Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović sudjelovao je u Bratislavi na godišnjem sastanku Pakta slobodnih gradova (Pact of Free Cities).

Gradonačelnici su razgovarali o očuvanju temeljnih europskih vrijednosti slobode, otvorenosti, demokracije, ravnopravnosti, slobode izražavanja i vladavine prava u eri porasta populizma, kao i predanosti u podršci Ukrajini u izgradnji slobodnog, modernog i demokratskog društva.

Pakt slobodnih gradova u Bratislavi

Gradonačelnici Rijeke i Zagreba Marko Filipović i Tomislav Tomašević na sastanku Pakta slobodnih gradova

Na skupu su sudjelovali i gradonačelnici Bratislave, Budimpešte, Tirane, Varšave, Zagreba, Gdanjska, Lavova i Ulma, te predstavnici Amsterdama, Barcelone, Beča, Bruxellesa, Frankfurta, Harkiva, Pariza, Podgorice, Praga, Rige, Rejkjavika i Sofije.

Gradonačelnici su tom prilikom potpisali Deklaraciju o slobodnim gradovima iz Bratislave (Bratislava Declaration of the Pact of Free Cities). Deklaracija iz Bratislave sažima osnovnu misiju Pakta i ulogu gradova u zaštiti demokracije i otvorenog društva, kao aktualne prijetnje razvoju demokracije označavajući ponajviše populizam, dezinformacije i nepovjerenje u institucije. Deklaracijom se odlučno osuđuje svako politički motivirano nasilje nad pojedincima ili skupinama osoba. Također se bavi globalnim izazovima u području okoliša, digitalne stvarnosti ili kvalitete života i sigurnosti te naglašava ulogu gradova u njihovom rješavanju.

Pakt slobodnih gradova u Bratislavi

Pakt slobodnih gradova u Bratislavi

Podsjetimo, Grad Rijeka je 2021. godine pristupio Paktu slobodnih gradova, koji predstavlja neformalni savez progresivnih gradonačelnika, raznih političkih opredjeljenja. Osnovali su ga gradonačelnici Varšave, Budimpešte, Praga i Bratislave 2019. godine, s željom podržavanja liberalne demokracije i razvoja gradova koji su ne samo dobra mjesta za život, nego i potiču otvorena, aktivna i demokratska društva.