Više od 30 različitih programa održat će se u kvartu kulture Benčić od 13. do 19. prosinca u sklopu manifestacije Zimska priča iz Benčića.

Tijekom sedam dana trajanja manifestacije prostor Benčića ugostit će brojne programe kako za djecu, tako i za odrasle. Svakoga dana od 16 sati nadalje  glazbu će vrtiti Radio Roža, ugostitelji okolnih kafića u blagdanskim kućicama u dvorištu Benčića nudit će napitke i ukusne zalogaje za posjetitelje, a u večernjim satima na pozornici u dvorištu Benčića održavat će se koncerti bendova. Osim ovih zabavnih događanja u dvorištu Benčića, u jutarnjim i popodnevnim satima riječke gradske kulturne ustanove i brojni vanjski partneri organizirat će programe u Muzeju grada Rijeke (Palači Šećerane), Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i u Dječjoj kući.

Zimska priča iz Benčića - vizual„Zimska priča iz Benčića, manifestacija je nastala kao rezultat suradnje svih ustanova u kulturi koje potpuno ili djelomično djeluju na području kompleksa Benčić“, istaknula je organizatorica programa u Dječjoj kući, Tonka Kavran i dodala kako je većina programa namijenjena djeci, ali i kako su pripremljeni i zanimljivi sadržaji i za odrasle.

„Za djecu će biti organizirane brojne radionice, od onih prigodnih blagdanskih, preko likovnih, kreativnih, edukativnih i filmskih pa sve do onih koje promoviraju samoodrživost. Bit će i kazališnih predstava za djecu, filmskih projekcija, među kojima i jedna senzorna projekcija namijenjena osobama sa smetnjama u razvoju, a pripremljene su i brojne društvene igre u kojima će djeca vjerujemo uživati. Što se tiče programa za odrasle, bit će tu nekoliko predavanja i radionica, kao i dva sajma rukotvorina i umjetnina – Artbazaar i Riječka Moostra. Također, za vrijeme trajanja manifestacije posjetitelji će moći razgledati i izložbe koje su trenutno postavljene u prostoru MMSU-a i Muzeja grada Rijeke, a posebno za ovu prigodu bit će organizirana i vodstva retrospektivnom izložbom Sanje Iveković te izložbom Nepoznati Klimt“, rekla je Kavran i dodala kako će vanjski prostor Benčića biti rezerviran za ugostiteljsku ponudu i zabavni dio programa.

Najava manifestacije Zimska priča iz Benčića

Predstavnici ustanova u kulturi i partneri organizatora

Pročelnik odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar istaknuo je kako se ovim programom osim kvalitetnog sadržaja želi pokazati i na koji način Benčić može funkcionirati kada bude dovršen do kraja. „Poanta je da radimo jedno veliko okupljalište u kojem kultura kao takva neće biti jedina u ponudi. Želimo napraviti mjesto društvenog života, mjesto uživanja u koje će biti uključeni svi sudionici kvarta, kako kulturne ustanove, tako i ugostitelji“, rekao je Šarar i dodao kako vjeruje da je Zimska priča iz Benčića jedini blagdanski program u Rijeci koji se ne bazira samo na ugostiteljskoj ponudi. „Ponudit ćemo kvalitetne programe, ali i puno svirke i zabave. Intencija je da obitelji s djecom dođu poslije posla, da djeca sudjeluju u nekom od programa namijenjenih njima, dok roditelje za sebe odaberu nešto što njih interesira“, zaključio je Šarar.

Predstavljanju programa manifestacije prisustvovali su i ravnateljica Art kina Slobodanka Mišković; ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković; ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir; ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branka Benčić; Velid Đekić ispred Muzeja grada Rijeke; Lukrecija Tomušić i Tanja Kanazir kao organizatorice Artbazaara te Fran Mrša i Tanja Vojnović kao predstavnici ugostitelja koji sudjeluju u manifestaciji.

Cjelokupni program dostupan je na mrežnim stranicama gradskih kulturnih ustanova i portalu Moja Rijeka te na društvenim mrežama Grada Rijeke i gradskih ustanova u kulturi. Također, cjelokupni program moguće je otvoriti putem QR koda koji se nalazi na plakatu manifestacije.

Najava manifestacije Zimska priča iz Benčića

“Benčić postaje mjesto uživanja i centar društvenog života”, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar

Svi su pozvani, u svim danima idućega tjedna, prošetati do Benčića i biti dio Zimske priče, vesele atmosfere u zgradama i dvorištu ovog oživljenog riječkog kvarta.

Ulaz u Zimsku priču u riječkom Benčiću organiziran je iz Krešimirove ulice (kroz voltu). Ulaznice se naplaćuju samo za programe kod kojih je to posebno istaknuto, a ostali programi su besplatni, no za većinu je potrebna prethodna prijava.

Zimska priča iz Benčića održava se pod kapom projekta ForHeritage koji se bavi razvojem baštinskih lokaliteta i razvijanjem upravljanja istima.

Organizatori Zimske priče iz Benčića su Odjel za kulturu Grada Rijeke, Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada Rijeke kao i brojni drugi partneri.