Grad Rijeka izdvojit će u ovoj pedagoškoj godini 6,2 milijuna kuna za financiranje smještaja 440 djece u 8 vrtića, čiji su osnivači druge pravne i fizičke osobe, odlučeno je na gradonačelnikovom kolegiju. Sufinanciranjem boravka djece u privatnim vrtićima rješava se problem nedovoljnog kapaciteta Dječjeg vrtića Rijeka te potiče poduzetnička inicijativa u području odgoja i obrazovanja

Pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Branka Renko-Silov pojasnila je kako Grad Rijeka daje podršku vrtićima drugih osnivača, kako bi što veći broj djece bio obuhvaćen organiziranim predškolskim odgojem. “U ovoj pedagoškoj godini u vrtiće drugih osnivača upisano je 20 djece više u odnosu na prethodnu, budući da je s radom započela nova odgojna skupina u Dječjem vrtiću Pinokio na Zametu. Naime, Grad Rijeka je uložio 370 tisuća kuna u prenamjenu svog prostora u dječji vrtić, koji sada ima površinu od 168 m²,” kazala je Renko-Silov, napomenuvši kako će se po djetetu cjelodnevni program mjesečno sufinancirati s 900,39 kn, a poludnevni s 630,31 kn.
Dječji vrtić Rijeka svojim programom brine o 3.135 djece u 153 skupina, dok je u vrtićima drugih osnivača zbrinuto 440 djece u 19 skupina, od čega je dio djece koja nemaju prebivalište u Rijeci, s time da je u vrtiće izvan Rijeke ove godine upisano 45 djece s prebivalištem na riječkom području.

Dječji vrtić Pinokio

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako još uvijek postoji značajan interes roditelja za smještaj djece u vrtiće, zbog čega je Grad Rijeka pokrenuo nekoliko projekata proširenja ili gradnje vrtićkih kapaciteta. U prvom kvartalu 2010. godine bit će gotovo proširenje Dječjeg vrtića Drenova, u koji će se moći smjestiti dodatnih 80 djece, a ovih dana kreće natječaj za izbor izvođača za izgradnju vrtića na Srdočima, koji bi trebao biti gotov tijekom iduće godine. Također, podnesen je i zahtjev za ishodovanje lokacijske dozvole za izgradnju vrtića na Pehlinu. Tijekom iduće godine trebala bi biti riješena imovinsko-pravna pitanja i ishodovana građevinska dozvola, a gradnja bi trebala započeti krajem 2010. ili početkom 2011. godine.

Raspisan natječaj za 50 novih stipendista

U razdoblju od protekle sjednice do danas gradonačelnik je donio odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu stipendija darovitim učenicima srednjih škola i studentima, koji je otvoren do 4. studenoga. Budući da je 109 dosadašnjih stipendista ispunilo uvjete za nastavak stipendiranja, raspisan je natječaj za dodjelu 50 stipendija, od čega 35 studentima, a 15 učenicima 3. i 4. razreda srednjih škola.

“Unatoč činjenici što se proračun ne puni planiranom dinamikom, a predviđamo da će se taj trend nastaviti i u sljedećoj godini, odlučili smo da u stipendiranje darovitih učenika i studenata ne uvodimo restrikcije, pa će pojedinačna stipendija za one koji se školuju u Rijeci i dalje iznositi mjesečno 850 kuna, a za one koji se školuju izvan Rijeke 1.100 kuna. Program koji se provodi već 16 godina pokazao se izuzetno dobrim – budući da su kriteriji za dobivanje stipendije prije svega izvrsnost, postignuti rezultati u dosadašnjem školovanju i darovitost, a naši stipendisti postižu odlične rezultate u školovanju,” kazao je Obersnel, podsjetivši kako su socijalni kriteriji dio programa kreditiranja studenata, koji Grad Rijeka provodi u suradnji sa Sveučilištem.

“Ja mogu, ja hoću”
P11. gradonačelnikov kolegij listopad 2009rihvaćeno je i uvođenje pilot-projekta “Ja mogu, ja hoću” u četiri osnovne škole u organizaciji zagrebačkog Centra za edukaciju i savjetovanje “Sunce”. Ciljana skupina su učenici lošijeg socioekonomskog statusa s teškoćama u razvoju koje su primarno vezane uz savladavanje nastavnih sadržaja, školski neuspjeh i poremećaje u ponašanju. U projekt će biti uključene osnovne škole “Fran Franković”, “Srdoči”, “Eugen Kumičić” i “Zamet”, odnosno one škole koje pohađa najveći broj takve djece.
Donesena je odluka da se bivše prostorije Mjesnog odbora Zamet, koji se preselio u Centar Zamet, prenamijene za potrebe dnevnog boravka za starije osobe.

Jedna od odluka koja se donesena u proteklom razdoblju odnosi se na upućivanje Urbanističkog plana uređenja Gradskog područja Gornja Drenova na ponovnu javnu raspravu. Ponovna javna rasprava je pokrenuta zbog velikog broja primjedaba i predugog roka koji je protekao od posljednje javne rasprave.