Vijećnika Vuka Pricu (SDP) zanimala je dinamika realizacije Centra mladih Hartera u prostorima bivše Tvornice papira. Gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je kako već dugo vremena traje imovinsko-pravna priprema za uređenje centra mladih, budući da je trebalo otkupiti trasu javne prometnice. Trenutno je u izradi detaljni plan uređenja zone, koji bi trebao dati odgovor koja je infrastruktura potrebna za centar mladih i druge sadržaje. Grad Rijeka će u suradnji s Tehnološkim centrom iz Ljubljane kandidirati projekt uređenja multimedijalnog centra i inkubatora za kreativnu industriju na natječaj za prekograničnu suradnju, a budu li dobivena sredstva, projekt bi se počeo realizirati tijekom sljedeće godine.

Dušan Sekulić (PGS) postavio je pitanje o dinamici uređenja bivše tvornice Rikard Benčić. Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako se na tom prostoru trenutno odvijaju tri programa. Restauratorski radovi na upravnoj zgradi šećerane, izgradnja hotelsko-poslovnog dijela te izgradnja nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka s podzemnom javnom garažom. Što se tiče hotelsko-poslovnog objekta, gradonačelnik Obersnel je kazao kako je potpisan ugovor s investitorom, koji zbog gospodarske krize nije u mogućnosti ozbiljnije krenuti u realizaciju programa, a Grad Rijeka je procijenio da bi sada bilo neproduktivno raskidati ugovorne obveze i tražiti novog investitora. Kad se govori o izgradnji muzeja i garaže, nakon što se zbog neodgovarajuće ponude za javno-privatno partnerstvo, s Agencijom za javno-privatno partnerstvo pokušat će se ponoviti natječaj i realizirati projekt u dvije faze, s time da se prvo izgradi garaža.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) upitao je gradonačelnika Obersnela smatra li se odgovornim za zaostajanje Rijeke po gospodarskim pokazateljima, a temeljem istraživanja magazina Forbes prema kojem se Grad Rijeka nalazi na 17. mjestu na ljestvici gradova ugodnih za život. Gradonačelnik Obersnel je odgovorio kako istraživanje časopisa ne smatra relevantnim, istaknuvši kako su po tom istraživanju po ugodnosti za život na trećem mjestu Našice.

Šime Jagičić (HNS) upitao je zašto se ne odvijaju radovi na izgradnji garažno-poslovnog objekta u Barčićevoj ulici te izgradnji Ulice Ivana Pavla II. Gradonačelnik Obersnel je kazao kako se u postupku izgradnje utvrdilo se da je potrebno izvršiti sanaciju željezničkog tunela. Raspisan je natječaj za sanaciju tunela, a Hrvatske željeznice tražile su izradu prometno-tehnološke studije o posljedicama zatvorenosti pruge. Zbog toga nema radova niti na jednom gradilištu. Na temelju prometno-tehnološke studije, koju je izradila jedna od tvrtki-kćeri HŽ-a, Željeznice traže 6 milijuna kuna kao naknadu za zatvaranje pruge, koja bi zbog sanacije tunela trebala biti zatvorena 6 sati dnevno te slijede daljnji pregovori.

Ljiljana Cvjetović je u ime Hrvatske strane umirovljenika zatražila da se u kontekstu primjene novog cjenika Autoroleja uvede mogućnost povlaštene vožnje za sve umirovljenike i nezaposlene, a ne samo za osobe starije od 65 godina. HSU smatra da prvenstveni kriterij za dobivanje povlaštene karte ne smiju biti godine, već socijalni status. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako se povlaštene godišnje karte simboličnih cijena za osobe starije od 65 godina uvode prvenstveno zbog evidencije i sprečavanja zloupotreba prava besplatnog prijevoza za tu kategoriju građana, te istaknuo kako će osobe mlađe od 65 godina, ovisno o prihodima, i dalje biti pokriveni odredbama Odluke o socijalne skrbi.

Vesna Buterin (HDS) upitala je li i u 2009. godini nenamjenski trošio sredstva proračuna koja se mogu trošiti samo u točno određene namjene. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako su se u protekloj godini sredstva dijelom nenamjenski trošila i tako će se trošiti sve dok se od strane Vlade i Sabora ne budu uvažavali zahtjevi jedinica lokalne samouprave za većom decentralizacijom sredstava. Ponovio je kako je državna revizija primjedbu o nenamjenskom trošenju sredstava uputila na račun 80% jedinica lokalne samouprave.

Mate Tomljanović (HNS) upitao je o nastavku projekta poticane stanogradnje u Rijeci. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako će nastavak ovisiti o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, pa će se tako tijekom 2011. godine planira početak radova na izgradnji stanova na Martinkovcu ili na Škurinjskom plasu.

Hrvoje Burić (HDZ) upitao je na temelju čega je za popravak krova hotela Kontinental iz sredstava spomeničke rente izdvojeno 180.000 kn, iako u izvještaju povjerenstva stoji da je investitor odustao od projekta sanacije. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako zakon predviđa da se sredstva mogu koristiti za pojedinačno zaštićene objekte ili objekte koje se nalaze unutar zaštićene arhitektonske cjeline, napomenuvši vijećniku da se ukoliko smatra da je time prekršen zakon, s podacima kojima raspolaže javi nadležnim tijelima.

Josipa Rupčića (HDZ) zanimao je stav Grada Rijeke i gradonačelnika o osnivanju gradskih četvrti. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je analiza provedena u suradnji s predstavnicima mjesnih odbora na području grada Rijeke pokazala kako trenutni sazivi vijeća mjesnih odbora ne prepoznaju potrebu organiziranja gradskih četvrti. S obzirom na to da su za 30. svibnja raspisani izbori za novi saziv vijeća mjesnih odbora, ako novi saziv bude imao interesa, Grad Rijeka nema ništa protiv osnivanja gradskih četvrti, samo će valjati voditi računa da se nadležnosti mjesnih odbora i mogućih gradskih četvrti ne poklapaju.