Uz poštivanje epidemioloških mjera svake subote u travnju održavat će se šetnje i vođene ture gradom, tijekom kojih se sudionici mogu upoznati dio nasljeđa EPK.

Odlukom Stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama na području PGŽ, od 2. travnja 2021.g. obustavljeno je održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa, kino projekcija i izložbi u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima. To znači i da se značajan dio najavljenih programa travanjske EPK završnice nažalost u ovom trenutku ne može održati. Međutim, vođene šetnje i ture gradom ostaju na rasporedu svake subote u travnju.

Radi se o StreetArt šetnjama za djecu, vođenim turama Rijekom murala, turi Tragovima EPK 2020 te o Krešimirovoj turi – povijesnoj turi Krešimirovom ulicom.

Sve se ture i šetnje provode u skladu sa svim epidemiološkim mjerama te su ograničene na ukupno 9 sudionika i jednog vodiča. Za zainteresirane posjetitelje ove ture su besplatne, uz prethodne prijave odnosno podizanje ulaznica.

– Ove četiri ture koje danas najavljujemo sadržajno isprepliću našu EPK priču sa brojnim riječkim pričama o prošlosti ili sadašnjosti i vjerujem kako je riječ o programima koji će se nastaviti i nakon što projekt EPK završi, rekla je u najavi direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota te je istaknula kako se radi o programu koji može biti jednako zanimljiv domaćim posjetiteljima kao i onim inozemnim što potvrđuje i činjenica kako je dobiven i upit od strane njemačke udruge turističkih vodiča koji su zainteresirani za provedbu jedne ovakve ture koja govori o tragovima EPK za njemačke posjetitelje.

Kregar Šegota ujedno je potvrdila kako program Europske prijestolnice kulture ne staje, unatoč novim epidemiološkim mjerama.

Mi smo spremni i naši programi su osmišljeni na način da mogu imati i svoje on line verzije kako bi publika na taj način ipak mogla sudjelovati u programima i uživati u kulturi. Nadam se da će mjere uskoro ipak popustiti i da ćemo ponovno moći otvoriti vrata muzeja i galerijskih prostora i održati u živo izvedbene programe, naglasila je Kregar Šegota.

StreetArt šetnje za djecu

Street art je umjetnost koja se može sresti na nekom uličnom zidu iz kvarta, u pothodniku, ispod volte, nasred ceste, uličnog stupa ili željezničkog vagona. Ona je podložna promjenama, kiši i suncu, prebojavanju i precrtavanju, a ponekad jednostavno izblijedi. No, dok traje dostupna je svim slučajnim ili namjernim prolaznicima.

Street art šetnja_foto Tanja Kanazir

Street art šetnja (foto Tanja Kanazir)

Da je tome tako uvjerit će se svi oni koji se pridruže StreetArt šetnji za djecu, koja se održava u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.
“StreetArt šetnja za djecu razvijena je prije dvije godine u suradnji s programskim pravcem Dječja kuća i do sada smo je provodili u sklopu festivala Tobogan. Vjerujem kako je riječ o programu koji ćemo nastaviti provoditi i u budućnosti jer pruža priliku djeci da se na zanimljiv način upoznaju s uličnom umjetnosti i na koje se sve načine može promatrati javni prostor”, rekla je Ivana Lučić, muzejska pedagoginja MMSU-a.

U ovu avanturu kreće se s trga ispred OŠ Centar i Građevinske škole (Ul. Podhumskih žrtava 4) uzvodno gradskim tokom Rječine, Vodovodnom i Ružićevom ulicom.  U šetnji djeca sudjeluju zajedno s roditeljima ili punoljetnim članom obitelji.
Posjetitelji obilaze murale i street art intervencije nastale tijekom projekata Spajalica i Rijeka Murala, među kojima se ističu oni hrvatskih i međunarodnih autora poput Mirona Milića, Lonca, OKO, Arteza, Isaaca Cordala, Pejaca i Sebasa Velasca.

Trajanje StreetArt šetnje je jedan sat, namijenjene su djeci starijoj od 7 godina, a termini su 3., 10. i 17. travnja u 11.00 sati te 24. travnja u 16.00 sati, s time da su prva dva termina  (3. i 10. travnja) već popunjena. Prijave za ostale šetnje su također obvezne i odvijaju se putem online obrasca,koji je moguće pronaći na web stranici rijeka2020.eu ili na mmsu.hr

Rijeka murala

U vođenoj turi Rijekom murala, u organizaciji udruge Akumulator, koja kreće ispred Exporta i obuhvaća šire područje Delte i Školjića te Križanićevu ulicu, gdje je napravljeno sedam novih murala, publika će moći saznati više o umjetnicima, radovima, ali i nekim zanimljivim anegdotama koje su se dogodile prilikom stvaranja ove ulične umjetnosti. Naime, od 2015. godine ovi su dijelovi grada oslikani nizom murala, što lokalnih, što nacionalnih, ali i međunarodno važnih umjetnika i umjetnica. Na tom se potezu počeo stvarati pravi street art kvart te je tijekom 2020. godine napravljeno 7 novih radova.
Ture je najavio Dominik Grdić, producent programa Rijeka murala:

Rijeka murala_Artez_Vodovodna“Festival Rijeka murala nastao je u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture i u planu nam je nastaviti ga provoditi i u 2021. godini, a građani će dobiti priliku pogledati sve ono što je do sada napravljeno. Na ovoj ćemo turi, osim što ćemo pokazati uličnu umjetnost, posjetitelje upoznati i sa svim onim procesima koji dovode do realizacije jednog takvog projekta, na koje su načine odabirane teme murala koji trajno krase naš grad, a moći će saznati i više o umjetnicima koji stoje iza njih. Također, pod vodstvom umjetnika Vladimira Tomića MOSK-a posjetitelji će i sami imati priliku okušati se u izradi jednog murala,” zaključio je Grdić.

Termini vođene ture Rijekom murala u trajanju od jedan i pol do dva sata, su 3., 10., 17. i 24. travnja u 10.30 sati, uz obveznu prethodnu prijavu sudionika putem obrasca, koji su prema datumima dostupni u rubrici ‘Događaji’ na rijeka2020.eu. Prva tura, 3. travnja već je popunjena.

Tragovima EPK

U sklopu programa završnice EPK Udruga turističkih vodiča Kvarnera nudi novi tematski razgled svim građanima i posjetiteljima Rijeke – vođenu turu Tragovima EPK. Ovaj program razgleda odmiče se od klasičnog razgleda Rijeke te usmjerava svoju pažnju na održane programe i programske cjeline Europske prijestolnice kulture 2020.

Tragovima EPK

Tragovima EPK

“Počašćeni smo što s našom vođenom turom Tragovima EPK sudjelujemo u završnici ovog važnog i velikog projekta. Na našoj ćemo turi kroz 10 punktova koji se nalaze u užem centru grada posjetitelje upoznati sa svime onime što nam ostaje nakon što projekt Europske prijestolnice kulture završi, a ispričat ćemo i neke što poznate, što malo manje poznate priče o našem gradu kazala je u ime Udruge turističkih vodiča Kvarnera Sandra Bandera.

Nakon uvodnog pozdrava na početku lukobrana slijedi šetnja gradom i zaustavljanje na desetak odabranih lokacija koje nude podsjetnik na programske cjeline i programe EPK.

Šetači prvo zastaju na rivi gdje se progovara o programskim pravcima i temama EPK, zatim na Ribarnici na kojoj se može razgledati trajna umjetnička instalacija “Meštri” koju je tamo postavio češki umjetnik Pavel Mrkus u sklopu EPK programa Lungomare Art. Sudionici zatim odlaze do zgrade HNK Ivana pl. Zajca gdje im se predstavlja Nepoznati Klimt te do Mrtvog kanala gdje se govori o programima koji su održani u zgradi Exporta.

U Pop-up parku parkirališta na Delti predstavlja se program Rijeka murala, a na Mostu hrvatskih branitelja Doba moći i brod Galeb. Šetači zatim stižu do Trga Svete Barbare gdje se govori o EPK programima Zeleni val i Civilne inicijative, dok se u Kružnoj ulici predstavljaju tamošnji murali i mozaik. Tura Tragovima EPK završava kod brojača na Jadranskom trgu.

Posjetitelji u turi Tragovima EPK, koja traje 90 minuta, mogu sudjelovati 3., 10., 17. i 24.  travnja i to svake subote u dva termina – u 10.00 ili u 11.30 sati. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e mail adresu: kvarner.guides@gmail.com. Prvi termin ture u subotu, 3. travnja u 10.00 sati je popunjen.

Krešimirova tura

Krešimirova tura

Krešimirova tura

Krešimirova tura je povijesna tura Krešimirovom ulicom, potencijalnim proširenim Korzom. Ona vodi kroz zanimljive povijesne trenutke i ostavštine, arhitektonske, narativne,  ali i one koje Rijeka 2020 ostavlja za sobom kao nasljeđe: Dječju kuću, Knjižnicu, Palaču Šećera, MMSU i dr. Konzultirajući arhivsku građu i brojnu literaturu, ovaj riječki mikrokozmos dobio je prikaz kakav dosada nije bio uobičajen.

“Krešimirova tura zanimljiva je ne samo po tome što će nas upoznati s tom ulicom, već i onim sporednim, a završit će u novom riječkom art kvartu, odnosno u bivšem Benčiću, a specifičnost je kako će se osim subotama, tura održati i posljednjeg dana travnja i završnice programa EPK,” najavila je producentica RIJEKE 2020 Barbara Babačić.

Tura vodi kroz „mikro i makro“ povijest Krešimirove ulice i njezinih stanovnika, gospodarstvenika, obrtnika, turista i prolaznika: od svojih „mitskih“ fontana, preko trbuha grada – tržnice do kulture slobodnog vremena (kinematografi, kazališta, kavane, hoteli, slastičarnica, sportske i rekreativne organizacije).

Krešimirova tura svake subote u travnju (3., 10., 17. i 24. travnja) u točno 13.00 sati kreće iz Antikvarijata Mali neboder u Ciottinoj ulici i traje jedan i pol sat. Dodatno, Krešimirova će se tura održati i 30. travnja, također u 13.00 sati. Karte za Krešimirovu turu mogu se od 2. travnja pa do isteka zaliha podići u Ri-infu na Korzu (Korzo 18b).