Zahvaljujući se svim službama koje su svojom aktivnošću umanjile daljnju štetu i u otežanim vremenskim uvjetima olakšavale normalno funkcioniranje grada riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao da sve informacije o štetama koje su proteklih dana izazvale bura i niske temperature još nisu pribavljene, no za sljedeći gradonačelnikov kolegij pripremit će se izvješće o šteti na gradskoj imovini.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se sve štete koje su prouzročile bura i niske temperature neće moći otkloniti dok se ne povise temperature, to se u prvom redu odnosu na smrznute vodomjere, kojih je između 300 i 400, prvenstveno na rubnim dijelovima grada i izvan grada, na području kojim upravlja KD Vodovod i kanalizacija. Također, VIK razmatra i način obračuna potrošene vode, tako da sav trošak ne bude direktno na štetu građana.

Zadovoljavajuće sigurnosno stanje u Rijeci
Godišnje izvješće o stanju sigurnosti na području Grada Rijeke u 2011. godini prezentirali su predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske, koji su izrazili zadovoljstvo sigurnosnom situacijom u Rijeci u protekloj godini, ističući kako nije bilo nikakvih neuobičajenih događaja u odnosu na prethodno razdoblje. Zadovoljstvo sigurnosnim stanjem izrazio je i gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako je razriješenost kaznenih dijela visokih 82 posto, zahvalivši se ujedno policijskim djelatnicima na uspješnom radu.

Bez obzira na zadovoljstvo općim sigurnosnim stanjem u Rijeci, gradonačelnik je istaknuo kako je ipak zabrinjavajući porast broja prekršaja zbog nepropisne brzine od 43% u odnosu na isto razdoblje protekle godine, porast broja alkoholiziranih vozača za 20%, porast neregistriranih vozila za 25% te porast neispravnih vozila na cestama za 50% u odnosu na prethodnu godinu.

Što se tiče prometa, u protekloj godini dogodilo se 1512 prometnih nesreća, što je za 92 ili 5,7 % manje nego prethodne godine, dok se 6,5% nesreća dogodilo pod utjecajem alkohola, što je, iako se radi o zabrinjavajućoj brojci, dvostruko manje nego na razni države. Najčešći uzroci prometnih nesreća su neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska te prelaženje prometnice izvan pješačkog prijelaza. U prometu je smrtno stradalo 15 osoba, a najugroženiji su pješaci te vozači i suvozači na mopedima i motociklima. Prometne se nesreće najčešće događaju ispred Krešimirove 8, na križanju Krešimirove i Nikole Tesle te na Žabici, a zabilježen je i veći broj nesreća u kružnom toku u Osječkoj.

67. gradonačelnikov kolegij veljača 2012.

Radi smanjenja nesreća s najtežim posljedicama, policija će i tijekom 2012. godine nastaviti s represivnim, ali i preventivnim mjerama. Tako se u suradnji s Gradom Rijekom odvijaju programi prometne kulture “Poštujte naše znakove” i “Prvi koraci u prometu”, ali i programi koji se odnose na prevenciju rizičnih ponašanja u djece i mladih, kao što je “Zajedno više možemo”. Provođenje programa u kontinuitetu izuzetno je važno, posebice jer, kako je naglašeno na kolegiju, zabilježeno je povećanje maloljetničke delikvencije, ali i prekršaja odraslih počinjenih pod utjecajem alkohola.

Nastavak potpore Gorskoj službi spašavanja
Grad Rijeka i ove će godine financijski poduprijeti riječku stanicu Gorske službe spašavanja, koja nije profesionalna javna služba koja ima veći broj stalno zaposlenih osoba, već najsloženije poslove obavljaju entuzijasti koji posjeduju specifična specijalistička znanja. I tijekom proteklih dana vremenskih nepogoda GSS je pružao pomoć, dok su u 2011. godini odradili 46 akcija spašavanja i pružanja prve pomoći, od čega 39 na poziv Centra 112. Svaki od 36 članova je u prošloj godini odradio 24 dana. Grad Rijeka pružit će podršku riječkom GSS-u u pronalaženju nove lokacije za djelovanje pa se, između ostaloga, razmatra i lokacija bivših vojnih skladišta u Dragi.

Budući da postoji potreba za korištenjem pasa specijaliziranih za potragu za unesrećenim osobama u ruševinama, odronima te ostalim nepristupačnim mjestima Grad Rijeka i u ovoj godini nastavlja s podrškom Hrvatskoj udruzi za obuku potražnih pasa – Grupi potražnih pasa Rijeka, za čiji je rad osigurano 20.000 kn.

Sporazum o suradnji sa Filozofskim fakultetom

Grad Rijeka sklopit će s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci Sporazum o suradnji na stručnim, znanstvenim, istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima, prije svega projektima istraživanja, razvoja i obrazovanja iz područja djelatnosti Odsjeka za psihologiju, Odsjeka za pedagogiju i Centra za obrazovanje nastavnika, koji mogu značajno pridonijeti uspješnosti ostvarenja razvojnih planova Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo.
67. gradonačelnikov kolegij veljača 2012.Grad Rijeka financirat će provođenje upisnog postupka djece u prvi razred osnovnih škola za školsku 2012./2013. godinu s ukupnim iznosom do najviše 7.500,00 kn., u prvom redu za potrebe provođenja postupka utvrđivanja psihofizičkoga stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole, koji se provodi u razdoblju od 1. veljače do 15. lipnja. Pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj podsjetila je kako je, budući da još uvijek nisu doneseni novi propisi na državnoj razini, i ove godine Grad Rijeka jedno upisno područje, što znači da roditelji ne moraju upisati svoje dijete u školu najbližu adresi prebivališta, već u bilo koju školu na području Rijeke.

“Zelena energija u mom domu”
Temeljem rezultata natječaja za sufinanciranje ugradnje solarnih uređaja u domaćinstva “Zelena energija u mom domu”, provedenom u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom “Kvarner” (REA “Kvarner”), Grad Rijeka će sufinancirati postavu solarnih panela u 20 riječkih domaćinstava. Sufinancirat će se oprema i ugradnja opreme u iznosu od 40%, odnosno, do maksimalnog iznosa od 8.000,00 kn po kućanstvu, pa se procjenjuje da za kućanstava na riječkom području Grad Rijeka izdvojiti 160 tisuća kuna, a Primorsko-goranska županija 40 tisuća kuna.

Nove mjere poticanja poduzetnika
Gradskom vijeću upućen je prijedlog dopuna Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetnika na području Grada Rijeke, kojim se, između ostaloga, predlaže uvođenje tri nove subvencije: subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme; subvencioniranje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika te subvencioniranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondove Europske unije.