U sklopu obilježavanja 30. godišnjice osnivanja i djelovanja Specijalne jedinice policije „Ajkula“ Rijeka, u subotu je održana ekološka akcija čišćenja podmorja riječke luke.

Na inicijativu i u organizaciji veterana Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“, akcija je provedena uz potporu Policijske uprave primorsko-goranske, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Lučke kapetanije i drugih.

Prije ronilačkih zarona, o akciji su kratko govorili predsjednik USPDR Ajkula Perica Prpić, zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka Marinko Marijanović, a pozdravili su inicijativu načelnik Policijske uprave primorsko-goranske i ratni zapovjednik SP„Ajkula“ Tomislav Dizdar, ravnateljica Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju Grada Rijeke Eda Rumora, kao i policijski kapelan Pavao Mokri te predstavnici PGŽ-a, Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

U ronilačkoj akciji sudjelovalo 86 ronilaca (Autor: Velimir Vrzić)

U ronilačkoj akciji sudjelovalo 86 ronilaca (Autor: Velimir Vrzić)

U akciji je sudjelovalo 86 ronioca i to iz Specijalne jedinice policije Rijeka, ronilačkih klubova Kvarnera, Zagreba, Zagorja, pa i iz susjedne Slovenije, kao i iz Hrvatske vojske, vatrogasnih postrojbi, brojnih udruga te građana volontera koje su plovilom pratili policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka.

Tijekom tri sata akcije iz bazena Riječkog zaljeva  je izronjeno oko  osam (8) kubika različitog otpada: odbačene plastike, guma, stakla, starih željeznih predmeta, među kojima je i puška iz I. svjetskog rata, pištolj, ali i vrijedni artefakt staro sidro koje će nakon obrade konzervatora ostati u fundusu muzeja.

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ nositelj je projekta „More spaja“ kojim kao nekad u ratu 1991. godine, danas u miru pridonose zajednici kroz ekološke akcije čišćenja podmorja na području Kvarnera, veterani žele osvijestiti javnost o značaju očuvanja mora kao najvažnijeg hrvatskog prirodnog resursa.

Tako sinergijom javnog i civilnog segmenta društva pokazuju da se mogu stvoriti nove vrijednosti kako ekološke, tako i kulturne jer, primjerice, svi pronađeni povijesni artefakti u moru ostat će pohranjeni u riječkim muzejima na spomen ovog projekta te za dobrobit svih budućih naraštaja i cjelokupne zajednice.

(foto: Velimir Vrzić)