Na svojoj posljednjoj ovogodišnjoj redovnoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel osvrnuo se na učinjeno u 2015. godini, posebno istaknuvši činjenicu kako, unatoč nepovoljnim gospodarskim okolnostima, investicije nisu prekidane. Godinu je obilježila reorganizacija sustava grada te izuzetno dobri turistički pokazatelji.

Gradonačelnik je naglasio kako je veći dio planiranog kroz proračun te Strategiju razvoja grada Rijeke i odrađeno, posebice istaknuvši nastavak investicijskog ciklusa. Tako je samo u ovoj godini Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija potpisalo ugovore vrijedne 190 milijuna kuna za izgradnju i dijela vodoopskrbe i dijela kanalizacijskog sustava, najvećim dijelom na području grada Rijeke, ali jednim dijelom i na području susjednih jedinica lokalne samouprave. Provedbom projekta s jedne  se strane diže komunalni standard, a s druge strane osigurava posao za brojne poduzetnike.

U tijeku ove godine realizirana je i nabavka desetak novih autobusa, među kojima po prvi put i zglobnih, koji koriste plin kao pogonsko gorivo. I ova godina je potvrdila isplativost izgradnje punionice prirodnog plina, ne samo zbog Autotroleja, već i zbog činjenice da je to jedina javna crpka u jadranskom dijelu Hrvatske te je cijelog ljeta na tisuće turista koristilo usluge punionice.
“To je sigurno i poticaj da se i u Hrvatskoj promisli o nekim dodatnim poticajima za nabavku vozila koja koriste plin kao gorivo, prije svega iz ekoloških razloga,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

I druga društva u (su)vlasništvu Grada Rijeke provodila investicije  orijentirane ka podizanju kvalitete života građana. Tako je Čistoća nabavila kamione koji također koriste plin, Rijeka promet je otvorio novu garažu Zagrad B i sigurno je da su to sve investicije. Također, bilo je puno investicija u različite školske projekte, vrtiće te sportske objekte.

Gradonačelnik se na kraju godine osvrnuo na činjenicu da je cijelu ovu godinu dobrim dijelom obilježila i izbjeglička kriza koja je pogodila Europu i jedan dio Hrvatske. Iako Rijeka u tu krizu nije bila direktno uključena, spremna je uključiti se bude li potrebe i bude li se od Rijeke to tražilo. Osvrnuvši se na činjenicu da su se naši najbliži susjedi počeli ograđivati žicom, gradonačelnik je izrazio je uvjerenje da se prije svega radi o nepromišljenim odlukama Vlada tih država, ali ne i želji većine njihovih stanovnika.

U tijeku ove godine, grad Rijeka je dobio i nekoliko nagrada, uglavnom u sklopu projekta Pametni gradovi u koji je uključen već dugi niz godina. Projekt Socijalnog kalkulatora u kojem svatko putem jedne jednostavne metode može provjeriti što mu je potrebno i ispunjava li uvjete iz socijalnog programa proglašen je jednim od najboljih u Europi. Grad Rijeka je također  postao je punopravnim članom VI. faze Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije.

Grad Rijeka višekratno je nagrađen za transparentnost proračuna, a nagrada je stigla i za projekt StartUp inkubator za mlade do 29 godina.
Početkom godine donesena je odluka o reorganizaciji sustava grada. S jedne strane je osnovana tvrtka Poslovni sustavi kao svojevrsni holding s ciljem objedinjavanja zajedničke aktivnosti svih komunalnih društava. Krenulo se s Autotrolejom i Rijeka prometom i samo u šest mjeseci ostvarena je ušteda od preko tri milijuna kuna u poslovanju, te se iduće godine nastavlja s uključivanjem ostalih sustava. Svako društvo i dalje samostalno posluje, i dalje se baveći svojim osnovnim poslom, u Poslovnim sustavima objedinjeni zajednički poslovi, dok svim komercijalnim aktivnostima upravlja nova tvrtka Rijeka plus.

U sklopu reorganizacije tijekom cijele godine provođene su aktivnosti na uvođenju Riznice, koja će se početi primjenjivati od iduće godine. Prihodi i rashodi svih 80 proračunskih korisnika evidentiraju se kroz gradski proračun, odnosno kroz Riznicu, a od 2017. godine slijedi i sljedeća faza, koja podrazumijeva gašenje žiro-računa svih proračunskih korisnika, što znači da će se njihovo cjelokupno poslovanje odvijati kroz Riznicu što će sigurno doprinijeti i većoj transparentnosti i učinkovitijem raspolaganju likvidnih novčanih sredstava odnosno kontroli poslovanja.
Prošle godine otvoren Arheološki park u 2015. godini dobio je godišnju nagradu Udruženja arhitekata, plasirana su i dva zanimljiva suvenira vezana upravo za tu lokaciju – brončani listić i bikova glava – izrađeni uz pomoć 3D printera.

Gradonačelnik je posebno naglasio činjenica da je osnovana Urbana aglomeracija Rijeka kao jedan novi oblik organiziranja prije svega u kontekstu definiranja zajedničke strategije Rijeke i okolnih gradova i općina i iskorištavanja dodatnih sredstva iz Europske unije kroz integrirane teritorijalne investicije.

Također je istaknuo da su i u ovoj godini nastavljeni izuzetno dobri turistički pokazatelji. Podaci za studeni pokazuju da je u odnosu na prošlu godinu ostvaren rast dolazaka za 17 posto, a broja noćenja za 24 posto. Kao rezultata toga, u Rijeci je otvoreno nekoliko hostela, jedan dio sugrađana se počeo baviti iznajmljivanjem, što je do pred par godina nije bila praksa u našem gradu, a sve je to praćeno s otvaranjem novih radnih mjesta upravo u tom sektoru. Ove godine je u našu luku stiglo sedam kruzera, a sljedeće godine se očekuje njih čak šesnaest. Kroz model udruženog oglašavanja  osigurano je i nekoliko zrakoplovnih linija, prvenstveno Ryanaira, ali i ostalih prijevoznika što ima utjecaja na takve turističke rezultate.

Gradonačelnik je naglasio kako rast ne možemo temeljiti samo na turizmu, okosnica je sigurno industrija bazirana na novim tehnologijama te je podsjetio na nedavno otvoren novi pogon Jadran galenskog laboratorija. Istaknuo je važnost suradnje gospodarstva i Sveučilišta kao jedne važne karike u razvoju i poticanju gospodarstva.

Gradonačelnik je rekao kako se u prvom kvartalu 2016. godine priprema izvješće manjih tvrtki koje nisu toliko u fokusu javnosti, a koji bi obuhvatio sve što se dogodilo u transformaciji riječkog gospodarstva.

Na kraju konferencije za novinare gradonačelnik je pozvao sve građane da se pridruže dočeku Nove godine na Korzu gdje će nastupiti grupe Grad, Moskva, Neno Belan i Hladno pivo.