Gradsko vatrogasno društvo Rijeka i Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo od 2008. godine raspisuju natječaj za izbor najuspješnijih likovnih i literarnih radova učenika osnovnih škola na temu vatrogastva i zaštite od požara.

Cilj natječaja je poticanje stvaralaštva, popularizacija vatrogastva i širenje svijesti o zaštiti od požara kod učenika osnovnih škola, vodeći se mišlju kako su preventiva, odnosno sprječavanje nastanka požara najučinkovitiji u borbi protiv požara te da je potrebno od malih nogu učiti kao spriječiti požar.

Preventiva odnosno sprječavanje nastanka požara najučinkovitiji su u borbi protiv požara. Učiti kako spriječiti požar potrebno je od malih nogu.

Gradsko vatrogasno društvo Rijeka smatra da ukoliko su ovim potezom spriječili bar jedan požar, postigli su svoj cilj. Također, nadaju se da će se učenici osnovnih škola uključiti u rad vatrogasne mladeži, svoje znanje o vatri  i kako se protiv nje boriti prenositi na svoje prijatelje i roditelje te jednog dana postati pravi vatrogasci.