Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović susreo se sa Jehanom Arulpragasamom, novim direktorom Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju.

Jehan Arulpragasam kao direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju od protekle godine u ovim zemljama predstavlja Svjetsku banku te nadzire strateški, analitički, operativni i savjetodavni program Svjetske banke u obje zemlje. U Svjetskoj banci obnašao je nekoliko viših dužnosti, a posljednja mu je bila mjesto voditelja globalne prakse u području socijalne zaštite i radnih mjesta, kako u Istočnoj Aziji i na Pacifiku, tako i u Africi. Prije toga bio je savjetnik glavnog direktora Svjetske banke.

Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj uspješnoj suradnji Grada Rijeke sa Svjetskom bankom, ali i o budućoj suradnji.

„Svjetska banka u Rijeci podržava velike projekte i htio sam se osobno uvjeriti kako se odvijaju – Rijeka Gateway i razvoj riječke luke ubrajaju se među naše najvažnije projekte u Hrvatskoj“, kazao je Arulpragasam.

Sastanak s direktorom Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehanom Arulpragasamom

Sastanak s direktorom Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehanom Arulpragasamom

Podsjetio je kako je Svjetska banka u Rijeci prisutna već dvadeset godina – uz stručnu i financijsku potporu Svjetske banke odvija se Rijeka Gateway projekt s ciljem podizanja konkurentnosti riječke luke, a Svjetska banka pružila je potporu i projektu zaštite izvorišta pitke vode kroz izgradnju kanalizacijskog sustava Grobinštine te uređenju Znanstveno-tehnologijskog parka u sklopu Kampusa Sveučilišta u Rijeci.

„Velika mi je čast što sam imao priliku razgovarati s gradonačelnikom. Htio sam čuti njegovu viziju i strategiju razvoja Rijeke, od nekih društvenih i socijalnih pitanja, pa sve do pokrenutog značajnog razvoja u području zelenih i digitalnih tehnologija. Grad Rijeka je lider u mnogim područjima u Hrvatskoj, a jedan od primjera dobre prakse je energetska učinkovitost. Dodatno, Rijeka je strateško transportno čvorište, i u budućnosti će postati sve važnija za prometnu povezanost Europe i u tom kontekstu Svjetska banka je spremna na davanje podrške Gradu Rijeci u daljnjem razvoju“, kazao je Arulpragasam.

Gradonačelnik Filipović zahvalio se na interesu Svjetske banke za razvoj Rijeke i projekte koji se odvijaju u našem gradu.
„Na susretu smo razgovarali o nizu tema – iako Svjetska banka uglavnom surađuje s državnom razinom, pratili su i Grad Rijeku u nekim našim razvojnim projektima. Sada su fokusirani na Rijeka Gateway projekt koji se polako, ali sigurno dovršava te tako cijela slika riječke luke i svega onoga na što je Rijeka orijentirana dobiva svoj završni ‘touch’ izgradnjom cestovne, lučke i željezničke infrastrukture. Svjetska banka prisutna je u svim tim projektima, kako kroz analitički pristup sagledavanja investicija tako i uključenošću u same investicije“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Sastanak s direktorom Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehanom Arulpragasamom

Jehan Arulpragasam i Marko Filipović

Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako je jedna od tema razgovora bila i energetska kriza koja pogađa cijelu Europu te se odražava i na Hrvatsku i Rijeku.
„Upravo u zgradi gradske uprave na Korzu 2008. godine postavljena je prva solarna elektrana na nekoj javnoj zgradi u Hrvatskoj, nakon toga uslijedili su mnogobrojni vrtići i škole, a planiramo na još 21 javni objekt postaviti fotonaponske ćelije, kako bi smanjili našu ovisnost, ne samo o fosilnim gorivima, nego i ogromnim cijenama električne energije“, kazao je gradonačelnik Filipović, dodajući kako je jedna od tema razgovora bila i financiranje projektne dokumentacije.

„Iznimno nam je drago da postoji interes Svjetske banke i međusobni dijalog postoji i nadam se da ćemo surađivati i u budućnosti“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Susretu su prisustvovali i pročelnik Odjela za financije Grada Rijeke Ante Mađerić, stručnjak za projekte u Odjelu za upravljanje Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Luka Bačić te konzultantica Svjetske banke u području energetskog sektora Stephanie E. Trpkov.