U okviru projekta EU „Povežimo se baštinom“, koji okuplja 13 fizičkih lokacija kulturno-povijesne baštine na području Urbane aglomeracije Rijeka, u Kastvu se uređuju dvije lokacije.

U svakom od deset gradova i općina uključenih u projekt uređuju se karakteristične lokacije kulturno-povijesne baštine, koje međusobno čine integralni proizvod kulturne ponude. Tako Grad Kastav uređuje svoja dva povijesna bisera u staroj gradskoj jezgri – ljetnu pozornicu na Crekvini i glavni gradski trg Lokvinu.

Uređenje Crekvine

Uređenje Crekvine

Crekvina, po mnogima jedna od najljepših pozornica, ovim će uređenjem postati još atraktivnija. Riječ je o drugoj fazi sanacije i uređenja, prema projektu glavnog projektanta Nenada Fabijanića,  nakon što su 2017. godine u suradnji s Ministarstvom turizma izvedeni radovi vrijedni 2 milijuna kuna. Tada je napravljena konsolidacija i konzervacija postojeće konstrukcije svetišta, a ponovo je zatvoren prolaz kroz oltarno svetište Crekvine. Ujedno su na prostoru istočne sakristije uređeni novi sadržaji u funkciji ljetne pozornice: muška i ženska garderoba sa sanitarnim čvorovima te skladišni prostori.

„Projekt se svodi na intervencije u vrlo malim prostorima bočnih sakristija koje nikad nisu bile izgrađene do kraja, s novim izazovom, novim vremenom, novim materijalom i s funkcijom koja podržava događaj koji će se dogoditi na platou na kojem će biti Ljetna pozornica, na kojem će biti tribine i sjedalice za doživljavanje te iste fešte koja će se dogoditi na pozornici,“ rekao je Fabijanić prilikom predstavljanja rezultata prve faze uređenja ovog povijesnog prostora.

Grad Kastav uređuje svoja dva povijesna bisera u staroj gradskoj jezgri

Grad Kastav uređuje svoja dva povijesna bisera u staroj gradskoj jezgri

Cijela investicija, vrijedna 5,8 milijuna kuna, trebala bi biti gotova do proljeća.

Za uređenje Lokvine  planirano  je 2,1 milijuna kuna za popločavanje trga i radove funkcionalne i fizičke sanacije te obnovu infrastrukture kako bi se sačuvalo kulturno-povijesno dobro i povećala njegova vrijednost kroz suvremenu prezentaciju. Arhitekt Siniša Zdjelar navodi kako se uređenjem  trga Lokvina u Kastvu dobiva nova dimenzija u doživljaju pitoresknog gradića.

Trg Lokvina danas predstavlja centar grada Kastva oko kojeg se nižu najvažnije funkcije društvenog života, gradska vijećnica i gradska uprava, crkvica Sv. Trojice, hotel i restoran Kukuriku te nekoliko stambenih građevina. Projekt uređenja trga napravljen je u suradnji s lokalnim konzervatorskim odjelom u Rijeci, Institutom za povijest umjetnosti i Gradom Kastvom.

Ukupna vrijednost projekta „Povežimo se baštinom“ je 76.328.201,95 HRK, od čega su bespovratna sredstva 36.369.926,74 HRK, a ostatak predstavljaju vlastita sredstva. Bespovratna sredstva su osigurana putem Europskog fonda za regionalni razvoj i Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam). Kako bi se mogla dodijeliti sredstva putem ITU mehanizma, Grad Rijeka je s devet gradova i općina utemeljio Urbanu aglomeraciju Rijeka.