Od 8. do 15. siječnja na riječkom će Korzu biti postavljena zvučna instalacija “Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje?” redatelja Marina Lukanovića, koja prezentira misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu i povezanim temama.

Zvučna instalacija za javni prostor “Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje?”, u trajanju od 11 minuta i 12 sekundi koja se izvodi u loopu, nastala je na temelju istraživanja provedenog u sklopu Diversity Mixer EU projekta, Europske prijestolnice kulture.

U instalaciji, nastaloj iz intervjua s dvadesetak kulturnih i kreativnih radnica i radnika iz Rijeke i Primorsko-goranske županije, izdvajaju se najzanimljivije misli i razmatranja o položaju umjetnika u društvu, odnosu prema radu, obrazovnim politikama u kreativnoj domeni, prekarijatu, vrednovanju rada, stavu publike prema kulturi, nalaženju poslova preko veze i srodnim temama.

Citate iz intervjua anonimiziranih sugovornika i sugovornica za potrebe zvučne instalacije čitaju diplomirani mladi glumci Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Sara Blažić, Jurica Marčec, Anja Sabol te Deni Sanković, koji su i sami netom uplovili u nesigurne i prekarne umjetničke vode, što izjavama daje dodatni sloj autentičnosti.

Dokumentarne izjave u glumačkoj interpretaciji i uz glazbu renomiranog europskog skladatelja, Marijana Nećaka, prezentiraju se javnosti pomoću zvučnika postavljenih na Korzu kao prostoru koji predstavlja svojevrsni dnevni boravak Riječana i njihovih gostiju, te javni prostor par excellance.

Citati koje čitaju mladi glumci moći će se čuti duž riječkog Korza svakoga dana od 8. do 15. siječnja 2020. u razdobljima od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati.

Na ovaj se način otvara prostor za nova značenja i promišljanja o sustavu kulturne produkcije i rada u kulturi. Ususret velikoj godini kulture, projektu Rijeka – Europska prijestolnice kulture 2020., ova instalacija predstavlja autorefleksivni pogled kritičan prema sustavu, ali i prema samim kreativcima i kulturnjacima.

Projekt “Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama”, čiji dio predstavlja ova zvučna instalacija, financiran kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020). Projekt provode Rijeka2020 d.o.o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj.

Sanja Bojanić, Marin Lukanović, Kristina Stojanović Čehajić, Kristina Smoljanović i Marko Luka Zubčić su u sklopu projekta Diversity Mixer, sâmo istraživanje prezentirali u publikaciji “Vrijeme i rizik proizvode kvalitetu”, dostupnoj na mrežnim stranicama EPK.