U Gradskoj knjižnici u Zagrebu, u utorak, 6. listopada predstavljen je dvojezični Priručnik o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama, autorica Sanje Bojanić i Tatjane Aćimović, u izdanju RIJEKE 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Priručnik o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama, koji je napisan na hrvatskom i engleskom jeziku, u fokus stavlja proizvodnju umjetnosti i kulture, prava svih sudionika u procesima razvoja i produkcije kulture te obrađuje različite kategorije temeljene na pravno zaštićenim osnovama, ali i posljedicama različitih pristupa, stajališta i mogućnosti.

Stavljajući pak naglasak na publiku te korisnike kulturnog sadržaja, Priručnik tematski obrađuje koncept sudjelovanja u kulturi i prava na kulturu te posebno, uzimajući u obzir vezu između sudjelovanja u kulturi kao temeljnog ljudskog prava i društvene kohezije, pristup umjetnosti te slobodu umjetničkog i kulturnog izražavanja kao nužan doprinos razvoju kritičkog mišljenja, međurazumijevanja i međusobnog poštovanja. Usto, posebno izdvaja osjetljive skupine kojima pristup kulturi djelomično ili u potpunosti nije moguć.
Jedna od glavnih tema kojima se Priručnik o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama bavi je i spektar različitosti: od manjkavih do promišljenih strategija i mjera suočavanja s posljedicama krize izazvane koronavirusom te oporavkom sektora kulturnih i kreativnih industrija. Progovara i o raznolikim i raznorodnim mogućnostima aktera u proizvodnji kulturnog sadržaja u odgovoru na imperativ prijenosa sadržaja u novo, obvezujuće digitalno okruženje te o različitim karakteristikama i specifičnostima određenih kulturnih sadržaja za digitalni format primarno namijenjenih za direktni kontakt s publikom.Priručnik o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijamaDodajmo, Priručnik je nastao u sklopu projekta „Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama“ koji provodi RIJEKA 2020, u partnerstvu s riječkom Akademijom primijenjenih umjetnosti, a koji je sufinanciran kroz EU Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014.-2020.).

 

– Projekt Diversity Mixer pokrenuli smo unutar programskog pravca Kuhinja različitosti, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, želeći zajedno s partnerima biti djelatni ne samo u području proizvodnje kulturno-umjetničkog programa već i u polju kulturne politike, donoseći strukturne smjernice i preporuke koje mogu biti određena vrsta putokaza i drugim akterima u polju, posebice donosiocima javnih politika, odnosno onih koji kulturu financiraju i potpomažu, bilo u javnom, bilo u privatnom sektoru, istaknula je direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, koja se putem video-veze iz Rijeke uključila na predstavljanje te izrazila nadu kako će svi proizvedeni materijali u okviru ovog projekta poslužiti kao neka vrsta ‘kuharice s receptima’ koja može pomoći u praksama, pitanjima i razmišljanjima koja se u velikoj mjeri tiču prepoznavanja prava na različitost, uključivanja drugih, drugačijih i drugačije sposobnih, te njihovog sudjelovanja u kulturi.

Koautorica priručnika i voditeljica projekta Diversity Mixer Sanja Bojanić, okupljenima je rekla kako joj je jedno od najljepših iskustava upravo zajednički rad s Tanjom Aćimović. – Politike i prakse uključivanja u gotovo svim domenama naših privatnih i javnih života, prije svih formalnih i normativnih uvjeta, iziskuju visoki stupanj empatije: izvjesnu emocionalnu i afektivnu zrelost osobe s kojom se upuštate u takav rad. Uvjerena sam da su i svi oni s kojima smo radile i pripremale priručnik stekli dojam da nam je do njih stalo, da nam je stalo do svih nas u jednom boljem i afektivno zrelom ozračju, zaključila je Bojanić.
Na zagrebačkom predstavljanju Priručnika govorili su još i savjetnica za istraživanje i razvoj u Zakladi Kultura nova Antonija Letinić, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević te voditeljica programa za roditelje i djecu azilante Knjižnice grada Zagreba, Dječje knjižnice M. Držića Romana Tanković, a predstavljanje je moderirao Milan Majerović Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a.
Priručnik o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama dostupan je za besplatno preuzimanje u elektroničkom obliku, na web stranicama Rijeke 2020.