41. međunarodna konvencija za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku MIPRO započela je danas u Opatiji.

Ovogodišnji će skup u pet dana okupiti više od 1200 sudionika iz 45 zemalja, a na njemu će biti prezentirano 350 znanstvenih i stručnih radova vezanih uz ICT sektor.

Konferenciji za medije na kojoj je najavljen ovotjedni skup prisustvovali su pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić, predstavnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Marina Peranić Ševeljević, potpredsjednik udruge MIPRO Jadranko Novak te urednica portala mipro.hr Dijana Kaćanski.

Pročelnik Jurić je naveo kako MIPRO i ZID njeguju dobru suradnju te dijele isti cilj, a to je poboljšanje društva razvojem tehnologije, što je prepoznao i Odbor za dodjelu javnih priznanja Gradskog vijeća te gradonačelnik, koji su Udrugu MIPRO predložili za Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“.
„MIPRO je važan za povezivanje gospodarskog, javnog i akademskog sektora, a nadam se da će Gradsko vijeće to prepoznati i izglasati“, rekao je Jurić.

Potpredsjednik MIPRO-a Jadranko Novak naveo je kako će se svečano otvorenje i središnji dio skupa tradicionalno održati u srijedu, 23. svibnja na Dan gospodarstvenika na temu “Bolje obrazovanje za bolje gospodarstvo” te dodao kako će se kroz cjelokupni održati niz okruglih stolova, seminara, e-savjetovanja, kao i edukacije za nastavnike riječkih osnovnih škola.

Marina Peranić Ševeljević iz gradskog Odjela za školstvo i odgoj navela je kako se praksa besplatnih edukacija i prisustvovanja skupu za sve prijavljene nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje riječkih osnovnih škola uvela protekle godine.
„Rast informatičke pismenosti je važna, a naši će nastavnici svoje stečeno znanje znati primijeniti i prenijeti u učionice“, kazala je savjetnica za školstvo gradskog Odjela te podsjetila kako od iduće školske godine kreće revidirani i modernizirani informatički program za najmlađe riječke osnovnoškolce.

Na ovogodišnjem MIPRO-u ICT stručnjaci će imati priliku razgovarati i naučiti o 83 najavljene teme vezane za uvođenje 5G mreža u RH, Industriju 4.0 i obrazovanje, e-okoliš, a bit će riječi i o procesno-industrijskoj ICT tehnologiji, robotizaciji industrije i još mnogo toga.

Aktivnosti skupa MIPRO zbivaju se u opatijskim hotelima Adriatic i Admiral, a detaljniji program dostupan je na web stranici udruge MIPRO.

Skip to content