Udruga Žmergo ove godine obilježava veliki jubilej, 30 godina djelovanja u zajednici, sa zajednicom i za zajednicu te je tim povodom u opatijskom Centru Gervais organizirala konferenciju o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na Primorsko-goransku županiju.

Program je započeo tematskim predavanjem Korada Korlevića, a nastavio se panel raspravom o regionalnim politikama u kontekstu zelene tranzicije i klimatskih promjena za koju je uvodnu riječ iznio Zoran Skala, ambasador Europskog klimatskog pakta i član Tranzicijske inicijative TIKO.

Župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, Zvonimira Grdić Šverko s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Korado Korlević razgovarali su o dijalogu između građana i donositelja odluka o aktualnim trendovima povezanim s klimatskim promjenama u našoj županiji i kako im se prilagoditi.

Posjetitelji su mogli pogledati i retrospektivnu izložbu fotografija i artefakata koji su obilježili dosadašnjih 30 godina rada Žmerga, a najavljen je i niz aktivnosti koje Udruga priprema tijekom slavljeničke godine, uz poziv građanima na uključivanje i preuzimanje aktivne uloge u oblikovanju vlastite, održive i otporne zajednice.

Konferencija je održana u okviru projekta “Community-based action for a green transition (CO-GREEN)” financiranim sredstvima Europske unije, u suradnji s Filozofskim fakultetom u Rijeci kao projektnim partnerom. Pokrovitelji obilježavanja jubileja su Grad Opatija i Festival Opatija.

(Foto: Foto Luigi Opatija)