U Briselu se od 8. do 10. listopada održava 16. tjedan regija i gradova u organizaciji Odbora regija na kojem sudjeluje i brojno hrvatsko izaslanstvo.

Tema koja dominira plenarnim zasjedanjem u Briselu je paket višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027, koji je usvojen velikom većinom glasova članova Odbora u utorak poslijepodne.

U Briselu se nalazi i riječki gradonačelnik te potpredsjednik Odbora regija Vojko Obersnel.

“Pozitivne promjene koje donosi ovaj okvir su povećanje sredstava za obrazovanje, za Erasmus program, za digitalizaciju i istraživanje, a ono što je za nas neprihvatljivo je smanjivanje sredstava za kohezijsku politiku, politiku za ravnomjerni razvoj. Stoga je važna poruka članova Odbora regija kojom se od europske komisije i parlamenta traži da to mjenjaju.” – rekao je po završenom glasovanju podpredsjednik Odbora regija Vojko Obersnel.  “Zabrinjava i činjenica da Komisija  predlaže povećanje udjela vlastite, nacionalne i lokalne, komponente u financiranju projekata što će za manje razvijene zemlje poput Hrvatske, a pogotovo za gradove i regije stvoriti velike probleme” – zaključuje Obersnel.

S njim se slaže i glavni izvijestitelj nacrta financijskog mišljenja, župan dubrovačko neretvanski  Nikola Dobroslavic koji je uz kohezijsku politiku istaknuo i rurarlni razvoj kao dokazane politike koje smanjuju jaz između zemalja članica i u koje se ne treba dirati.

Odbor regija nastavlja s radom i danas kada na red dolaze teme kao sto su smanjivanje nerazgradive plastike, povećanje udjela rekreativnog sporta, uloga mladih, obrazovanje i kulturne politike.

Skip to content