Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar održao je briefing s novinarima o tekućim i nadolazećim projektima u 2019. godini.

Šarar je istaknuo kako je Odjel za kulturu na raspolaganje dobio najveći proračun od svih gradskih odjela za 2019. godinu, nakon što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke izglasan njegov najvažniji godišnji akt. Taj će proračun iznositi 298 milijuna kuna, budući da iduća godina predstavlja krucijalno razdoblje kada je u pitanju završavanje radova na infrastrukturnim objektima koji će zauzeti centralno mjesto riječkog projekta Europske prijestolnice kulture 2020. godine. To dokazuje i činjenica da se čak 159 milijuna kuna odnosi na kapitalna ulaganja u europske projekte rekonstrukcije Palače Šećerane i motornog broda Galeb (službenog naziva „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“) te „Revitalizaciju kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt”, kojim će se ovi objekti prenamijeniti i postati Dječja kuća, odnosno sjedište nove Gradske knjižnice.

Pročelnik je naveo kako sve aktivnosti idu u svom predviđenom roku, što uključuje projekte i radove koji trebaju tek krenuti. Obnovljeni Palača Šećerane i brod Galeb svoje otvorenje trebali bi dočekati do sredine 2020. godine. Dok će izvođač radova na brodu Galeb biti poznat u veljači, idućeg mjeseca trebao bi biti potpisan ugovor s izvođačem radova na Dječjoj kući, čije je otvorenje zakazano za osamnaest mjeseci. Osvrćući se na reakcije Gradskog vijeća o tijeku projekta revitalizacije Benčića, Šarar je kazao kako je riječ o specifičnoj vrsti europskog projekta koji je zahtijevao višestruku komunikaciju i razmjenu papirologije s Ministarstvom kulture i SAFU-om, no dodao kako je to prvi projekt u Hrvatskoj u sklopu Urbane aglomeracije koji je uspješno prošao kompletnu proceduru. „Uz europska sredstva od 68 milijuna kuna za obnovu Palače i Galeba, 68 milijuna kuna za Dječju kući i Knjižnicu, kao i sufinanciranja državnih ministarstava, riječ je o 150 milijuna kuna povučenih za ova dva projekta koja nisu iz gradskog proračuna“, rekao je pročelnik Šarar. Sveukupno, radi se o više od 40 milijuna eura uloženih u kulturnu infrastrukturu koja uključuje već otvorene Muzej moderne i suvremene umjetnosti i RiHub te predviđenih 30 milijuna eura za programski dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Također, osim navedena dva velika projekta, Odjel za kulturu u idućoj će godini provoditi još četiri europska projekta: „Forget Heritage“, „5. ansambl“, „Kultura u centru – Žiroskop“ te „Povežimo se baštinom“.

Šarar je sumirao proteklu godinu izrazivši zadovoljstvo započetim radovima, održanim kulturnim programom „Ljeto u prijestolnici“, pozitivnim europskim izvještajem o dosadašnjem tijeku projekta EPK te otvaranjem ustanove Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, za koju je iskazao optimizam navodeći kako će se moći financirati na načine na koji to dosad nije bilo moguće. Ističući kako 2020. godina označava završetak ciklusa Strategije kulturnog razvitka grada i ciklusa kompletnog projekta EPK, Šarar je zaključio kako će Odjel za kulturu u iduće dvije godine donijeti novi planski dokument koji će definirati smjernice kulturnog razvoja grada, ali i olakšati kreiranje i provedbu budućih projekata s obzirom da Europska unija vlastite strategije, politike i mogućnosti financiranja donosi za identično vremensko razdoblje.