Gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio je Prijedlog Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima kojom će se socijalno ugroženoj djeci i mladima pružiti ravnopravniji, odnosno bolji uvjeti za obrazovanje. Na kolegiju je iznesena informacija o pokretanju javnog natječaja za osnivanje prava građenja na nekretninama na lokaciji Kantrida i Rujevica predviđenim za sportsko-rekreacijske sadržaje.

Prijedlog Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima
Kako je rečeno na gradonačelnikovom kolegiju, nova Odluka o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima jedna je od mjera iz programa kojeg je gradonačelnik predložio za svoje mandatno razdoblje. Odluka je temeljena na brojnim analizama provedenim u zadnjih nekoliko godina, koje govore kako ekonomski uvjeti utječu na ranije napuštanje školovanja i niža postignuća u obrazovanju, pogotovo na akademskoj razini. Novom odlukom predlaže se da se od ukupnog godišnjeg broja stipendija, veći dio usmjeri na srednjoškolsku populaciju pa će tako od ukupnog godišnjeg broja stipendija, 70% biti namijenjeno za učeničke, a 30% za studentske stipendije.

29_ kolegij 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pravo sudjelovanja na javnom natječaju za dodjelu stipendije imat će učenici srednje škole i studenti, pod uvjetom da imaju prebivalište na području grada Rijeke i ako su korisnici prava iz socijalne skrbi. Smatra se da učenik, odnosno student zadovoljava socijalne kriterije, u smislu ove Odluke, ako mu je kućanstvo korisnik zajamčene minimalne naknade, sukladno zakonu kojim se uređuje socijalna skrb, ili ako je korisnik prava iz socijalnog programa Grada po osnovu uvjeta prihoda, sukladno odluci kojom se uređuje socijalna skrb.
Kako je pojasnila pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Sanda Sušanj obrazlažući prijedlog Odluke, smatra se da će, uz sve druge socijalne mjere, dodjela stipendija socijalno ugroženoj djeci i mladima pružiti bolje uvjete za nastavak obrazovanja te ih na taj način osnažiti i motivirati za završetak srednje škole, odnosno nastavak obrazovanja na višoj razini. Za ovu je Odluku provedeno i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a konačnu riječ dat će Gradsko vijeće.

Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke
Odjel gradske uprave za poduzetništvo objavit će Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih sredstava za deset od dvanaest mjera iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke. Prema riječima pročelnika Andrije Vitezića, Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, koje su proračunom za 2014. utvrđene u iznosu 2.000.000,00 kuna, a najkasnije do 30. rujna 2014. Dvije mjere iz Programa, a riječ je o sufinanciranju projekata u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije i subvencioniranju kamatne stope i naknade za obradu poduzetničkih kredita kreću s realizacijom u 2015. godini.

29_ kolegij 3Javni natječaj za osnivanje prava građenja putem na lokaciji Kantrida – radi rekonstrukcije nogometnog stadiona te lokaciji Rujevica – radi izgradnje i uređenja nogometnih igrališta
Grad Rijeka objavit će Javni natječaj za osnivanje prava građenja putem sklapanja Predugovora o osnivanju prava građenja na lokaciji Kantrida – radi rekonstrukcije nogometnog stadiona te lokaciji Rujevica – radi izgradnje i uređenja nogometnih igrališta.Lokacija Kantrida obuhvaća površinu 29.300 m2, a na njoj je predviđena rekonstrukcija postojećeg stadiona Kantrida s minimalno 12.000 mjesta, garažom i pratećim sadržajima. Lokacija Rujevica obuhvaća površinu 30.000 m2, a na njoj je predviđena rekonstrukcija, izgradnja, uređenje nogometnih igrališta s pratećim sadržajima. Istovremeno kreće izrada Urbanističkog plana uređenja dijela sportsko rekreacijskog područja Kantrida i izrada Urbanističkog plana uređenja sportskog područja Rujevica, pri čemu će vlasnici nekretnina i nositelji drugih stvarnih prava u području obuhvata na obje lokacije moći će iskazati svoj interes podnošenjem konkretnih programa prostornih potreba koji će, nakon analize usklađenosti i provedivosti istih u kontekstu primjene uvjeta uređenja i prostornih pokazatelja utvrđenih GUP-om, biti urbanistički valorizirani odnosno riješeni. Također, vlasnici nekretnina učestvovat će i u sufinanciranju izrade urbanističkog plana koji se na iste odnosi, dok će dio troškova koji se odnosi na planiranje javnih površina i građevina snositi Grad Rijeka.

15. Međunarodna jedriličarska regata Fiumanka
U Rijeci će se od 12. do 15. lipnja, održati 15. po redu Međunarodna jedriličarska regata Fiumanka, s nizom pratećih manifestacija i sadržaja. Riječ je o jednoj od manifestacija koju Grad Rijeka podržava od samog početka. Prošlogodišnja Fiumanka dostigla je rekordan broj od 209 jedrilica i gotovo 1500 jedriličara. Zahvaljujući medijskoj regati, na kojoj je sudjelovalo 20 medijskih kuća i sajmu Fiumanka Expo, na kojem se predstavilo šesnaest europskih država, a sve u povodu ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije, postignut je iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti manifestacije. Grad Rijeka će organizatorima Fiumanke pružiti financijsku potporu u iznosu 75,000,00 kuna te logističku i tehničku potporu pri realizaciji.

Sufinanciranje knjige o trofejnoj hrvatskoj paraolimpijki Milki Milinković
Povodom obilježavanja 50 godina paraolimpizma u Hrvatskoj Grad Rijeka će s 10.000,00 kuna poduprijeti izdavanje knjige o trofejnoj hrvatskoj paraolimpijki Milki Milinković, koja je sudjelovala na 9 paraolimpijskih igara i osvojila je 8 paraolimpijskih medalja u bacanju kugle i koplja te čitav niz medalja na svjetskim i europskim prvenstvima. Milinković je predsjednica Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke i članica Atletskog kluba Srce za osobe s invaliditetom. Promocija knjige održat će se 6. rujna 2014. godine u Rijeci, u okviru proslave zlatnog jubileja paraolimpizma u Hrvatskoj, čiji pokrovitelj je predsjednik RH Ivo Josipović. Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je Centru za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici.

29_ kolegij 2

Prijenos prava vlasništva nekretnina bez naknade radi izgradnje ceste D-403
Uvažavajući važnost i značaj izgradnje državne ceste D-403, kako za razvoj luke Rijeka tako i grada Rijeke u cjelini, na kolegiju je prihvaćena odluka kojom se predlaže da Grad Rijeka ustupi bez naknade Republici Hrvatskoj zemljište i svoje vlasničke, odnosno suvlasničke dijelove u 4 stambena objekta predviđena za uklanjanje na trasi buduće prometnice. Cesta D 403 će predstavljati izravnu vezu obilaznice i luke, a uz to će imati i funkciju gradske prometnice kojom se povezuju stambena i radna područja Škurinje – Podmurvice– Mlaka preko spojeva iste na Osječku, Zvonimirovu i Baračevu ulicu. Grad Rijeka je već preuzeo obvezu stambenog zbrinjavanja osoba koje stanuju u objektima koje je potrebno ukloniti radi izgradnje ceste, dok će investitor izgradnje, odnosno Hrvatske ceste d.o.o. Zagreb rješavati imovinsko-pravne odnose s vlasnicima ostalih suvlasničkih dijelova u navedenim objektima, kao i svim ostalim vlasnicima nekretnina u zahvatu izgradnje te također o svom trošku ukloniti sve objekte koje je potrebno ukloniti radi izgradnje ceste D-403. Vrijednost predmetnog zemljišta temeljem Odluke o građevinskom zemljištu kao i vlasničkih te suvlasničkih udjela iznosi oko 9,5, milijuna kuna.

Program obilježavanja Dana grada Rijeke – Dana sv. Vida
U razdoblju od 12. do 15. lipnja 2014. godine u Rijeci će se održati čitav niz manifestacija posvećenih Danu grada Rijeke i proslavi blagdana njenog zaštitnika – svetoga Vida. I ove godine će brojne udruge, klubovi, sportska i druga društva svojim aktivnostima doprinijeti proslavi Dana grada. Liturgijski program započinje trodnevnicom 12. lipnja i misnim slavljem, a nastavlja se koncertom zborske glazbe hrvatskih autora u izvođenju zbora HNK Ivana pl. Zajca, Jeke Primorja i KUD-a Zvir Jelenje. Konačno, 15. lipnja Dan sv. Vida obilježit će se svečanom procesijom i središnjim misnim slavljem na Trgu Riječke rezolucije. Svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Rijeke s dodjelom javnih priznanja održat će se 11. lipnja u 19.30 u HNK Ivana pl. Zajca. Uz nastupe Gradske glazbe Trsat i Prvih riječkih mažoretkinja, koncert klape Nevera, koncert Vokalnog studija Rijeka i Vidfest 2014 – Festival duhovne glazbe bit će održana tradicionalna Gastro fešta – podjela liganja na mornarski, palente i štrudle građanima.