Prigodnim programom u RiHubu proslavljeno je 10 godina postojanja Startup inkubatora Rijeka, projekta koji je integralni dio Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke i koji omogućuje zainteresiranima da kroz proces poduzetničke inkubacije razvijaju svoje poduzetničke ideje.

U 10 godina postojanja kroz Startup inkubator Rijeka prošlo je 14 generacija polaznika, 549 korisnika, 56 mentora, 234 tima, provedene su 432 edukacije, održano je 1.320 konzultacija, a novim poduzetnicima dodijeljeno je 118.000 eura za daljnji razvoj njihovih ideja.

Obilježavanju su prisustvovali i riječki gradonačelnik Marko Filipović, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke Jana Sertić, kao i brojni dosadašnji sudionici projekta Startup inkubatora.

Gradonačelnik Filipović zahvalio je svima koji su tijekom 10 godina provedbe ovog projekta u njemu sudjelovali. „Svi oni koji su razvijali svoje poduzetničke ideje, oni koji su ih mentorirali, svi partneri i suradnici projekta zaslužni su za rast i razvoj Startup inkubatora kojeg Grad Rijeka podupire od samog početka i to ćemo nastaviti i dalje“, rekao je gradonačelnik i dodao kako se građevinski radovi na Energani – inkubatoru za kreativne tehnologije i IT industriju također uskoro bliže svom kraju. „Rijeka će tako dobiti još jedno mjesto za razvoj poduzetništva. Siguran sam da će i taj prostor mnogi od dosadašnji korisnika ispuniti svojim novim idejama i poduzetničkim planovima i projektima“, rekao je Filipović.

U sklopu programa proslave održana je panel rasprava „Pogon novih ideja – jučer, danas, sutra“ u kojoj su sudjelovali Edi Budimilić (Exevio d.o.o.), Ana Dražul  (Nomi Music App / Nomi sistem d.o.o), Silvija Gojević (Croglotta / Slovoteka), Martina Čip Škulić (Cipmann d.o.o.) i Jan Varljen (Productive), nagradni kviz Lukavac te promocija proizvoda i rukotvorina startup timova –  Annika, Daisy Backpacks, Japanski Ofuro Spa, Medrican, Paliska Brewery, Plantiful Studio, Terra Nera i TESU.

Startup inkubator Rijeka s radom je krenuo u veljači 2013. godine, na lokaciji u Ružićevoj ulici i u prvo vrijeme bio je namijenjen isključivo mladim osobama do 29 godina koje su samostalno ili unutar tima željele razviti svoju poslovnu ideju i otvoriti poslovni subjekt. Inkubacijski program trajao je 6 mjeseci i tijekom jedne godine upisivao dvije generacije korisnika.

Od 2018. Startup inkubator doživljava značajne promjene – inkubacijski program doživljava kvalitativno i kvantitativno unaprjeđenje, trajanje jednog ciklusa se povećava na 8 mjeseci, odnosno u akademskoj godini program sada polazi jedna generacija korisnika, a time se ukupna podrška timovima (prostor, mentorstva i druge usluge) povećala na punih godinu dana.

Podsjetimo, do 8. listopada otvorene su prijave za ulazak nove, 15. generacije u program inkubacije Startup inkubatora Rijeka.

Program inkubatora danas je podijeljen u tri tematska modula: Validacija ideje, Razvoj proizvoda, pravni aspekti i financije te Izlazak na tržište. Između svakih od navedenih modula vrši se selekcija korisničkih timova shodno razvoju, napretku, perspektivi i zalaganju. Ukupno se po jednoj generaciji korisnika održi oko 35 radionica, a radionice se unutar svakog modula i u svakoj generaciji nadopunjuju i prilagođavaju. Dobna granica za sudjelovanje s vremenom je ukinuta, od upisa u 10. generaciju korisnika pristup uslugama inkubatora otvoren je za sve generacije. Također od 10. generacije do danas, Grad Rijeka najboljim timovima dodjeljuje novčane potpore s ciljem otvaranja poslovnog subjekta sa sjedištem u Rijeci da u njemu nastave s realizacijom svoje poslovne ideje, koju su razvili u Startup inkubatoru.

Godine 2021. Startup inkubator se iz prostora u Ružićevoj ulici seli u RiHub. Naime, prostorni kapaciteti iz Ružićeve više nisu bili dostatni za potrebe korisnika i programa, te je RiHub, također prostor u vlasništvu Grada Rijeke, nakon što je ispunio svoju ulogu u projektu Rijeka EPK 2020, postao dom Startup inkubatora. Uz to, u RiHubu je nastavio djelovati prostrani open space coworking prostor, a na raspolaganju je i prostrana konferencijska dvorana u kojoj se, osim inkubacijskog programa, odvijaju i odvijat će se mnogi drugi programi ne samo vezani za poduzetništvo, već i za druge sfere života i društva – kulturu, mlade, obrazovanje, održivost, ljudska prava i mnoge druge.

Osim glavnog inkubacijskog programa s vremenom su se u inkubator uveli i dodatni specijalizirani programi koji nisu u režimu ni u sklopu inkubacijskog programa. Njima se pokrivaju određena tematska polja ili niše, a za razliku od redovnog inkubacijskog programa, oni ne zahtijevaju prijave poduzetničkih ideja i stalno prisustvo korisnika, već su otvoreni za širi krug poduzetnika i građana u formi predavanja na koja svatko može doći.

Programi se sastoje od nekoliko radionica, koje nisu međusobno povezane, a može se odabrati jedna ili više njih, ovisno o interesu. U ovom trenutku u Startup inkubatoru su tri takva programa – Startup Lite, Startup Creative i Startup Green.

(FOTO: Grad Rijeka i HBstudio)