Riječki sportski savez dobio je 301 tisuću eura za EU projekt „EU on the Move“, čime ne samo da će se olakšati provedba Sportske škole Grada Rijeke „Ri Move“, već ovaj riječki primjer dobre prakse prerasta u europski model za uključivanje djece u sport.

O novoosiguranim sredstvima iz EU fondova, kao i proširivanju baze sportova u sklopu projekta „Ri Move“ govorili su predstavnici Zajednice sportskih udruga grada Rijeke „Riječki sportski savez“ – predsjednica Dorotea Pešić Bukovac, glavni tajnik Slaviša Bradić te stručna suradnica Sanja Varaklić – kao i instruktor plesa Elio Bašan.

Projekt „Ri Move” uveden je osnovne škole grada Rijeke sa ciljem promicanja i poticanja djece na tjelesnu aktivnost za učenike od 1. do 4. razreda. Ideja projekta Ri Move razvija se sa ciljem da djeci sport bude dostupan i besplatan, a da se kroz sport pozitivno utječe na razvoj djece u svim segmentima, ne samo sportu.

Uz atletiku, gimnastiku i judo, od ove godine uvode se i novi sportovi, rukomet, odbojka, nogomet, košarka, kendo i stolni tenis, a od siječnja 2020. godine u sklopu Sportske škole djeca će kroz projekt „Rijeka pleše“ imati priliku uz pomoć poznatih učitelja naučiti osnove plesa.

Instruktor plesa Bašan izrazio je zadovoljstvo što je Rijeka prva u Hrvatskoj, uključivši ga u školske sportske programe, prepoznala vrijednost plesa kao sportske grane. Djeca će učiti osnove latino i drugih standardnih plesova ne samo s ciljem da poboljšaju svoje plesne sposobnosti, već i da je postanu svjesni posture tijela te razviju koordinaciju i balans“, kazao je Bašan, dodavši kako ples može pomoći i kod bavljenja drugim sportovima.

Sportska škola Grada Rijeke stalno se nadopunjuje – osim što su uvedeni novi sportovi, kroz projekt „Eco Corner“ kod djece se razvija ekološka svijest, putem Školice zdrave prehrane djeca uče o važnosti i načinu zdrave prehrane, a pokrenuta je i sportska lektira te održavanje manjih, jednostavnih kazališnih predstava sa sportskom tematikom.

Riječkim osnovnoškolcima prezentirane borilačke vještine – projekt „Ri move“

Judo

U planu su i organizirani izleti u Staru Sušicu te na Platak za škole koje su uključene u projekt, a novom organizacijom projekt će biti prezentiran u gotovo svim riječkim osnovnim školama. Zbog velikog interesa započet će se i s prezentacijama u susjednim općinama i gradovima.

Osim u riječku okolicu, projekt će se proširiti i na europske zemlje. Naime, Riječki sportski savez je putem programa Erasmus+ Sport kao vodeći partner dobio 301 tisuća eura za projekt „EU on the Move“, čime je omogućeno da uspješna riječka priča bude podignuta na europsku razinu. Radi se o projektu koji promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima među najmlađima, uključivanje djece u sport, porast njihovih psihofizičkih sposobnosti te stjecanje elementarnih znanja i vještina o sportu. Uz Riječki sportski savez, u njega su uključene organizacije iz Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Italije, Portugala, Turske i Slovenije.

„Riječki sportski savez trenutno je najuspješniji u povlačenju sredstava iz europskih fondova među sportskim organizacijama u Hrvatskoj, čime djelatnici RSS-a pokušavaju iz europskih sredstava maksimalno pomoći funkcioniranju sporta, sportskih aktivnosti, klubova i Grada“, istaknuli su Varaklić i Bradić.

Projekt „Ri Move“ se provodi treću godinu zaredom, a iz godine u godinu raste broj uključenih škola. Tako se u ovoj školskoj godini Sportska škola održava u osnovnim školama Brajda, Dolac, Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Kantrida, Pećine, Vladimir Gortan, Škurinje i Trsat. Sam program održava se u školskim dvoranama, u sklopu produženog boravka, dakle kao izvannastavna aktivnost. Posebna pažnja daje se i na sredine s povećanim socijalno ugroženim skupinama, dajući svoj djeci mogućnost da se upoznaju i bave sa sportovima koji se njeguju u našem gradu.

Skip to content