Grad Rijeka u četvrtak, 28. rujna u prostorima RiHuba (Ivana Grohovca 1/A) organizira jednodnevnu međunarodnu radionicu na kojoj će se pokušati identificirati izazovi vezani uz prijavu i provedbu projekata programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor Europa.

Radionica pod nazivom „EU funded research and innovation in Croatia: Where do we stand today?“ organizira se u sklopu EU projekta MESOC (Measuring the Social Dimension of Culture), financiranog upravo iz sredstava Obzora 2020 – Okvirnog programa EU za istraživanje i inovaciju. Obzor Europa nastavak je programa Obzor 2020. i novi je okvirni program EU-a za istraživanja i inovacije.

Osim pregleda i statistika prethodnog financijskog razdoblja, sudionici će se upoznati s potencijalima i prilikama koje ovaj program donosi. Inače, Obzor Europa jedan je od ključnih instrumenata Unije za jačanje Europskog istraživačkog prostora, osnaživanje europske konkurentnosti, usmjeravanje i ubrzavanje digitalne i zelene tranzicije, europskog oporavka, pripravnosti i otpornosti, što ga čini najambicioznijim te ujedno i najvećim transnacionalnim okvirnim programom za istraživanje i inovacije u svijetu. Neki od ciljeva ovog programa su jačanje učinka istraživanja i inovacija na razvoj, potpora pristupu inovativnim rješenjima i njihovom prihvaćanju u europskoj industriji, poticanje svih oblika inovacija, olakšavanje tehnološkog razvoja, demonstracija i prijenos znanja i tehnologije, jačanje uvođenja i iskorištavanja inovativnih rješenja…

Osim pregleda trenutnog stanja i presjeka učinjenog, kroz zasebnu tematsku cjelinu bit će izloženi zanimljivi primjeri projekata iz područja Jadranske Hrvatske, pa će tako predavanja održati Ivona Miketa iz tvtke Bio-Mi, koja je prema najnovijim statističkim podacima Europske komisije prva u Hrvatskoj na ljestvici među privatnim organizacijama po broju projekata, ali i po iznosu povučenih sredstava, Tina Matovina Trbojević iz Maritime Center of Excellence, koja će nam otkriti kako projekti istraživanja mogu unaprijediti cjelokupni maritimni sektor, te neovisni istraživač i konzultant Francesco Molinari. A da je ikakav razvoj te inovativno promišljanje nemoguće bez akademskih partnera potvrdit će Ivana Klarin sa Sveučilišta u Rijeci, te naši međunarodni gosti – Grazia Concilio, Politecnico di Milano i Pau Rausell Koster, University of Valencia.

Središnji dio događanja bit će panel-rasprava pod nazivom „How can we do better?“ kroz koju će se pokušati odgovoriti i na pitanja vezana uz nedostatan broj hrvatskih partnera u svojstvu prijavitelja. Predstavnici privatnog, javnog i akademskog sektora pokušat će zajedničkim snagama iznaći rješenja koja bi trebala poboljšati hrvatske statistike u okviru provedbe ovog programa Europske unije. Dodatno, program će imati i snažnu praktičnu dimenziju kroz predavanje Filipa Pravice, dugogodišnjeg tehničkog evaluatora projekata, u sklopu kojeg će polaznici saznati praktične informacije koje će im pomoći u pripremi projektnih prijedloga za program Obzor.

Govorni jezik međunarodnog događanja je engleski jezik, a prijave za sudjelovanje podnose se putem registracijskog obrasca do najkasnije srijede, 27. rujna u 16 sati.