Grad Rijeka uskoro će, drugu godinu za redom, raspisati natječaj za stipendiranje studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, i to logopeda, socijalnog pedagoga i edukacijskog rehabilitatora. Na Gradonačelnikom kolegiju također je odlučeno kako će se i ove godine osigurati 10 stipendija za vukovarske studente.

U tekućoj školskoj godini financirat će se 10 stipendija za deficitarna zanimanja, od čega četiri studentice temeljem uspjeha u studiju imaju pravo na nastavak stipendiranja, a za ostalih 6 stipendija raspisat će se natječaj.

Kako je pojasnila pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, deficitarnost se određuje temeljem podataka Zavoda za zapošljavanje te ustanova odgoja i obrazovanja te zdravstva i socijalne skrbi, koje su kao deficitarne kadrove naveli edukacijskog rehabilitatora, socijalnog pedagoga i logopeda te će se za svako zanimanje dodjeljivati dvije stipendije. Stipendija traje 9 mjeseci, a iznosi 1100 kuna mjesečno.

Prema riječima riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, stipendiranje deficitarnih zanimanja samo je jedan od oblika stipendiranja Grada Rijeke. Tako se niz godina dodjeljuju stipendije za izvrsne učenike i studente, u suradnji s Obrtničkom komorom PGŽ osiguravaju se stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja, a već treću godinu za redom Grad Rijeka će sudjelovati u akciji “Solidarnost za Vukovar“, u sklopu koje se osigurava stipendija za 10 studenata i to 800 kuna po studentu tijekom 10 mjeseci.

Četvrtu godinu zaredom provodit će se “Kreativno-edukativna škola za mlade poduzetnike” (K.E.Š), projekt izvanškolske aktivnosti s ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija mladih, koji projekt provode Odjel gradske uprave za poduzetništvo i Dom mladih Rijeka. U ovoj školskoj godini planira se održati program redovnih radionica, tri gostujuća predavanja, jedna vanjska radionica te vikend škola poduzetništva. Nakon animacije učenika po školama, formirana je grupa 24 polaznika iz različitih osnovnih škola koja je započela s radom u digitalnoj učionici Doma mladih.

62. gradonačelnikov kolegij studeni 2011.

Na Gradonačelnikovom kolegiju prihvaćen je nastavak aktivnosti na projektu Sustavno gospodarenje energijom u Gradu Rijeci. Energetski tim Grada Rijeke ustanovit će registar zgrada u vlasništvu Grada Rijeke, koji će Gradu omogućiti da prati potrošnju energije, usporedi potrošnje u objektima te na vrijeme upozori na potrebu rješavanja tehničkih nedostataka koji uzrokuju povećanu potrošnju energije.

Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem uskoro će raspisati natječaj za financiranje udruga iz područja zaštite okoliša, zaštite prirode, ekologije i održivog razvitka u 2012. godini. U skladu s višegodišnjiom praksom podupirat će se programi obilježavanja značajnih datuma Ekološkog kalendara, programi edukacije svih dobnih skupina građana Rijeke iz područja ekologije i održivog razvitka te zaštite prirode i okoliša, kao i neovisni programi i projekti udruga koji su od naročite važnosti za grad Rijeku. Ukupno će se u proračunu osigurati 150 tisuća kuna, a pojedini projekt može dobiti najviše 15 tisuća kuna.

Prema uobičajenoj praksi, tijekom predstojeće predizborne kampanje za izbor izbore zastupnika Hrvatskog sabora, a u cilju izborne promidžbe, političkim strankama i nezavisnim kandidatima odobrit će se korištenje bez naknade određenih nekretnina i predmeta za oglašavanje u vlasništvu Grada, kao i korištenje štandova. Radi jamstva da će stranke i nezavisni kandidati nakon izbora ukloniti reklamne panoe i plakate, moraju uplatiti polog u iznosu od 4.000 kuna.