Na poziv Hrvatske gospodarske komore danas se u Zagrebu predstavlja projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u kontekstu razvoja kulturnog turizma grada Rijeke, ali i cijele Hrvatske.

U četvrtak, 21. studenog u prostorijama Hrvatske gospodarske komore održava se plenarna sjednica Zajednice kulturnog turizma HGK na kojoj se predstavljaju primjeri dobre prakse koji unapređuju ponudu kulturnog turizma u Hrvatskoj, a bit će prezentirani i projekti iz javnog te privatnog sektora kojima se radi na razvijanju ovog oblika turizma. Projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture te Rijeku kao grad kulturnog turizma predstavlja Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora komunikacija i partnerstava RIJEKE 2020.

Grad Rijeka već godinama bilježi trend povećanja broja posjetitelja, a projekt Europske prijestolnice kulture prilika je za pozicioniranjem Rijeke, ali i države kao poželjne destinacije kulturnog turizma. Osim što će se kroz kulturno-umjetnički program u 2020. godini realizirati preko 600 pojedinačnih događaja, u sklopu EPK projekta stvara se i novi Art kvart na području bivšeg industrijskog kompleksa Benčić koji se potpuno obnavlja. Tu će svoje mjesto naći značajne kulturne ustanove grada Rijeke – Muzej grada uselit će u Palaču Šećerane, revitalizirani T-objekt postat će Gradska knjižnica, a tu se gradi i Dječja kuća, jedinstven objekt u Hrvatskoj namijenjen razvijanju dječje kreativnosti. U sklopu kompleksa Benčić svoje mjesto je našao i Muzej moderne i suvremene umjetnosti koji je već otvoren u jesen 2017. godine. Novi kulturni centar RiHub koji se nalazi na drugom kraju grada, otvoren je prošle godine, a ugošćuje sve više freelancera koji ovdje pronalaze svoje mjesto za rad. Veliki broj co-workera u RiHubu upravo su stranci i turisti kojima RiHub pruža mjesto za privremeni rad. Jedna od najuzbudljivijih priča današnje turističke Rijeke zbog koje u Rijeku dolaze brojni strani novinari svakako je i brod Galeb koji će nakon obnove, zahvaljujući projektu Europske prijestolnice kulture, postati prvoklasna kulturno-turistička atrakcija.

Osim riječkog EPK projekta, predstavnici Ministarstva turizma i Ministarstva kulture danas na sjednici prezentiraju Akcijski plan razvoja kulturnog turizma te projekt Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma.

Zajednica kulturnog turizma HGK  je osnovana 2004. godine u obliku strukovnog povezivanja članica Hrvatske gospodarske komore s ciljem razmjene znanja, unapređivanja rada, zastupanja zajedničkih interesa, razvoja novih sadržaja kulturnog turizma priobalnog područja te razvoaj kontinentalnih područja Hrvatske kao cjelogodišnje kvalitetne i atraktivne destinacije.

Jedan od glavnih uspjeha Zajednice je i danas vrlo prepoznatljiv projekt Noć muzeja.

Skip to content