U sklopu projekta modernizacije sustava javne rasvjete na području Rijeke, u tijeku je zamjena više od 13.500 svjetiljki novim i učinkovitijim LED svjetiljkama.

Riječ je o zamjeni čak 85% svjetiljki u sustavu javne rasvjete grada Rijeke koji čini ukupno 16.000 svjetiljki, a projekt je započeo sredinom ove godine.

Radi se o projektu Grada Rijeke pa su tako sredstva za njegovu realizaciju osigurana u gradskom proračunu, a samu zamjenu svjetiljki, temeljem javnoga natječaja, provodi Trgovačko društvo Energo.

Modernizacija sustava javne rasvjete - Opatijska

Modernizacija sustava javne rasvjete – Opatijska

Za osvjetljenje prometnica odabrane su visoko efikasne LED svjetiljke koje zadovoljavaju svjetlotehničke proračune sukladno zakonskim normama, doprinose zaštiti okoliša kao i povećavanju energetske učinkovitosti sustava.

Projekt će se provoditi u sljedećih nekoliko godina, a u tijeku je njegova prva faza kojom je obuhvaćena zamjena oko 1.200 rasvjetnih tijela na području grada. Do sada su izvedeni radovi na zamjeni oko 850 rasvjetnih tijela na području 22 mjesna odbora, a do kraja ove godine izvest će se zamjene i preostalih 350 svjetiljki. Za realizaciju prve faze osigurano je u gradskom proračunu 663.620 €.

Prvom fazom modernizacije obuhvaćena je zamjena dijela rasvjetnih tijela u sljedećim mjesnim odborima: Belveder, Brajda-Dolac, Brašćine-Pulac, Centar-Sušak, Draga, Drenova, Gornji Zamet, Grad Trsat, Kantrida, Kozala, Luka, Mlaka, Orehovica, Pašac, Pehlin, Podvežica, Potok, Srdoči, Sveti Kuzam, Sveti Nikola, Vojak i Zamet. Projekt će se nastaviti i u idućoj godini.

Projekt se provodi se sukladno zakonskoj regulativi iz područja svjetlosnog onečišćenja, a preostalih 15% svjetiljki koje nisu obuhvaćene ovim projektom predstavlja specifičnu, dekorativnu rasvjetu, primjerice na Korzu ili na Trsatu, za čiju zamjenu nije dobivena suglasnost konzervatora, te tunelska rasvjeta koja je u sustavu javne rasvjete, a nije obuhvaćena ovim projektom te će se naknadno posebno razmatrati.