladinski kulturni centar, s drugačijim načinom upravljanja nego što je to bilo do sada. Palachom će upravljati nekoliko udruga okupljenih u Savez udruga Molekula, uz odvajanje ugostiteljske aktivnosti od rada udruga. S obzirom na to da je prostor u gradskom vlasništvu, Grad Rijeka je uložio znatna sredstva u uređenje prostora, kako bi stvorili još bolje uvjere za njegovo korištenje
“Vjerujem da Palach i dalje ostati popularno mjesto za izlaske kao što je to bio u proteklim desetljećima,” rekao je riječki gradonačelnik.

Uskoro potpisivanje ugovora za izgradnju turističkog naselja Kostabela s češkim investitorom

Gradonačelnik Obersnel najavio je kako će tijekom ovog tjedna biti potpisan ugovor s češkim investitorom, tvrtkom Tre Invest, za izgradnju turističkog naselja Kostabela. S tvrtkom je već potpisan predugovor o otkupu zemljišta na Kostabeli u vrijednosti od gotovo 34 milijuna kuna.

“S obzirom na to da su izrađena sva projektna rješenja, da je ishođena lokacijska dozvola, a za dio rješenja i građevinska dozvola, očekujem da bi do kraja godine trebala početi i realizacija ovog velikog investicijskog zahvata, čija se vrijednost procjenjuje na 50-ak milijuna eura,” rekao je gradonačelnik Obersnel.

Na Kostabeli će biti izgrađen hotel sa 113 soba, fitnessom, manjim kongresnim centrom i podzemnom garažom, kao i  24 vile s vanjskim bazenom i pripadajućim ugostiteljskim sadržajima i sadržajima za djecu. Ukupna bruto razvijena površina cijelog kompleksa iznosit će oko 25.000 m2. U kontekstu izgradnje bit će rekonstruirane i Opatijska cesta i sva potrebna infrastruktura za nesmetano funkcioniranje ovog hotelskog kompleksa, a obnovit će se i šetnica koja će ostati javna, odnosno izgradnjom kompleksa neće biti onemogućen pristup moru, iako je u cijelom projektu predviđeno i nasipavanje, odnosno uređenje plaže ispod samog kompleksa.

“Činjenica da se netko odlučio na investiciju od 50 milijuna eura u gradu Rijeci sigurno je jednim dijelom vezana uz pozitivne turističke rezultate. Naime, Rijeka je na području Primorsko-goranske županije po ostvarenim rezultatima, ne samo u glavnoj turističkoj sezoni, nego kroz cijelu ovu godinu, apsolutni hit i rekorder s porastom broja dolazaka i noćenja koji su 20% veći nego u 2013. godini. Sigurno je da će izgradnja ovakvog izuzetno atraktivno uređenog kompleksa još dodatno doprinijeti atraktivnosti Rijeke,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kakav će biti model upravljanja plažom, gradonačelnik je istaknuo kako je jedini način upravljanja pomorskim dobrom koncesija. U ovom slučaju investitor, da bi izveo zahvat na pomorskom dobru mora dobiti koncesiju, a koncesiju s obzirom na dužinu trajanja, po sadašnjim zakonima, izdaje ili županija ili Vlada. U  tom kontekstu, bit će definirani uvjeti korištenja plaže, a Grad Rijeka će, s obzirom na veličinu investicije, sugerirati načine na koje će se s plažom upravljati.