U prostorijama Gradske vijećnice održana je dodjela priznanja umirovljenicima koji su uspješno položili besplatne informatičke tečajeve Grada Rijeke.

Osnovni informatički tečajevi provode se u suradnji s Centrom tehničke kulture Rijeka, a protekli je ciklus završilo je 85 polaznica i polaznika koji su kroz dvotjedni program savladali osnovno korištenje računala, Interneta, e-maila i snalaženje na gradskim portalima, kao i upravljanje digitalnim podacima i informacijama.

Polaznicima je na uspješnom savladavanju informatičkih osnova čestitao gradonačelnik Vojko Obersnel, kazavši kako program slijedi politike koje promiču cjeloživotno učenje, odnosno aktivnosti koje omogućavaju da građani uvijek mogu naučiti nešto novo.

„Informatika je sredstvo bez kojeg se danas gotovo ne može i važnost osnovnog korištenja računala možemo usporediti s vještinama čitanja i pisanja“, rekao je Obersnel savjetujući novim riječkim „surferima“ da što češće koriste računala i vježbaju svoje stečene vještine.

U sklopu dodjele priznanja, Loris Rašpulić iz Centra tehničke kulture Rijeka predstavio je i ostale aktivnosti u kojima riječki umirovljenici mogu sudjelovati, poput programa „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“, „Utorak s penzićima“ i naprednih informatičkih tečajeva te pozvao zainteresirane da se pridruže i steknu još novih znanja.

Priznanja za uspješno položene tečajeve okupljenima su uručile Dunja Kuhar iz gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb te Tatjana Perše iz gradskog Zavoda za informatičku djelatnost, a gradonačelnik Obersnel dodijelio je posebna priznanja Domovima za starije i nemoćne osobe Zamet i Kozala-Belveder, čiji su članovi u sklopu natjecanja „Naj-online penzići Rijeke“ bili najaktivniji u pisanju tekstova za web stranicu www.penzici.rijeka.hr. Ivan Mandekić iz Zavoda za informatičku djelatnost kazao je kako je ovaj portal pokrenut u sklopu europskog projekta s namjerom razvijanja informiranosti kod umirovljenika te podizanja kvalitete aktivnosti, skrbi i uključenosti osoba starije životne dobi, što je prepoznala i Udruga gradova koja je Gradu Rijeci uručila nagradu za suradnju s građanima i civilnim društvom.

Informatički tečajevi Grada Rijeke namijenjeni su za osobe starije životne dobi, branitelje, korisnike socijalnog programa Grada Rijeke, kućanicama 50+ i osobe s invaliditetom, a od 2005. godine do danas, obuku je prošlo oko 3800 polaznika.

Skip to content