Unatoč svim problemima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, treća generacija program Grada Rijeke za poticanje poduzetničkih kompetencija mladih RInovatoRI uspješno je završila redovni program.

Iako je i prethodna generacija polaznika itekako osjetila sva ograničenja uzrokovana epidemijom, program je ipak bio planiran u svom punom obujmu, koji uključuje izlete, gostovanja i posjete poduzećima na riječkom području. Uslijed već poznate epidemiološke situacije, planirani terenski dio nije mogao biti realiziran, a RInovatoRI su po prvi puta svoje redovne radionice pohađali dijelom i online putem. U gomili izazova koje je pred učenike, nastavnike i roditelje stavila korona-kriza, RInovatoRI su tijekom školske godine 2020./21. uspjeli usvojiti zanimljive i napredne sadržaje, korisne vještine, poslušati stručne goste te na posljetku – steći i terenska iskustva.

Online radionica Marina Trošelja

Online radionica Marina Trošelja

Već na samom početku programa u listopadu 2020. RInovatoRI obilježavaju europski Code week 2020 i stječu certifikat o sudjelovanju. Nastavljaju s temom umjetne inteligencije i njezinim utjecajem na poslovanje, a u studenom prate 22. CARNET-ovu konferencija za korisnike (CUC 2020). Potom se bave upotrebom ChatBota u poslovanju te stvaraju i razrađuju vlastite ideje koristeći se dostupnim aplikacijama, da bi od siječnja teme o marketingu i digitalnom marketingu pratili unutar virtualne učionice.

RInovatoRI su sudjelovali u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta te Dana medijske i digitalne pismenosti, upoznali se sa 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja i konceptom i primjerima crowdfundinga. U travnju su dočekali i stručnog gosta – Marina Trošelja koji je predstavio Školu budućnosti, zajednički projekt startup-a STEMI i prvog hrvatskog jednoroga Infobipa. Gostovanje Znanstveno Edukacijskog Centra Višnjan i Centra za Kulturu Dijaloga (CeKaDe) dodatno su proširili iskustva o crowdfunding-u, a CeKaDe-ov program ‘Moje mjesto pod Suncem’ postao je RInovatoRIma case study zadatak.

U svibnju su polaznici posjetili jedinstvenu Dječju kuću te sudjelovali u 3D printeraj radionici u njenom popularnom Kontejneru na krovu, a posljednji aktivni izlazak ove generacije bio je Escape room Fox in the box, gdje su timski rješavali izazove.

Program RInovatoRI je 2021. uvršten u bazu dobrih praksi u okviru EU programa Interreg Europe, te kao takav postao dostupan za transnacionalnu razmjenu i suradnju.

RInovatoRI logotipProgram RInovatoRI namijenjen je učenicima viših razreda riječkih osnovnih škola koji žele steći osnovna znanja o poduzetništvu. Cilj programa je poticanje razvoja poduzetničkih kompetencija i podizanja poduzetničke kulture mladih kroz edukacije iz tematskih područja vezanih uz poduzetništvo, neposredni uvid u poduzetničku praksu te osmišljavanje i razradu vlastitih poslovnih ideja. Program se provodi se u tri programske cjeline: (1) redovni cjelogodišnji program (tjedne radionice), (2) Vikend škola poduzetništva i (3) Summer RInnovation Lab (ljetna škola). Do danas je u programu sudjelovalo preko 550 polaznika u sva tri programska pravca.

Krajem 2019. program RInovatoRI proglašen je nacionalnim dobitnikom Europske nagrade za promicanje poduzetništva u kategoriji Promicanje poduzetničkog duha. Program je pokrenut i sufinanciran od strane Grada Rijeke – Odjela gradske uprave za poduzetništvo, a provodi se u organizaciji gradske ustanove Dom mladih.