40. jubilarni međunarodni skup za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku – MIPRO u Opatiji je započeo s radom u ponedjeljak, 22. svibnja. Svečano otvorenje i središnji dio skupa tradicionalno će biti održani u srijedu, 24. svibnja, a program traje do petka, 26. svibnja.

Jubilarni MIPRO skup predstavili su pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić, predsjednik međunarodnog programskog odbora MIPRO-a Petar Biljanović i potpredsjednik MIPRO-a Jadranko Novak.

Kako organizatori MIPRO-a kažu, ovogodišnji najveći i najznačajniji znanstveno-stručni ICT skup u ovom dijelu Europe, 40. MIPRO, okuplja više od 1200 sudionika iz oko 40-ak zemalja svijeta. U hotelima Adriatic i Admiral, na Skupu će kroz pet dana biti prezentirano gotovo 350 znanstvenih i stručnih radova, 12 tematskih savjetovanja te seminari i radionice.

ICT stručnjaci imat će priliku sudjelovati i u brojnim okruglim stolovima s temama vezanim uz napredak digitalnog društva, koncept nastave informatike u hrvatskim osnovnim školama te budućnost 5G mreža u pokretnim komunikacijama.

Veliki broj stručnih i znanstvenih radova MIPRO svrstava u jedan od najvećih, ali i najdugovječnijih, ICT skupova na koji već godinama dolaze i vodeći ICT znanstvenici, stručnjaci i gospodarstvenici.

Otvorenje jubilarnog, 40. ICT skupa MIPRO i centralno događanje, plenarna rasprava Digitalna autocesta za digitalno društvo, bit će održani u srijedu, 24. svibnja, s početkom u 10 sati, u hotelu Adriatic u Opatiji.

U sklopu ovoga skupa, Grad Rijeka će predstaviti projekte vezane za novitete na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Pročelnik Jurić podsjetio je i da MIPRO i Zavod već dugo godina uspješno surađuju organizirajući konferenciju Dan novih tehnologija – DaNTe, koja se tradicionalno održava svake godine početkom studenog.

Povodom jubilarnih 40 godina rada, izdana je i knjiga “MIPRO – danas i sutra” urednika Petra Biljanovića, gdje su objedinjeni povijest, razvoj i aktivnosti MIPRO-a.