Gradsko vijeće usvojilo je Detaljni plan uređenja zemaljskog putničkog terminala Zapadna Žabica, čime su stvorene temeljne pretpostavke za pokretanje izrade projektne dokumentacije, a potom i izgradnju novog autobusnog kolodvora s nizom pratećih sadržaja, odnosno garaže s najmanje 800 parkirališnih mjesta te poslovnih, trgovačkih i ugostiteljskih sadržaja.

Detaljni urbanistički plan terminala Zapadna Žabica

Prema riječima pročelnika Odjela gradske uprave za urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđana Škunce, uz izgradnju kolodvora planira se i rekonstrukcija prometnica, pa bi se ulica Riva trebala produljiti i pretvoriti u četverotračnu prometnicu, dok bi Trpimirova i Adamićeva služile isključivo za odvijanje javnog gradskog prijevoza, što bi trebalo dovesti do bržeg i udobnijeg odvijanja javnog prijevoza u središtu grada.
Vijećnik Bojan Hlača je u ime kluba HDZ-a predložio da se u odluku o donošenju DPU-a unesu i odredbe o etapnom uređenju ulice Riva i rekonstrukcije postojećeg autobusnog kolodvora na Žabici, te na taj način uvaži činjenica da se na tom prostoru nalazi ulaz u riječku luku, koji bi kroz nekoliko godina mogao postati i carinski prijelaz sa Schengenskim režimom. Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je u ovom trenutku nemoguće predvidjeti dinamiku izgradnje, izrazivši nadu kako u središtu grada ipak neće biti schengenski prijelaz, uvažavajući pritom potrebe riječke luke i pazeći da se ni na koji način ne ugrozi poslovanje luke.

Izvješće o kulturnim i umjetničkim dostignućima HNK Ivana pl. Zajca za vrijeme intendanture Mani Gotovac

Gradsko vijeće prihvatilo je izvješće o kulturnim i umjetničkim dostignućima HNK Ivana pl. Zajca za vrijeme intendanture Mani Gotovac, koja je istaknula kako je promišljanje riječkog kazališta u protekle četiri godine potaknuto idejom kako sveprisutnost kazališta u gradu potvrđuje njegov urbanitet.

“U tom smislu nastojala sam otvoriti prostor svim onim repertoarnim i stvaralačkim potezima koji izravno pogađaju senzibilitet i ciljaju prema istraživanju identiteta grada Rijeke. Poznata je njegova otvorenost prema brojnim raznovrsnim stajalištima, složenoj povijesti, prijemljivosti za različita mišljenja, strogih ocjena i slično. Iznad svega valjalo je voditi računa o jedinstvenom i vrlo posebnom sklopu Mediterana i Mitteleurope u kojem se rađala i živi Rijeka. Taj sklop, izuzetan u Europi, određuje kulturu, pa i teatar grada,” dio je izvještaja bivše intendantice, koja je Riječanima poželjela sreću u daljnjem razvijanju riječkog identiteta. Temeljni izbor Mani Gotovac bila su postojeća djela iz prošlosti i stvaranje novih kazališnih djela prožetih navedenim idejama, pa su za njenog mandata nastale predstave kao što je „Karolina Riječka“ „Filumena Marturana“, “Mirisi, zlato i tamjan“ ili pak „Krvavi svatovi“. Podsjetila je i na pokretanje posebnog umjetničkog žanra, odnosno zajedničkih izvedbi Hrvatske drame, Opere i simfonijskog orkestra, Baleta i Talijanske drame. Za vrijeme dok je bila na čelu riječkog kazališta povećao se broj posjetitelja i pretplatnika kazališnih programa, pokrenut je međunarodni festival „Riječke ljetne noći“, a Rijeka je, između ostaloga, bila domaćin Generalne skupštine Europske kazališne konvencije.

Predsjednik Odbora za kulturu, sport i tehničku kulturu Gradskog vijeća Čedomir Salević zahvalio se Mani Gotovac na četverogodišnjem doprinosu razvoju riječkog kazališta, napomenuvši kako je za njezinog mandata bilo više posjetitelja kazališnih predstava nego nogometnih utakmica na stadionu Kantrida.

Ervin Dubrović ravnatelj Muzeja grada Rijeke u trećem mandatu

Gradsko vijeće je također na sjednici imenovalo je Ervina Dubrovića ravnateljem Muzeja grada Rijeke u trećem mandatu. Dubrović se zahvalio na ukazanom povjerenju, istaknuvši kako mu je cilj unaprijediti rad muzeja i izraditi stalni postav o bližoj riječkoj povijesti.

24. sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke

Usvojene izmjene i dopune Poslovnika Gradskog vijeća

Izmjene i dopune Statuta Grada Rijeke

Usvojene su i izmjene i dopune Statuta Grada Rijeke, uzrokovane izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima, Zakona o savjetima mladih i odlukom Ustavnog suda prema kojem donositelji podzakonskih propisa nisu ovlašteni donositi vjerodostojna tumačenja propisa.

Novi Poslovnik Gradskog vijeća

Najveća rasprava vodila se oko izmjena i dopuna Poslovnika Gradskog vijeća, koju je predložilo Poglavarstvo, a prema kojima se određuje mogućnost da na pitanja postavljena pojedinom članu Poglavarstva može odgovoriti i gradonačelnik, kada član Poglavarstva nije nazočan sjednici Vijeća odnosno kada gradonačelnik, po procjeni tog člana Poglavarstva, može dati precizniji i potpuniji odgovor. Također, ocijenjeno je potrebnim uvesti i mogućnost da za vrijeme aktualnog sata, nakon što član Vijeća iznese mišljenje o dobivenom odgovoru i postavi dopunsko pitanje. riječ može dobiti gradonačelnik, kako bi dodatno pojasnio ranije dati odgovor kojim član Vijeća eventualno nije zadovoljan.

Vijećnici PGS-a i HDZ-a smatrali su uvođenje promjena u poslovnik nepotrebnima, dok je gradonačelnik pojasnio kako smatra svojom dužnošću prema građanima pojasniti moguću dvojbenu izjavu nekog vijećnika.

Prodaja 9920 redovnih dionica Erste&Steiermarkische banke

Usvojena je i odluka o prodaji 9920 redovnih dionica Erste&Steiermarkische banke, koje je Grad Rijeka stekao u vlasništvo nakon okončanja sanacijskog postupka 1997. godine. Nakon obavljenih pregovora s brokerskim kućama, najprihvatljivijom ponudom ocijenjena je ponuda tvrtke “Abakus brokeri” , a kao najniža prodajna cijena utvrđen je iznos od 800 kuna.

Vijećnika HDZ-a Alana Šustića zanimalo je zašto se Grad Rijeka odriče oko 130 tisuća godišnje dividende od dionica, dok je Željko Glavan (HSLS) pitao hoće li se dionice prodavati odmah ili će se ipak čekati stabiliziranje cijena na burzi. Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako je procijenjeno kako dionice trenutno predstavljaju mrtvi kapital te da je iznos koji se može dobiti prodajom puno veći od iznosa dividendi, dodavši kako će se dionice prodavati sukladno stanju na burzi.

24. sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke

Aktualni sat

Aktualni sat

Tijekom aktualnog sata vijećnica Nataša Juriša (PGS) upitala je kojim povodom je Kriminalistička policija provodila istražne radnje u Gradu Rijeci, vezano uz koncesijski ugovor s Tržnicama d.d., na što je gradonačelnik istaknuo kako je Odjelu gospodarskog kriminaliteta predočena sva dokumentacija koju su tražili.

Milan Šušnjar (HSP) zanimao se za mogućnosti da Rijeka ipak postane domaćinom utakmica Svjetskog rukometnog prvenstva, nakon što su se u medijima pojavile kalkulacije da neki od gradova neće moći izgraditi potrebne dvorane. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se Gradu nije obratio nitko iz Hrvatskog rukometnog saveza, dodavši kako Grad i dalje za utakmice Prvenstva nudi Dvoranu mladosti uz mogućnost manje rekonstrukcije, koja pak ne uključuje i traženo povećanje kapaciteta na 4,500 gledatelja. Dodao je kako neke od dvorana koje se danas grade u nekim hrvatskim gradovima imaju puno manji kapacitet.