U suradnji Grada Rijeke, Riječkog sportskog saveza i riječkih osnovnih škola, u svibnju 2017. godine započet je projekt Ri Move. Radi se o projektu koji promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima među najmlađima, uključivanje djece u sport, porast njihovih psihofizičkih sposobnosti te stjecanje elementarnih znanja i vještina o sportu.

Projekt se odnosi na osnovnoškolce od prvog do četvrtog razreda. Sam program održava se u školskim dvoranama, u sklopu produženog boravka, dakle kao izvannastavna aktivnost. Sportovi koji su zasada obuhvaćeni programom su atletika, gimnastika i judo kao bazični olimpijski sportovi, te stolni tenis, kendo, odbojka, nogomet, rukomet i košarka. Od siječnja 2020. godine u projekt će biti uvedeno i učenje osnova latino i standardnih plesa.

Projekt Sportske škole Grada Rijeke Ri Move

Projekt Sportske škole Grada Rijeke Ri Move

Programi su vođeni od strane stručnih trenera, riječkih sportaša, ali i psihologa i sociologa koji nadziru, prate i analiziraju napredak djece u aktivnostima, tj. utjecaj bavljenja sportskim aktivnostima na djecu. Na svakom satu tri trenera obučavaju učenike vještinama triju spomenutih sportova, a projekt obuhvaća i upoznavanje učenika s osnovama zdravog života uz poseban naglasak na zdravu prehranu.

Sportske aktivnosti održavaju se dva puta tjedno tijekom cijele školske godine, a po završetku ciklusa, djeca dobivaju diplome s kojima će se moći učlaniti u klubove, partnere ovog projekta, po povoljnijim uvjetima. Samu odluku kojim će se sportom baviti ubuduće donose oni sami, ali uz sugestiju stručnjaka koja je produkt kinezioloških testiranja i praćenja motoričkih sposobnosti djeteta.

Djeci je omogućeno i učenje elementarnih pravila sportskih igara i vještina te posjeti klubovima i sportskim objektima kao i besplatni ulaz na utakmice i natjecanja klubova partnera.

Trenutno je u projekt uključeno devet osnovnih škola (OŠ “Brajda”, OŠ “Dolac”, OŠ „Eugen Kumičić“, OŠ “Gornja Vežica”, OŠ “Kantrida”, OŠ „Vladimir Gortan“, OŠ “Pećine”, OŠ “Škurinje”, OŠ “Trsat”), uz skoro uključivanje OŠ “Podmurvice”, a želja inicijatora je da se projektom obuhvate sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Rijeka.

Projekt je u cijelosti financiran od strane Grada Rijeke te je za polaznike u potpunosti besplatan.