U izgradnju i rekonstrukciju objekata predškolskog odgoja, do pedagoške godine 2015./2016. Grad Rijeka planira uložiti oko 90 milijuna kuna. Time bi se vrtićki kapaciteti povećali za oko 400 mjesta i na određeno vrijeme zadovoljile postojeće potrebe za upisom djece u Dječji vrtić Rijeka, rečeno je na redovnoj konferenciji za novinare riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Uoči početka prijava za smještaj djece u dječji vrtić u narednoj pedagoškoj godini, a nakon kojeg svake godine dio djece ostaje neupisan, gradonačelnik Obersnel najavio je vrijedan investicijski ciklus u objekte predškolskog odgoja. Trenutno su u tijeku radovi na izgradnji novog vrtića na Pehlinu, kao i na rekonstrukciji prostora u sklopu OŠ Turnić, koje je do sada koristio Centar za autizam. Radovi na potonjem objektu, u sklopu kojeg će se moći smjestiti dvije skupine, trebali li bi biti gotovi tijekom travnja.

Nadalje, za tri vrtića – Đurđica na Trsatu, Morčić na Gornjoj Vežici i Zamet – priprema se projektna dokumentacija za rekonstrukciju, s ciljem povećanja kapaciteta. Te projekte Grad Rijeka će kandidirati na poziv Ministarstva regionalnog razvoja za korištenje sredstava iz EU fondova, a s obzirom na visoku pripremljenost projektne dokumentacije, radovi bi mogli biti gotovi do početka pedagoške 2015./2016.g.

Također, Grad Rijeka s Talijanskom unijom intenzivno radi na pripremi za izgradnju novog vrtića na Krnjevu. Temeljem već potpisanog ugovora, Grad će osigurati zemljište, infrastrukturu i plaće za zaposlenike, a Talijanska unija sredstva za izgradnju vrtića. Ovaj vrtić mogao bi primiti oko 100 djece, prvenstveno talijanske manjine, što će osloboditi mjesta koja su u drugim vrtićima namijenjena pripadnicima talijanske manjine.

Izvan ovog ulaganja od 90 milijuna kuna, planira se i izgradnja dječjeg vrtića na Rastočinama, no ona ovisi o rješavanju odnosa s vlasnikom zemljišta. Uz 48 milijuna kuna uloženih proteklih godina te 90 milijuna kuna planiranih za investiranje do rujna 2015. godine, ukupno će se u izgradnju ili rekonstrukciju objekata predškolskog odgoja uložiti preko 140 milijuna kuna.

Gradonačelnik je za travanj najavio otvaranje Info-centra u prostoru u Ulici Dolac 7b gdje će se građani moći pobliže upoznati s radom policije, ali i dobiti savjete policije, zaštitarskih tvrtki, osiguravajućih društava te komunalnog redarstva o tome kako zaštititi svoj život i imovinu. Planirani su i edukativni programi samozaštite namijenjeni djeci i mladima, ali i onima starije životne dobi. Projekt je rezultat aktivnosti Vijeća za prevenciju kriminaliteta u gradu Rijeci i suradnje Grada Rijeke s Policijskom upravom primorsko-goranskom, s ciljem prevencije kriminaliteta i općenito društveno neprihvatljivog ponašanja. Tijekom travnja bit će otvoren uređeni Cvetkov trg na Drenovi, prostor ispred stare škole površine gotovo 2,300 m2, s 20 parkirnih mjesta. Uređenje trga potaknuo je Mjesni odbor Drenova, koji je za tu svrhu namijenio dio sredstava svojih komunalnih prioriteta, a dio od 2,4 milijuna kuna osiguran je sredstvima razvojnih projekata Grada Rijeke.

Sljedećeg mjeseca Rijeka će dobiti jednu noćnu atrakciju – na stare lučke dizalice, koje su krajem 2013. godine rekonstruirane i vraćene na Molo Longo, bit će postavljeno LED osvjetljenje.

“Prije nekoliko godina na moju intervenciju spriječeno je uklanjanje lučkih dizalica s riječkog  lukobrana, prije svega zao što su Generalnim urbanističkim planom predviđene mjere njihove zaštite, kao spomenika lučkoj djelatnosti u Rijeci, i to na području na kojem se više ne te djelanosti više ne odvijaju, a koje je pretvoreno u šetnicu, kao što je to učinjeno u mnogim gradovima Europe,” podsjetio je gradonačelnik. Osim što će dizalice na ovaj način biti atraktivno osvijetljene i prepoznatljive u noćnoj vizuri Rijeke, posebno prilagođenom rasvjetom obilježit će se niz datuma. Tako će se, primjerice, tijekom božićno-novogodišnjeg perioda izmjenjivati crvena i zelena svjetla, Dan žena će obilježiti crvena i ružičasta boja, 1. maj crvena, Dan sv. Vida i Fiumanku plava, a posebno dizajniranim svjetlom bit će obilježena riječka multikulturalnost i multikonfesionalnost. Naime, u vrijeme uskršnjih blagdana dizalice će svijetliti žutom i bijelom bojom, u vrijeme Kurban-Barjama zelenom i bijelom, a Hanuke plavom i bijelom bojom.

Travanj donosi i tradicionalnu manifestaciju Homo si teć, koja će se održati 26. i 27. travnja, s time što je prvog dana planirana prezentacija sportskih udruga, a 27. travnja, uz Homo si teć, kao najmasovniju i najstariju utrku cijele manifestacije, održat će se i Riječki polumaraton, utrka za djecu predškolskog uzrasta te utrka osobe s invaliditetom. Gradonačelnik je pozvao sve Riječane da dođu na Korzo i odabere trasu, koju mogu pretrčati, prohodati ili prepuzati.

Odgovarajući na novinarsku zamolbu da komentira  situaciju u Novom listu, gradonačelnik je kazao:
“Prije svega, žao mi što se situacija u Novom listu odvija na ovaj način, međutim to je privatna tvrtka, i sve što se događa rezultat je vlasničke strukture i poslovne politike. Nadam se da će se problemi prevladati i naći neko rješenje. Novi list nesumnjivo predstavlja dio identiteta ovog grada i sigurno bi bilo šteta da se nakon tako duge tradicije ugasi. Ipak, želim reći da su za nastalu situaciju dobrim dijelom krivi i oni koji su svojedobno odlučili prodati svoje dionice, a radi se o dijelu zaposlenika Novog lista. Mislim da je upravo tom odlukom na neki način počela agonija Novog lista, koja je sad na vrhuncu,” kazao je Obersnel.

Osvrćući se na raspravu oko izmjena Odluke o komunalnom redu na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, novinare je zanimalo znači li gradonačelnikova suglasnost na prijedlog da se penalizacija konzumacije alkoholnih pića na javnim površinama odgodi do kraja godine, njegovu otvorenost za potpuno odustajanje od naplaćivanja kazni.

“Prije svega moram reći da sam iznenađen načinom na koji se jedna odluka, koja se prije svega bavi definiranjem civiliziranog ponašanja, pretvorila u političko prepucavanje. Jučer sam prihvatio prijedlog da se odluka primjenjuje, ali da se do kraja godine ne provode mjere kažnjavanja koje je odluka propisuje, već samo mjere upozorenja, za one koji odluku krše u segmentu konzumacije alkohola na javnom mjestu. Vidjet ćemo kako će to zaživjeti u praksi. Ima dovoljno mjesta i vremena da se analizira provedba odluke i čuju sugestije onih koji misle da imaju rješenje kako prevladati činjenicu, za koju smatram da spada u neprihvatljivo ponašanje. Namjera odluke nije da se histerično  po gradu traži nekoga tko ispija pivo na zidiću ili na plaži, ali mislim da je jasno što se s takvom odlukom želi postići – prije svega suzbiti neprimjereno ponašanje,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Još jednom je podsjetio kako se odluka ne odnosi samo na mlade.

“Činjenica jest da postoje problemi s konzumiranjem alkohola na pojedinim mjestima na kojima se okupljaju mladi, ali isto tako postoje problemi s pijenjem alkohola na javnom mjestu, na čitavom nizu lokacija gdje se okupljaju stariji sugrađani,” rekao je gradonačelnik, dodavši kako mu se mladi ljudi, koji su putem socijalnih mreža pokrenuli inicijativu za drugačijim načinom rješavanja ove tematike, mogu obratiti na sve načine koji su im bliski i na koje su mogli i do sada – putem e-maila te njegovog Facebook ili Twitter profila.