Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović i direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota u petak, 26. kolovoza 2016. godine, sudjelovali su na međunarodnoj stručnoj konferenciji „EPK – Mogućnost za mlade“ u slovenskom gradu Lendavi.

Konferencija se održala u sklopu festivala Vinarium koji traje do 4. rujna 2016. godine, a ujedno je i prva javna, stručna rasprava u Sloveniji na temu EPK, odnosno kandidature slovenskih gradova za tu titulu 2025. godine.

Irena Kregar Šegota govorila je o riječkom iskustvu procesa kandidature za EPK

Irena Kregar Šegota govorila je o riječkom iskustvu procesa kandidature za EPK

Direktorica Rijeke 2020, Irena Kregar Šegota, govorila je o riječkom iskustvu procesa kandidature i programu s kojim je Rijeka osvojila titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Uz nju, na konferenciji su svoja iskustva predstavili Mitja Čander, programski direktor EPK – Maribor 2012, dr. Péter János Merza, Zavod za urbanizem Pečuh i Walerich Berger, Jugend am Werk Steiermark, iz Graza.

Tom prigodom, gradonačelnik Lendave Anton Balažek najavio je kandidaturu Lendave za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine, koja će se programom povezati s mjestima iz Hrvatske, Mađarske i Austrije.

Među uzvanicima su bili ministri Vlade Republike Slovenije, predstavnici diplomatskih predstavništava u Sloveniji i predstavnici gradova prijatelja.
(D.C.)