U petak, 24. veljače, neuspješno je završen postupak mirenja između predstavnika Sindikata djelatnika u kulturi i predstavnika poslodavaca – Grada Rijeke i ustanova u kulturi čiji je osnivač Grad Rijeka (HNK Ivana pl. Zajca, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada Rijeke i Gradska knjižnica).

Postupak je započet u sklopu kolektivnog pregovaranja koje je započelo u studenom prošle godine s ciljem formiranja novog kolektivnog ugovora. Postupak mirenja započeo je zbog neslaganja oko dijela sadržaja mogućeg kolektivnog ugovora.

Današnjem sastanku prisustvovali su: miriteljica Nataša Novaković, tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić, sindikalni predstavnik HNK Ivana pl. Zajca Boris Blidar i pravna savjetnica Sindikata Nataša Malnar Đukić te intendant HNK ivana pl. Zajca Marin Blažević i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Postupak mirenja je neuspješno završen jer je sindikalna strana odbila prijedlog s kojim su poslodavci započeli današnje pregovore, a koji uključuje sljedeće:

  • osnivač je spreman potpisati kolektivni ugovor na godinu dana, bez sistematizacije radnih mjesta s koeficijentima, uz tri garancije:
  1. sistematizacija radnih mjesta ostaje ista, ali uklopljena u pravilnik o radu uz garanciju da se niti jedan postojeći koeficijent zaposlenika neće mijenjati,
  2. osnivač garantira da se proračunom predviđena novčana masa za plaće radnika u ustanovama neće smanjivati,
  3. u istom periodu neće se mijenjati uvjeti rada za djelatnike s nižom stručnom spremom od one predviđene dosadašnjim Kolektivnim ugovorom niti bi se ukidao tzv. zaštitni dodatak za zaposlenike.

Prema prijedlogu osnivača obje strane bi se obavezale da će do izrade proračuna za 2018. godinu kroz pregovore detaljno analizirati postojeće koeficijente, te pokušati izraditi i usuglasiti novi prijedlog koeficijenata, uz ponovno uspostavljanje jednake osnovice za izračun plaće na relaciji uprava-ustanove.

Nakon toga poslodavci su spremni razmotriti mogućnost uvrštenja koeficijenata u kolektivni ugovor, ali uz razdvajanje ugovora koji se odnosi na HNK i GKL (kazališta) od ugovora koji se odnosi na muzeje i knjižnicu budući da se radi o suštinski različitim djelatnostima.

Ovakav prijedlog poslodavaca je odbijen, a poslodavci su odbili protuprijedlog miriteljice da se potpiše jednogodišnji kolektivni ugovor s koeficijentima. Također Sindikati su odbili mogućnost da se kolektivni ugovor razdvaja po bilo kojim osnovama.

Postojeći Kolektivni ugovor ističe u utorak 28. veljače. U međuvremenu su sve ustanove u kulturi prilagodile svoje Pravilnike o radu kako bi se programska djelatnost nesmetano odvijala i kako bi postojala pravna osnova za isplatu plaća po uvjetima kakvi su bili i do sada.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen

Skip to content