Gradskom vijeću upućeni su s gradonačelnikovog kolegija prijedlozi javnih priznanja Grada Rijeke u 2018. godine. Za nagradu za životno djelo predložen glumac Zdenko Botić.

Kako je pojasnio predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev, ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja, na javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja pristigao je jedan prijedlog za nagradu za životno djelo, 16 prijedloga za Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ te sedam prijedloga za godišnju nagradu Grada Rijeke.

Odbor je jednoglasno usvojio prijedlog da se nagrada za životno djelo za cjeloživotni doprinos kazališnoj umjetnosti u gradu Rijeci dodjeli glumcu Zdenku Botiću. Rečenica iz obrazloženja koja sažima svih četrdeset godina glumačkog djelovanja Zdenka Botića, ona je iz telegrama ministra kulture Božo Biškupića, u kojem se ističe kako je dramski prvak HNK Ivana pl. Zajca „svojim umjetničkim postignućem dao nemjerljiv doprinos kulturnom stvaralaštvu grada Rijeke i hrvatske kulture u cjelini“.
„Tijekom dugogodišnjeg glumačkog djelovanja Zdenko Botić je postao jedna od omiljenih umjetničkih osobnosti u gradu, aktivan i nakon umirovljenja. Upravo ovih dana, Zdenko Botić glumi u novoj sezoni televizijske serije Novine u režiji Dalibora Matanića. Četrdesetogodišnjim djelovanjem na kazališnoj sceni, Zdenko Botić se prometnuo u prepoznatljiv simbol riječkog teatarskog života, pa je dakako bio nezaobilazan i u predstavama HKD Teatra. Među najpamtljivije likove odigrane tijekom dva i pol desetljeća ove institucije, spadaju svakako Garderobijer u istoimenoj predstavi R. Harwooda te uloga gospodina Donalda Martina u Ionescovoj Ćelavoj pjevačici, obje u režiji Laryja Zappije,“ stoji u obrazloženju nagrade.

Predloženi dobitnici javnih priznanja Grada Rijeke za 2018. godinu

Predloženi dobitnici javnih priznanja Grada Rijeke za 2018. godinu

Predloženo je da se Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“ dodijeli Klubu navijača Armada Rijeka za 30 godina bezuvjetne ljubavi voljenom gradu, Hrvatskoj udruzi za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku  mikroelektroniku-MIPRO za 40-godišnji doprinos području informacijsko-komunikacijskih tehnologija organiziranjem međunarodnih znanstveno-stručnih skupova, Nenadu Labusu za trajni doprinos na istraživanju i očuvanju kulturnog nasljeđa Rijeke i Sušaka, Hideyo Ashigaki za uspostavu bliske suradnje te dubokog ljudskog prijateljstva između gradova Kawasakija i Rijeke, Darku Jurkoviću za iznimne umjetničke kvalitete gitariste i skladatelja, koji obogaćuje kulturni život Rijeke i pronosi ime grada diljem svijeta, Zakladi Sveučilišta u Rijeci za dugogodišnje promicanje filantropije, doprinos razvoju riječke sveučilišne zajednice te potporu lokalnoj zajednici stvaranjem društva znanja, glazbeniku Davoru Tolji za 40 godina umjetničkog rada i promicanje ugleda grada Rijeke, talijanskom konzul u Rijeci Paolu Palminteriju za uspješno promicanje gospodarske suradnje između riječkih i talijanskih gospodarstvenika te Suzani Samardžić za izniman uspjeh u 25 godina vođenja Caritasova doma sv. Ana.

Nadalje, predlaže se da se godišnja nagrada dodijeli prof. dr. sc. Jasminki Ledić za doprinos unapređenju visokoga obrazovanja i promicanju europske dimenzije u obrazovanju te Zlatku Viciću za impresivnu interpretaciju ovčice Wande u predstavi Wanda LaVanda Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Gradonačelnik Rijeke prihvatio je prijedlog Odbora i uputio ga na raspravu Gradskom vijeću, izrazivši uvjerenje da će, kako što je to bio slučaj svih prethodnih godina, vijećnici prihvatiti prijedlog u neizmijenjenom obliku. Ističući kako su svi predloženi pojedinci i udruge zaslužili nagrade, izrazio je posebno zadovoljstvo što je za dobivanje priznanja predložena i Hideyo Ashigaki, zaslužna za održavanje prijateljstva Rijeke i Kawasakija, najstarijeg grada prijatelja Rijeke.

Dobra kvaliteta mora za kupanje na riječkim plažama

Upravo danas će se održati prvo ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora na riječkim plažama od Preluka do Pećina, a na gradonačelnikovom se kolegiju našla informacija o rezultatima ispitivanja provedenima u prethodnoj godini. Kakvoća mora na riječkim plažama u 2017. godini ispitivana je na ukupno 21 mjernoj točki s učestalošću od 10 puta u periodu od 22. svibnja do 28. rujna.

Prema riječima pročelnice Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karle Mušković, rezultati pokazuju kako je kvaliteta mora za kupanje na riječkim plažama dobre kvalitete i bez negativnih ikakvih učinaka po ljudsko zdravlje.

More na riječkim plažama pogodno za kupanje

More na riječkim plažama pogodno za kupanje

Kad se govori o godišnjim i konačnim ocjenama, većina mjernih točaka ocijenjena je ocjenom izvrsno. Konačnom ocjenom dobro ocjenjena je kakvoća mora na plaži Kantrida – Villa Nora, dok je plaža ispod Stadiona Kantrida dobila dvije različite ocjene. Zapadni dio plaže ocijenjen je konačnom ocjenom dobro, a dok je istočno dio dobio zadovoljavajuću konačnu ocjenu.

Konačne ocjene uključuje rezultate tijekom posljednje četiri sezone kupanja, a po godišnjim ocjenama izdvaja se jedino mjerna točka Kantrida – istok, na kojoj je protekla godina ocijenjena nezadovoljavajućom i to po strožim mjerilima hrvatske uredbe, dok se prema EU direktivi stanje na godišnjoj razini može ocijeniti zadovoljavajućim. Nezadovoljavajuća ocjena na godišnjoj razini dana je na temelju samo jednog nezadovoljavajućeg rezultata tijekom sezone, kada su tijekom jednog mjerenja početkom lipnja mikrobiološki pokazatelji prelazili granične vrijednosti propisane uredbom. Uzorkovanja provedena sljedeća tri uzastopna dana pokazala su da se radilo o kratkotrajnom onečišćenju, budući da je more već sljedeći dan ocijenjeno dobre, a dva dana nakon i izvrsne kakvoće. Rezultati ispitivanja kakvoće mora pogoršavaju se nakon oborina, što je izraženije na istočnom nego zapadnom dijelu plaže.

Plaža Grčevo na Pećinama je u sezoni 2015. ocjenjena nezadovoljavajućom godišnjom ocjenom, u 2016. ocjenjena dobrom godišnjom ocjenom, a u sezoni 2017. zadovoljavajućom. Tijekom protekle sezone kupanja samo je jedno ispitivanje, provedeno krajem kolovoza, bilo ocijenjeno zadovoljavajućim, dva puta je ocjena bila „dobar“, a čak sedam puta more je bilo ocijenjeno izvrsne kvalitete.

Kako je kazao gradonačelnik Obersnel, sagledamo li da se u neposrednom zaleđu riječkih plaža nalazi gusto naseljeni prostor s oko 250 tisuća stanovnika te da se radi o kraškom području, na kojem i najmanje zagađenje odmah reflektira na kvalitetu mora, možemo biti više nego zadovoljni rezultatima ispitivanja kvalitete mora za kupanje.
„Na dvije se plaže povremeno događaju incidente situacije i trebat će dodatnim ispitivanjima utvrditi njihove uzroke,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, dodavši kako vjeruje da će kvaliteta mora za kupanje u predstojećoj sezoni biti na razini 2017. godine.

Na povećanje kvalitete mora u Rijeci utjecala je izgradnja dvaju pročistača otpadnih voda, a kakvoća mora dodatno će se povećati planiranom izgradnjom kanalizacijskoj sustava. Projekt vrijedan 1,7 milijardi kuna, koji je u postupku odobravanja sufinanciranja iz Europskih fondova, do 2021./2022. godine stvorit će pretpostavke da se svi objekti na području Rijeke i okolice mogu priključiti na kanalizacijsku mrežu.