Sigurnosno stanje u Rijeci zadovoljavajuće
“Sigurnosno stanje u Rijeci je dobro, iako uvijek može biti bolje. Struktura zabilježenog kriminaliteta inače je karakteristična za urbane sredine, ali je bitno da ne zahtijeva neke posebne mjere”, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prihvaćajući Izvješće o sigurnosnom stanju za prvih devet ovogodišnjih mjeseci na području grada Rijeke koje je podnijela novoimenovana načelnica Policijske uprave primorsko-goranske Senka Šubat.
“Suzbijanje korupcije i općeg kriminaliteta i dalje je jedan od naših strateških ciljeva i sigurna sam da ćemo ubrzo imati još bolje rezultate rada, tim više što ću inzistirati na većoj suradnji policije sa lokalnom zajednicom”, kazala je načelnica Šubat predstavljajući svog zamjenika Jasmina Brkljaču.

“Poslovi nam se u puno toga preklapaju, posebice u segmentu preventivnog djelovanja, jer Grad Rijeka ima niz preventivnih programa koje se bave različitim oblicima neprihvatljivog ponašanja, posebice konzumacijom droge i alkohola. Ono što se može iščitati iz Izvješća je da, unatoč vrlo aktivnim mjerama policije, imamo ogroman broj prekršaja u segmentu prometa, a posebno zabrinjavajuća je vožnja u alkoholiziranom stanju te činjenica da javni red i mir najviše remete upravo takve osobe. No, zajedno možda učinimo više. Jedan od velikih problema je prodaja alkohola maloljetnicima, iako je to Zakonom zabranjeno. Očito je kako svi u sustavu ne funkcioniraju”, kazao je gradonačelnik Obersnel. Gradonačelnik je mišljenja da u tom segmentu inspekcijske službe trebaju odraditi svoj dio posla i sankcionirati prekršitelje zakona. “Možda prodaja alkohola maloljetnicima ne izgleda kao značajno kršenje Zakona, ali je činjenica da se iz tog problema regrutira veći broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira i niz oblika neprihvatljivog ponašanja” dodao je Obersnel.

Obersnel je izrazio zadovoljstvo što je postotak kaznenih djela i u Rijeci i na razini cijele Primorsko- goranske županije i dalje u padu, što pak svjedoči o organiziranosti i učinkovitosti policije. Gradonačelnik je Senki Šubat zahvalio na izvješću, zaželjevši joj puno uspjeha u radu te dodajući da slijede zajedničke preventivne akcije u cilju stvaranja još bolje opće sigurnosti u Rijeci i okruženju.

Senka Šubat, 87. gradonačelnikov kolegij

Uz stipendiranje nadarenih učenika i studenata i deficitarnih zanimanja, razmotrit će se mogućnost stipendiranja po socijalnim kriterijima
Na gradonačelnikovom kolegiju utvrđena je rang lista za učenike 3. i 4. razreda srednje škole i rang lista za studente za dodjelu stipendija u školskoj 2012./2013. godini, o čemu je izvijestila pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, naglašavajući da je ovo dvadeseta godina u kojoj Grad dodjeljuje stipendije. Odjel će rang liste objaviti na oglasnoj ploči Grada Rijeke na Titovom trgu 3 i na web stranicama Grada Rijeke. Odluku o dodjeli stipendija za novih 13 učenika srednjih škola i 30 studenata u tekućoj školskoj, odnosno akademskoj 2012./2013. godini i to onih koji su u postupku bodovanja i rangiranja postigli najveći broj bodova donijet će gradonačelnik Grada Rijeke nakon proteka roka od osam dana za pismene prigovore. Potom će Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo, nakon donošenja konačnog akta gradonačelnika pripremiti i provesti potpisivanje ugovora o stipendiranju za ovu školsku/akademsku godinu za 43 nova korisnika stipendija Grada Rijeke.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što za stipendije Grada i dalje postoji veliki interes, iako su kriteriji vrlo složeni i strogi. Istaknuo je da se među 30 studenata nalazi deset onih koji su ovu vrstu financijske potpore koristili i za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja. “Ipak, uočili smo da bi stipendije trebale imati i socijalni karakter, pa ćemo razmotriti mogućnost da uz ove koje se dodjeljuju nadarenim učenicima i studentima i one za deficitarna zanimanja, dodijelimo i stipendije po socijalnim kriterijima. Iduće godine obilježit ćemo 20. godišnjicu ustroja lokalne samouprave, što znači da smo od samog početka prepoznati važnost stipendiranja vrsnih učenika i studenata”, kazao je gradonačelnik Obersnel.

87. gradonačelnikov kolegij

Rijeka treću godinu financira stipendiranje vukovarskih studenata
Među ostalim prihvaćen je i Prijedlog zaključka o nastavku sudjelovanja Grada Rijeke u Akciji “Solidarnost za Vukovar” čime se, kazala je Sanda Sušanj, treću godinu nastavlja stipendiranje deset studenata s prebivalištem na području Grada Vukovara, za akademsku 2012./2013. godinu. Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo u gradskom proračunu za 2013. godinu osigurat će 80.000 kuna za nastavak sudjelovanja u akciji “Solidarnost za Vukovar”, a svaki vukovarski student kroz deset mjeseci primat će po 800 kuna. Grad Rijeka sklopit će s Gradom Vukovarom Sporazum o stipendiranju studenata kojim će se urediti način dodjele i korištenja sredstava koja Grad Rijeka odobrava za stipendiranje deset vukovarskih studenata. S obzirom da je riječ o vrijednom projektu s ciljem podizanja kvalitete života Vukovaraca te da je mladim vukovarskim studentima financijska potpora potrebna tijekom cijelog školovanja, odlučeno je da će Grad Rijeka i dalje biti jedan od partnera u ovom projektu. Sredstva za stipendiranje vukovarskih studenata u projekciji su proračuna i za 2013. i za 2014. godinu.

Sanda Sušanj i Ivan Šarar, 87. gradonačelnikov kolegij

Kićenje grada povodom predstojećih blagdana bez dodatnih troškova
Rijeka će biti okićena od 5. prosinca ove do 8. siječnja iduće godine, kazala je pročelnica Miličević iznoseći informaciju o kićenju grada povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana. Posebno je naglasila da se za to neće trošiti nikakva dodatna sredstva. U ovogodišnje radove kićenja utrošit će se ukupno 427.810 kuna. U dane praznika i vikendom dekoracije će neprestano svijetliti, a u ostale dane svijetlit će od 5,30 do 8,30 te od 15,30 do 23,30 sati. Manji dio dekoracije, na dijelovima gdje ne postoje razvodni ormari za dekoraciju, bit će spojen na elektro instalaciju javne rasvjete te će se paliti i gasiti s javnom rasvjetom. Bit će postavljena samo jedna jelka i to na Korzu ispred zgrade gradske uprave, a kićenje užeg i šireg centra grada obuhvaća deset objekata javne i crkvene namjene i deset mjesnih odbora, kao i prošle godine, dok će u vrijeme blagdana tradicionalno svijetliti i Trsatska gradina.

“U okolnostima u kojima trenutačno živimo i radimo uvijek se vode rasprave treba li kititi grad ili ne. Naša procjena je da treba, ali znatno skromnije nego smo to činili prethodnih godina kada su troškovi kićenja dosezali iznos od milijun kuna. No, ugodnu atmosferu za blagdane nedvojbeno možemo postići i puno skromnijim sredstvima”. poručio je gradonačelnik Obersnel.
Za kićenje u središtu grada, u većoj mjeri, koristit će se postojeća oprema koja je nabavljena ranijih godina, a kupljena je i nova dekorativna oprema koja će u dijelu zamijeniti dotrajalu. Postojeća oprema će se servisirati u smislu izmjene neispravnih žarulja, grla, kabela i slično. U prvim minutama nove godine s lukobrana će se ispaljivati vatromet.

Grad uknjižio osam zgrada na lokalitetu Dječje bolnice Kantrida
Grad Rijeka uknjižit će osam zgrada na lokalitetu Dječje bolnice Kantrida, čime će se u poslovnim knjigama imovina povećati za 6.968.208,07 kuna. Gradonačelnik Obersnel je kazao da je to rezultat činjenice što je kompletno zemljište na kojemu niz godina djeluje Dječja bolnica Kantrida u vlasništvu Grada Rijeke, pa je navedeno logičan slijed.