Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio čitav niz programa vezanih uz projekt EPK 2020. čija će se realizacija održati koncem travnja ove godine.

Gradonačelnik Vojko Obersnel svoju je redovnu mjesečnu konferenciju za medije najvećim dijelom posvetio projektu Rijeka europska prijestolnica kulture, s obzirom na to da se 24. ožujka navršila godina dana otkako je Rijeka izabrana za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

“U tih godinu dana puno toga je napravljeno u smislu osmišljavanja koncepta programa, osnovana je Agencija Rijeka 2020 koja će se organizacijski baviti projektom i polako se popunjava kadrovska križaljka ljudima koji su potrebni da bi taj veliki projekt mogao biti realiziran onako kako je osmišljen.  Od prvog dana radimo na čitavom nizu projekata vezanih za infrastrukturni dio, odnosno za izgradnju i uređenje objekata važnih za provođenje programa. Pri tome smo računali na značajna sredstva iz europskih fondova i sada možemo reći da se to na neki način polako ostvaruj. U ovom trenutku više znamo o tome kako financijski zatvoriti infrastruktruni dio projekta nego programski, za koji tek predstoje sastanci u Ministarstvu kulture i na razini Vlade RH”, kazao je gradonačelnik te dodao kako je glavnina projekata vezana uz prostor bivše tvornice Benčić gdje se odigrava čitav niz aktivnosti.
“Ne želeći čekati, vlastitim smo sredstvima krenuli smo u uređenje zgrade u koju će biti premješten Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Uređenje prve faze Muzeja trebalo bi biti gotovo do konca petog mjeseca. Investicija je vrijedna između 7-8 milijuna kuna. Usprkos tome što tamo ima još mnogo toga za napraviti, između ostalog i rješavanja odnosa s PIK-om koji je vlasnik jednog dijela zgrade, čim prva faza bude gotova Muzej će se tamo preseliti i početi funkcionirati u zgradi koja mu je i namijenjena.  Nakon toga bi se krenulo u drugu fazu izgradnje i uređenja”.

Što se druge dvije zgrade tiče: cigleni objekt, u koji će biti smještena Dječja kuća i T-objekt, u koji će biti smještena Gradska knjižnica su objekti koji će se financirati sredstvima Urbane aglomeracije. Temeljem dosadašnjih razgovora u Ministarstvu regionalnog razvoja za to će biti osigurano 62 milijuna kuna. “U narednom razdoblju trebamo s Ministarstvom dogovoriti ubrzanje aktivnosti oko realizacije kompletne Urbane aglomeracije, a naročito projekata koji se tiču EPK 2020., jer nema baš puno vremena. Kraj ove ili početak iduće godine krajnji je rok u kojem se treba krenuti s ozbiljnim radovima ukoliko želimo da sve bude gotovo do 2020. “, kazao je gradonačelnik. U upravnu zgradu šećerane trebao bi se smjestiti Muzej grada Rijeke. Dobar dio zidnih oslika već je restauriran i predstoje ozbiljni građevinski zahvati kako bi taj objekt mogao primiti dio zbirke Muzeja. Novac za uređenje te zgrade planiran je iz fonda EU, odnosno fonda za turističku valorizaciju reprezentativnih spomenika industrijske baštine, uz koji je vezano i uređenje broda Galeb.

Gradonačelnik je kazao kako je prije dva dana dobio Odluku Središnje agencije za financiranje i upravljanje europskim projektima da je taj projekt prošao šestu fazu kojom su za Upravnu zgradu Benčića i brod Galeb priznata sredstva u visini 69 milijuna kuna. “Ne možemo reći da smo dobili taj novac, ali smo došli na korak tome i još nam predstoji ugovaranje s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova”, rekao je gradonačelnik te dodao kako je MB Galeb zadnjih godina izazivao brojne rasprave, kontroverze i politička prepucavanja.

MB Galeb

“Riječ je o brodu koji je zaštićen kao pojedinačno kulturno dobro RH. Kroz koncept uređenja Galeba, oko 80% od ukupne površine broda, koja iznosi preko 5000m² bit će u javnoj funkciji, a ostatak će biti komercijalni sadržaji. Brod će biti muzej, ali ne muzej idolopoklonstva, već muzej koji će tematizirati vlastitu povijest, s obzirom na to da se radi o brodu koji je izgrađen 30-tih godina prošlog stoljeća i da je stjecajem okolnosti prošao brojne režime, jednako kao i Rijeka. Brod će govoriti o svim režimima kroz koji je Rijeka prošla i upravo je taj dio jedan od najvažnijih segmenata onog dijela programa EPK kojeg zovemo „Doba moći“, koji se bavi poviješću Rijeke i režimima kroz koje je prošla. Naravno da će posebno mjesto imati tri posebno zaštićena elementa: komandni most broda, prostor koji je u svojim aktivnostima koristio Josip Broz Tito za čitav niz posjeta preko 70 različitih državnika i strojarnica broda, koja je posebna po tome što se u njoj nalaze izvorno ugrađeni Fiat-ovi motori iz 30-tih godina, koji su dobro očuvani i mogu biti u upotrebi. Muzej će biti organiziran u sklopu Muzeja grada Rijeke, a stalni postav Muzeja radi nagrađivana hrvatska dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Vjerujemo da će njezino osmišljavanje muzejskog postava biti zanimljivo. Fundus muzeja čini sva postojeća oprema, fotografije, različiti ilustrativni materijali o gradnji i povijesti broda, arhive članaka i dr. Brod će sigurno biti atrakcija jer već sada za njega postoji veliki interes”, zaključio je graadonačelnik.

Povratak dvoglavog orla na Gradski toranj

U okviru programa EPK koncem travnja će na Gradski toranj biti organizirano i postavljanje dvoglavog orla. Priča o tom dvoglavom orlu je također puna kontroverzi jer su neki za, dok su drugi protiv njega, a i heraldički je poseban jer mu obje glave gledaju u istom pravcu. “Skulptura će ponovno doći na mjesto gdje je kroz povijest i bila i ja to doživljavam kao dio riječke povijesti, bez ikakvih ideoloških predznaka i konotacija. Cijela ta operacija izrade i postavljanja skulpture koštala je oko milijun kuna, a samo postavljanje, kao posebno iznenađenje,bit će organizirano u sklopu projekta EPK 2020”, kazao je Obersnel.

Također u sklopu projekta EPK, do sredine svibnja bit će predstavljena i nova turistička ruta i signalizacija kroz Rijeku koja će povezati značajna mjesta u centru Rijeke i u  koju će bit uključen i jedan od tunela koji prolazi ispod Rijeke s ulazima kod katedrale Sv. Vida i OŠ Dolac. Jedna od aktivnosti je i tzv. „Zeleni val“ odnosno inicijativa da se centar grada učini još boljim  za život kroz potenciranje što više zelenila, pa bi u istom razdoblju bi trebao biti predstavljen prvi dio tog projekta, odnosno uređenje trga Matije Vlačića Flacijusa na kojem će kroz hortikulturno uređenje biti predstavljen čitav niz biljaka koje se mogu koristiti za ljekovite čajeve ili predstavljaju začinsko bilje.

Dječji vrtići

U nastojanju da se povećaju kapaciteti DV Rijeka, već je najavljeno dovršenje novog vrtića Morčić koji bi trebao biti gotov u svibnju, nakon čega kreće izgradnja DV Đurđica koji bi trebao biti gotov do kraja godine, čime će se kapacitet povećati za još 150 djece. “Unutar zadnjih 5-6 godina izgrađeno je 440 novih mjesta za djecu. Nastavit ćemo s tim projektom dok ne postignemo cilj, a to je da sva djeca vez problema dobiju mjesto u jaslicama ili vrtiću. U pripremi je izgradnja vrtića na Rastočinama i Krnjevu, s time da će se vrtić na Krnjevu graditi u suradnji s Talijanskom unijom. Uslijedit će i izgradnja vrtića u krugu KBC-a Rijeka koji bi bio primarno u funkciji zaposlenika KBC-a, ali i ostalih, ovisno o slobodnim mjestima. Izgradnja vrtića ima i drugu komponentu, a to je zapošljavanje 16-20 novih zaposlenika, ovisno radi li se o vrtićkom ili jasličkom uzrastu”, kazao je graadonačelnik.

Uskoro bi trebali biti dovršeni radovi na Pavlinskom trgu, a jednako tako već su počeli i pripremni radovi na području Kostabele, gdje se krajem travnja očekuje početak ozbiljnijih radova na izgradnji smještajnog kompleksa češkog investitora s oko 300 novih ležajeva uz veliki wellness centar.

Nova Odluka o gradskim porezima

Gradonačelnik je izdvojio i novu Odluku o gradskim porezima koja je usklađena s izmijenjenim Zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave kojima je ukinut porez na tvrtku i predviđeno uvođenje poreza na nekretnine od 1. 1. 2018.  što iziskuje i opsežne pripreme u smislu baze podataka i izdavanja poreznih rješenja. Na zahtjev Udruge ugostitelja i Obrtničke komore s obzirom na nedavno povećanje stope PDV-a ugostiteljskoj djelatnosti, kao mjera pomoći i poticaj ugostiteljima na području Grada Rijeke smanjena je stopa poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića za polovicu, odnosno sa 3% posto smanjena na 1,5%.

Gradonačelnik je podsjetio da je pred koji dan u nekoliko autobusa Autotroleja uvedeno besplatno korištenje bežičnog interneta. Pilot projekt će trajati tri mjeseca a za to vrijeme će se analizirati koliko se koristi Internet i zadovoljstvo korisnika i o tome će ovisiti daljnja sudbina tog projekta, premda osobno očekuje da će taj projekt građani sa zadovoljstvom prihvatiti. Nabavka novih autobusa će podrazumijevati da oni budu opremljeni opremom za pružanje ove usluge, odnosno istovremeno spajanje do 60-tak korisnika koristeći 4G tehnologiju, odnosno do 300Mb.

Homo si teć

Gradonačelnik je najavio kako 8. travnja započinje 21. festival sporta i rekreacije – Homo si teć, koji će završiti velikom utrkom 23. travnja. Ta manifestacija uvijek ima i humanitarni karakter, ove godine pod nazivom „Moje mjesto pod suncem“, dio prihoda od prodaje majica namijenit će se udrugama Centar za kulturu dijaloga Šarolija koje brinu za 40-tak djece koja žive u obiteljima ispod granice siromaštva.

Krajem travnja održat će se i značajan međunarodni skup posvećen zdravstvenom turizmu na kojem će sudjelovati predstavnici institucija koje se bave zdravstvenim turizmom iz cijelog svijeta. Organizator skupa je Klaster za zdravstveni turizma, a skup će se održati od 124.- do 27. travnja u Rijeci i Opatiji.

Rijeka u Beču

U organizaciji veleposlanstva RH u Beču, 5. travnja grad Rijeka kao EPK 2020 bit će predstavljen u Beču, u Uredu državnog kancelara.  Prije prezentacije riječki će se gradonačelnik sastati s gradonačelnikom Beča, a  tema razgovora bit će suradnja Rijeke i Beča kroz projekt EPK i mogućnost suradnje kroz projekt Pametnih gradova u koji je Rijeka uključena duži niz godina.