Programskom aktivnošću iz područja kulture Vijeće MO Banderovo organizira edukativne šetnje gradom – upoznajmo svoj grad „Volim Rijeku“ uz stručno vodstvo i u suradnji s prof. Theodorom de Canziani, povjesničarom umjetnosti.

 

Rijeka ima izuzetno bogatu kulturnu i industrijsku baštinu i cilj je da se što veći broj zainteresiranih upozna s povijesnim, kulturološkim i umjetničkom vrijednostima grada.

Šetnje se organiziraju jednom mjesečno, a u subotu, 17. veljače 2018. godine planirana je posjeta parku Cecilinovo – Mlaka.
Park je poznat i kao Giardino Pubblico, a spada među najstarije i najljepše parkove u Rijeci. Taj je lokalitet dobio ime po vrlo staroj kapelici sv. Cecilije, zaštitnice glazbe, sagrađenoj tik uz potok koji se na početku Ulice Podpinjol ulijevao u more. Nedaleko od te crkvice bio je zdenac pitke vode kojom je obilovalo cijelo područje i koja je nedvojbeno utjecala na izbor tog lokaliteta za gradski perivoj. Zamislio ga je gradonačelnik Giovanni Ciotta, kao svojevrsnu granicu između centra grada i zapadnog predgrađa, a projektirao ga je 1874. godine Filiberto Bazaring. Park je nastao na nekadašnjem ladanjskom posjedu obitelji Vranyczany.

Pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže u šetnji. Okupljanje je u 10 sati na Mlaki ispod sata i glavnog ulaza u park.

Radujemo se Vašem odazivu!