U sklopu nastave Građanskog odgoja i obrazovanja dvanaestero učenika petog razreda Osnovne škole – SE Dolac posjetilo je Grad Rijeku, gdje ih je primio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Učenici su gradonačelniku pričali što su do sada naučili tijekom nastave Građanskog odgoja, a on im je pojasnio kako se vodi veliki grad poput Rijeke.

Učenici OŠ – SE Dolac u pratnji svoje učiteljice Barbare Fatur Juretić posjetili su Grad Rijeku i gradonačelnika Obersnela. Nakon obilaska zgrade, održali su zajednički sastanak u sobi za sastanke kojemu je prisustvovala i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.

Gradonačelnik Obersnel vrijednim je učenicima pojasnio na koji način funkcionira vođenje grada te koje su njegove nadležnosti, a zajedno su komentirali i projekte koji se provode u riječkim osnovnim školama, poput Školica zdrave prehrane kojom se brine o zdravlju učenika, Moja Rijeka, putem koje se uči o karakteristikama svoga grada, Rijeka pliva, koja potiče učenike na sportski razvoj, LIADO kojim se potiče kreativnost i stvaralaštvo te E-matematička učionica za nadarene i znatiželjne učenike.

Gradonačelnik Obersnel najavio je i uvođenje Informatike kao obaveznog predmeta od prvog razreda osnovne škole, kao i daljnji rad na razvoju Građanskog odgoja i obrazovanja, vannastavne aktivnosti koja podučava kako u društvu biti aktivan građanin.

Prisjetimo se, Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo Građanski odgoj i obrazovanje koji se za sada eksperimentalno provodi u 6 riječkih škola, od kojih je jedna škola OŠ – SE Dolac. Priručnici za 5. i 6. razrede već su spremni, dok su priručnici za 7. i 8. razrede u pripremi.

„Ovi su programi nastali kao rezultat stalne komunikacije Grada i škola“, poručio je gradonačelnik Obersnel i dodao kako Grad osluškuje što đacima i njihovim nastavnicima treba kao nadopuna redovnim predmetima.

U drugom su dijelu sastanka marljivi učenici predlagali što bi oni uveli u škole ili pak promijenili, a kroz razgovor s gradonačelnikom dobili su i odgovore na pitanja koja ih zanimaju.