U srijedu, 14. listopada 2020. g. u 18 sati u Exportu na Delti održat će se svečano potpisivanje „Povelje o raznolikosti“ i obilježavanje završetka EU projekta Diversity Mixer.

Događanje je, nažalost, zbog poštivanja svih aktualnih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 zatvoreno za publiku, ali se predstavnici medija pozivaju da ga zabilježe i o njemu izvijeste putem svojih medija.

Povelja o raznolikosti (Diversity Charter) je inicijativa pokrenuta u 16 zemalja Europske unije, a financira je Europska komisija. U Hrvatskoj je razvijena je u sklopu zajedničkog projekta Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) te partnera iz Slovenije i Rumunjske.

Povelju o raznolikosti u Rijeci će potpisati tridesetak organizacija, udruga i poduzeća koja djeluju u okviru kulturnog sektora, među kojima su: Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Opart, Društvo za istraživanje i potporu, Udurga za sindrom down, Centar za odgoj i obrazovanje, Kazališna radionica Malik Rijeka, Distune Promotion, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Novi turizam d.o.o., Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, Udruga 4KROZ4, Udruga PaRiter, Udruga “Poslovni klub PartneRI”, Liburnia Film festival, Obrat, Udruga Okodoko, Kreativni kolektiv Kombinat, Udruga Ri Rock, Mikser d.o.o., Udruga Tororo, Udruga 3. zmaj, Sveučilište u Rijeci, Plesna grupa Flame, Udruga Žmergo i drugi.

Potpisivanjem ove povelje potpisnici se obvezuju:

 • Izraditi politiku raznolikosti i nediskriminacije, kako bi razvijali organizacijsku kulturu koja se temelji na uzajamnom poštovanju i uvažavanju individualnih različitosti.
 • Razvijati raznoliko radno okruženje poticanjem integracije zaposlenika svih profila, neovisno o spolu i spolnoj orijentaciji, rasnom ili etničkom podrijetlu, vjeri ili uvjerenju, invaliditetu, dobi i drugome.
 • Razvijati vještine i kompetencije menadžmenta, zaposlenika i zaposlenica odgovornih za zapošljavanje, trening i razvoj karijera, o primjeni politike raznolikosti i nediskriminacije.
 • Koristiti politiku raznolikosti i nediskriminacije pri zapošljavanju menadžmenta kako bi omogućili bolje razumijevanje odluka o upravljanju i bili otvoreniji za inovativne ideje s ciljem jačanja konkurentnosti i održivosti organizacije.
 • Razvijati svijest i obrazovati svoje zaposlenike o politici raznolikosti.
 • Poticati primjenu politike raznolikosti kod klijenata i dobavljača.
 • Izraditi i redovno obnavljati akcijski plan za promociju politike raznolikosti i nediskriminacije koji će uključiti mjerljive pokazatelje, a u čiju će izradu i provedbu biti uključeni zaposlenici.
 • Najmanje jednom godišnje izvještavati o provedbi politike raznolikosti i nediskriminacije uključujući mjere i interne postupke koje potpisnici primjenjuju kako bi ostvarili ciljeve.

Vođena temeljnim načelom „Jednaki u različitosti“ Povelja u cilju ima doprinijeti progresivnom razvoju modernog europskog društva.

Osim potpisivanja Povelje o raznolikosti, na navedenom događanju ujedno će se  obilježiti i završetak EU projekta Diversity Mixer koji je RIJEKA 2020 provela zajedno s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj.

Cilj projekta Diversity Mixer bio je istražiti postojeće prakse menadžmenta različitosti u javnom i privatnom sektoru kulturnih i kreativnih industrija na lokalnom i europskom nivou i identificirati prenosive modele te između ostaloga izraditi preporuke politika u pogledu upravljanja različitostima.

Nakon službenog dijela događanja, uz poštivanje svih aktualnih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, slijedi druženje uz prigodnu zakusku.

Detaljni program predstavljanja EU projekta i potpisivanja Povelje o raznolikosti:

 • 18.00h  Diversity Mixer video
 • 18.05h  Pozdravni govor: Irena Kregar Šegota, direktorica RIJEKA 2020
 • 18.07h  Predstavljanje projekta Diversity Mixer: Sanja Bojanić, predstavnica partnera na projektu s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci
 • 18.25h  Predstavljanje Priručnika o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim   industrijama: Tatjana Aćimović, doc. art, koautorica Priručnika
 • 18.35h Predstavljanje Povelje o raznolikosti Hrvatska: Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR
 • 18.45h Potpisivanje Povelje o raznolikosti Hrvatska
 • 19.00h Druženje uz prigodnu zakusku

Lena Stojiljković
Odnosi s medijima, Rijeka 2020