U riječke vrtiće i osnovne škole u posljednje dvije godine uloženo je ili će se tijekom ove godine uložiti 151,6 milijuna kuna, rekao je na svojoj redovnoj konferenciji na novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Predstavljajući ulaganja u objekte riječkih vrtića i škola, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako se radi o efikasnom povlačenju sredstava Europske unije za projekte energetske učinkovitosti, ali i projektima izgradnje dvaju novih vrtića te ulaganjima u redovno održavanje zgrada.

U sklopu projekata energetske obnove, koja podrazumijeva smanjenje utroška energije te emisije stakleničkih plinova, do sada su izvedeni radovi na osnovnim školama Nikola Tesla i Fran Franković te vrtićima Krijesnica i Turnić, te je izrađena projektna dokumentacija za 15 objekata, na kojima se trenutno izvode radovi ili je u tijeku postupak javne nabave za izvođača radova i nadzor, odnosno očekuje se odobrenje EU sredstava.

Tako se trenutno izvode radovi, većinom na izradi fasada, toplinske izolacije krovova ili zamjene vanjske stolarije, na osnovnim školama Ivana Zajca, Kozala i Pećine te vrtiću Krnjevo, a u tijeku su postupci javne nabave za izvođenje radova na osnovnim školama Gelsi, Podmurvice i Škurinje te vrtićima Podmurvice, Veseljko, Kvarner i Potok. Očekuje se da će uskoro biti odobrena sredstva EU fondova za osnovne škole Eugen Kumičić, Pehlin i Gornja Vežica, vrtiće Belveder i Vidrice te Muzej grada Rijeke.

Dakle, investicija u energetsku obnovu 21 objekta vrtića i škola, od kojih su neki već obnovljeni, dok radovi na drugima tek predstoje, vrijedna je 100,8 milijuna kuna, od čega se 48,8 milijuna kuna čine bespovratna sredstva dobivena iz europskih fondova. Kad se tom iznosu pribroje ostali radovi na vrtićima i školama, odnosno 50,8 milijuna kuna uloženih u izgradnju vrtića Morčić i Krijesnice te redovno održavanje, dolazi se do brojke od 151,6 milijuna kuna uloženih u objekte predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja u Rijeci od 2016. godine naovamo.

Gradonačelnik se osvrnuo na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća

Gradonačelnik se osvrnuo na jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća

Bez povećanja komunalne naknade doći će do snižavanja komunalnog standarda

Komentirajući jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je evidentno da su izmjene poslovnika, dovele do zloupotrebe instituta replike.

Gradsko vijeće nije prihvatilo izmjene Odluke o komunalnoj naknadi, kojim je predloženo obračunavanje komunalne naknade po granicama mjesnih odbora, svrstanih u šest zona, ovisno o standardu komunalne opremljenosti izračunatim na temelju nedostajućih objekata komunalne infrastrukture, od nerazvrstanih cesta preko dječjih igrališta do javne rasvjete. Iako bi se dijelu kućanstava smanjila, a dijelu povećala komunalna naknada, najveće mjesečno povećanje za, primjerice, stan od 65 m2, na mjesečnoj razini iznosi 16,25 kuna.

Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako neprihvaćanjem ove odluke, s jedne strane, neće dogoditi planirano smanjenje komunalne naknade za proizvodne djelatnosti, pa će na godišnjoj razini brodogradilište 3. maj i dalje plaćati 2,5 milijuna kuna više, Luka Rijeka 514 tisuća kuna, a Vulkan Nova 325 tisuća kuna više.
„S druge strane, planirani prihodi od komunalne naknade bit će manji za 12 milijuna kuna, što će nužno dovesti do smanjenog održavanja javno-prometnih i zelenih površina, nerazvrstanih cesta, grobalja i javne rasvjete, ali i smanjenog ulaganja u objekte školstva, zdravstva i sporta,“ upozorio je gradonačelnik.

U travnju se otvara sportska ambulanta

Gradonačelnik Obersnel je najavio da će se u travnju u Dvorani mladosti otvoriti Sportska ambulanta, istaknuvši kako se realizacija dugo najavljivanog projekta produljila zbog potrage za adekvatnim stručnim kadrom. Radi se o projektu Grad Rijeke, Primorsko-goranske županije i Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, na način da su Grad i Županija u 2018. godini za rad osigurali po 250 tisuća kuna, s time da je grad na uređenje ambulante uložio dodatnih 342 tisuće kuna. U sklopu Doma zdravlja djelovat će jedan medicinski tim, odnosno sportski liječnik i sestra, koji će registriranim sportašima nuditi usluge preventivnih i kontrolnih zdravstvenih pregleda. Procjenjuje se da će u prvoj godini biti pregledano oko šest tisuća sportaša, po tri tisuće iz Grada Rijeke i ostatka županije, no i da će se s ciljem zadovoljavanja potreba svih registriranih sportaša vjerojatno morati osigurati još jedan medicinski tim.

Obilježavanje obljetnice osnutka Grada Rijeke

Od 16. do 20. travnja Grad Rijeka će proslaviti i 25 obljetnicu svog osnutka, a obilježavanje će uključivati izložbu fotografa Novoga lista na Korzu na temu promjena u gradu u posljednjih 25 godina, skup „Decentralizacija u Hrvatskoj, stanje i perspektiva“ u organizaciji Udruge gradova, Zaklade Friedrich Ebert i Grada Rijeke, na samu obljetnicu, 19. travnja, bit će organizirano čašćenje građana fritajom od šparoga i slasticama, a dan kasnije i besplatni koncert na Korzu grupa The Siids, Krešo i kisele kiše, En Face i Belfast food.

  1. utrka Homo si teć

Travanj će u Rijeci biti prepun događaja, a jedan od najvećih je Festival sporta i rekreacije, koji će ove godine po 22. put na riječke ulice izvesti tisuće građana svih generacija, rekreativaca i profesionalnih sportaša. U sklopu festivala održat će se utrke Trsatskim stubama i Riječkim lukobranom, kao uvod u nedjelju, 22. travnja, kada će se održati najmasovnija utrka građana u Hrvatskoj – Homo si teć, ali i među sportašima iz Hrvatske i inozemstva sve popularniji riječki maraton i polumaraton.

Rijeka će 20. i 21. travnja ugostiti gastrofestival WineRi 2018., dok će se u subotu, 21. travnja na Trsatskoj gradini održati manifestacija „Povratak Frankopana“, a kroz središte grada će proći 5. etapa biciklističke utrke „Tour of Croatia“. U tjednu nakon naš grad će biti domaćin Norveških dana u Rijeci, u sklopu kojih će biti održana konferencija „Obrazovanje za demokraciju“.