Bojan Kurelić (AM) – Vijećnik Kurelić je kazao kako je protekli vikend organizirano natjecanje u potapanju brodova u Torpedu. Smatra da je to besplatan način revitalizacije spomeničke baštine kroz međunarodno atraktivno natjecanje kojim se promovira riječka baština i povijest. Industrijska baština najvrjednije je što imamo, pa je pitao gradonačelnika kada će se Grad Rijeka aktivnije uključiti u taj dio i prezentirati što imamo jer građani nemaju pojma što imamo u industrijskoj baštini. Za Torpedo zna da postoje projekti te pita ima li kakav plan za realizaciju.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je odgovorio kako mu je žao što se vijećnik Kurelić informira samo iz onog što objavljuju mediji te dodao kako je pitanje, je li industrijska baština ono najvrjednije što imamo u Rijeci u kontekstu spomeničke baštine, posebice baštine poput Gradine Trsat ili rimske baštine. U gradu Rijeci sustavno se vodi politika zaštite i promocije i ulažu se ogromni novci u zaštitu baštine. U područje ex tvornice Benčić, a time i promociju industrijske baštine utrošen je velik novac pa je tako realizirana i web stranica koja pokazuje što se sve postiglo na uređenje bivše Upravne zgrade bivše tvornice šećera. Upravo u ovoj vijećnici se jednom mjesečno održavaju skupovi o industrijskoj i drugoj baštini koju imamo u Rijeci. Pomagali smo sve aktivnosti vezane uz baštinu poput međunarodnih znanstvenih skupova na temu industrijske baštine. Muzej grada Rijeke organizirao je izložbu o industrijskoj baštini grada Rijeke. Izdana je i knjiga o svim objektima koji se mogu smatrati industrijskom baštinom. Pojedini dijelovi spomeničke baštine bili su i dio projekta Patching the City koji se provodio u suradnji s vodećim fakultetima arhitekture, a u Rijeci je boravio i Manfred Wedhorn kao jedan od vodećih stručnjaka za baštinu. Što se tiče te akcije potapanja brodova, i ona je održana uz potporu Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke, a ne samo na inicijativu grupe pojedinaca. Gradonačelnik Obersnel je zaključio kako je lansirna rampa na pomorskom dobru unutar lučkog područja kojim upravlja Lučka uprava Rijeka. Pitanje je zašto u proteklih deset godina za vrijeme bivše Uprave nije ništa učinjeno. Sada se radi projekt koji će se prijaviti na natječaj Ministarstva turizma na temu lansirne rampe. Inače, svojevremeno je građevinski fakultet napravio arhitektonski snimak postojećeg stanja i kojim je na neki način definirano što se može napraviti s tom rampom, što je također platio Grad Rijeka.

Vedran Sabljak (Hrvatski laburisti – Stranka rada) je kazao kako posjeduje primjerak dopisa vezan uz dostavu podataka članovima Gradskog vijeća po kojem se rukovodstva ustanova obavještava da se odgovori vijećnicima dostavljaju putem Gradskog vijeća ili kroz zakon o pravu na pristup informacijama. Pitao je gradonačelnika da li nas ovakvi dopisi vraćaju u doba cenzure i doba centralizma.

Odgovor vijećniku Sabljaku dala je predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac, kazavši kako je dopis uputila ona a ne gradonačelnik, a sve što piše u tom dopisu piše i u poslovniku Grada Rijeke, pa je ona o tome izvijestila ustanove i komunalna društva.

Predrag Miletić (RI) postavio je pitanje vezano za industrijsku baštinu odnosno kompleks Benčić kazavši kako je prije dvije godine rečeno da će se u taj projekt uključiti Ministarstvo kulture, a prije godine dana je rečeno kako će se ići i prema EU fondovima. Interesira ga što je učinjeno od strane Ministarstva kulture, a što je napravljeno prema Eu fondovima

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako je jučer objavljena informacija da je potpisan partnerski ugovor sa EU koji Hrvatskoj tek sada omogućava raspolaganje sredstvima EU fondova. Bez obzira na to mi smo poduzeli sve da se natječemo za sredstva kada ti natječaju budu otvoreni. U suradnji sa Ministarstvom kulture sufinanciran je natječaj za uređenje T objekta u kojem će biti smještena Gradska knjižnica, natječaj za uređenje Ciglenog objekta u kojem će biti smješten Muzej za djecu, a jednako tako radi se na restauraciji i obnovi najvrjednijih dijelova Upravne zgrade ex Palače šećera. U fazi realizacije jw arhitektonski natječaj za uređenje svih spojnih površina.

Aleksandar Bulog (SDP) postavio je pitanje o prijedlogu izmjene zakona i prebacivanju ovlasti za županija na gradove te pitao o kojim je to ovlastima riječ?

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako se inicijativa koju su pokrenula tri velika grada Split, Rijeka i Osijek svodi na to da se preuzme dio ovlasti decentraliziranih funkcija. Nije postojala ideja sa strane Grada Rijeke i zakonodavca da gradovi dobiju status županije u punom smislu riječi, već isključivo u dijelu poslova koje sada obavlja županija i za koji dobiva decentralizirana sredstva iz državnog proračuna, a koji se obavljaju na području grada Rijeke poput primarne zaštite. Nas zanima da na području grda Rijeke upravljamo sa srednjim školama, Domom zdravlja i socijalnim ustanovama koje djeluju na području grada Rijeke. Time županije ne bi izgubile ništa jer je ionako riječ o decentraliziranim sredstvima.

Sanjin Kuljanić (HNS) postavio je pitanje vezano uz razvijanje zelenih površina i uređenje parkova. Interesira ga u kojoj je fazi uređenje parka Šparići na Kantridi.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako ne zna točno koliko sredstava će se uložiti u uređenje zelenih površina jer to ovisi o novom proračunu. Tom pitanju posvećuje se značajna pažnja posljednjih godina i koliko je to moguće pokušava se povećati broj parkova i dječjih igrališta. U zadnjih par godina izgrađeno je desetak novih parkića i dječjih igrališta. Naveo je kako bio se u idućoj godini moglo ići u uređenje parka Pomerio, dok park na Delti ovisi o realizaciji cjelokupnog područja Delte. Što se tiče parka Šparići tamo postoji čitav niz problema pa je gotovo nemoguće realizirati park. Zemljište je velikim dijelom u vlasništvu 3 maja, a na njemu je izgrađeno puno bespravnih objekata koji su u međuvremenu legalizirani što govori u prilog tome da tamo neće biti moguće urediti park.

Hrvoje Burić (HDZ) postavio je gradonačelniku pitanje kada će razriješiti „moralno defektnog intendanta“ Olivera Frljića spomenuvši kako je kazalište nedavno izdalo bilten koji je financiran iz proračuna, a u kojem se kazalište u Zagrebu proglašava fašističkim kazalištem. Burić je kazao kako se ne slaže s time da se novac Grada Rijeke troši na sramoćenje Rijeke, a kao drugi razlog za razrješenje Frljića navodi da on želi ukinuti operu. Frljić i Blažević su na plaći iz proračuna, a da pritom Blažević nije zaposlenik HNK Ivana pl. Zajca već to tek treba postati 1.11. 2014., a tamo vedri i oblači i drži tiskovne konferencije, tamo naređuje djelatnicima a nije niti na plaći u Zajcu.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako u tom tekstu ne vidi ništa posebno i ne zna zašto ga je to uzbudilo. Kazao je također da bi Burić kao dugogodišnji vijećnik morao znati da je intendanta izabralo Gradsko vijeće i da vijećnici mogu uvijek pokrenuti postupak razrješenja pa je predložio Buriću da slobodno krene u postupak lobiranja i prikupljanja potpisa. Obersnel je kazao kako kazališni sustav funkcionira i on po tom pitanju neće poduzeti ništa te naveo kako ne postoji obveza da netko mora biti zaposlen da bi obavljao neku dužnost. Ponovio je kako je Intendanta na prijedlog Kazališnog vijeća imenovalo Gradsko vijeće koje uvijek može pokrenuti postupak razrješenja onog kojeg je imenovalo. Dovoljno je prikupiti samo sedam potpisa vijećnika za pokretanje inicijative.

Vuk Prica (SDP) je kazao kako mu je poznato da su beskućnici obuhvaćeni raznim kategorijama Socijalnog programa Grada Rijeke te pitao hoće li Grad učiniti dodatne aktivnosti da se zaštiti ova kategorija društva s obzirom na zimu koja je pred nama.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako u Rijeci postoje više institucija koje se bave problemima beskućnika, Kroz institut privremenog smještaja riješeno je oko 400 ljudi uz to postoje dva skloništa za beskućnike koja funkcioniraju uz potporu Grada Rijeke. Ugovorom sa Domom Crvenog križa dogovoreno je da se na teret Grada Rijeke smjesti one koji ne dobiju mjesta u prihvatilištima. Uz potporu Grada Rijeke prihvatilište Oaza dobilo je od ministarstva financijska sredstva u iznosu 150.000,00 kuna za smještaj žena beskućnica.

Ida Mahmutefendić (SDP) pitala je u kojoj je fazi izgradnja terminala na Zagrebačkoj obali i što je sa prometnom infrastrukturom željeznica i cesta koja je vezana uz taj projekt.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako su prije mjesec dana započeli radovi na izgradnji Zagrebačkog terminala u dužini 400 metara. Već se postavljaju betonski dijelovi kesona koji će se uskoro stavljati na morsko dno. Projekcija je da bi sve trebalo ti gotovo do 2017. Raspisan je i natječaj za koncesionara, s time što mu je uz upravljanje terminalom ponuđena mogućnost da izgradi još dodatnih 300 m kontejnerskog terminala, čime bi riječka luka površinom i dubinom mora bila najkonkurentnija. Što se tiče prometne infrastrukture radi se projekt ceste d403, izdane su prve građevinske dozvole pa bi prva faza gradnje krenula krajem ove ili početkom iduće godine. Ta cesta bitna je za Zagrebački terminal i rješavanje prometa u Rijeci jer će biti najbrži ulaz i izlaz u centar, a radi se i na izradi projektne dokumentacije za teretni željeznički kolodvor. Sve skupa bi trebalo prema planu biti gotovo 2017.g.

Davor Zubović (HSU) postavio je piitanje vezano uz MO sv. Nikola i sportsko igralište. Naveo je kako taj najveći mjesni odbor ima samo jedno i to devastirano igralište u Crnčićevoj ulici, a da se igralište u OŠ Eugena Kumičića mora plaćati. Pitao je gradonačelnika što Grad može poduzeti da se napravi sportsko igralište.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako je Rijeka gotovo u potpunosti izgrađena i teško je naći slobodne terene. Kazao je kako novo Vijeće MO sv Nikola može taj problem definirati kao jedan od prioriteta komunalnih aktivnosti, a Grad će razmotriti mogućnosti da se nađe nekakvo rješenje da se uredi igralište.

Ljiljana Cvjetović (HSU) pitala je gradonačelnika ima li saznanja u vezi zemljišta bivše tvrtke Instalater i što je sa preseljenjem vrtića u Rastočinama.
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako je slovenska tvrtka koja je kupila to zemljište u predstečajnoj nagodbi ili će završiti u stečaju. Teško je očekivati da će ta tvrtka pokrenuti taj projekt, a vrtić je je trebao biti realiziran nakon izgradnje objekta i garaže. Ddok se ne završi priča o tome što će biti sa tom slovenskom tvrtkom nemamo sugovornika za razgovor, iako namjera da se radi vrtić stoji i dalje

Nikolina Milčić (Hrvatski laburisti – Stranka rada) pitala je zašto zgrada u kojoj se nalazi tvrtka Rijeka promet nema pristup invalidnim osobama. Ta zgrada nema lift, a pristup je moguć jedino stepenicama. Ni Autotrolej nema rampe za invalide, a čak je i prema njenom mišljenju rampa na plaži Ploče također promašaj. Pitala je može li se ovaj grad bolje prilagoditi invalidnim osobama.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako je Grad Rijeka od udruge invalida Hrvatske dobio priznanje za sve ono što je učinio za bolje uključivanje invalida u svakodnevni život. Neke probleme je teško riješiti pogotovu u starim zgradama, ali su zato svi novi objekti apsolutno prilagođeni za invalide. Čak je i Svjetski paraolimpijski odbor dodijelio Gradu Rijeci nagradu za kompleks Kantrida. Gradonačelnik je kazao kako će se uvođenjem novog sustava Rijeka City Card dio tih poslova Rijeka prometa i Autotroleja moći riješiti putem interneta bez dolaska u kancelarije. Gradonačelnik je kazao kako ne zna kako se to rješavalo ranije ali nije primijetio da je itko ostao bez svojih prava do sada. Što se tiče plaža za invalide, puno gradova bi bilo sretno kada bi imalo plažu za invalide kakvu ima Rijeka i na koju dolaze invalidi iz cijele Hrvatske.

Ivan Ivaniš (SDP) je kazao kako je u medijima u nekoliko navrata pisalo da TD Energo namjerava povisiti cijene grijanja te pita je li to istina.
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako TD Energo nije komunalno društvo nego je pretvoreno u trgovačko društvo koje se bavi komercijalnim djelatnošću, na što je bilo prisiljeno izmjenama zakona o plinu, pa u tom kontekstu mora voditi brigu o komerijalnom poslovanju. U međuvremenu je ustrojena Hrvatska regulatorna agencija HERA koja utvrđuje da li postoje razlozi za promjenu cijena u segmentu distribucije plina i isporuci toplinske energije. Svako društvo je dužno izvijestiti HERU o svojim cijenama, pa je tako i TD Energo uputio dokumentaciju HERI koja je utvrdila da postoje opravdani razlozi za povišenje cijena . Gradonačelnik je kazao kako grijanje sigurno neće poskupiti onoliko koliko je to odobrila HERA , no o tome će odlučiti skupština društva, ali se ipak mora naći način kako nadoknaditi dio troškova, a da to poskupljenje ne bude drastično.

Duško Milovanović (SDP) postavio je pitanje vezano uz velike gužve u čekaonicama Autotroleja pri izradi gradske kartice. Zanima ga da li se to može riješiti na neki način kako bi se gužve smanjile.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako je točno da je uvođenjem gradske kartice povećana gužva na mjestima na kojima se kartica izdavala. Unatoč svim mjerama koje smo poduzeli sa čak 15 mjesta za izdavanje kartica na 8 lokacija, sam početak primjene zahtijevao je da svaki korisnik dođe osobno izraditi karticu. U budućnosti više neće biti potrebno doći osobno jer će se po isteku valjanosti kartice nova kartica biti dostavljana korisnicima poštom uz predočenje uvjeta. Od nedavno je uvedena i mogućnost da se karta kupi preko interneta bez potrebe da se dolazi u ured, no za sada je to moguće samo za korisnike Prepaid i Diners kartica, a za mjesec dana će biti moguće i s drugim karticama. Radi se na tome da se omogući kupnja prava kupi i u kioscima, Kompletnom implementacijom sustava do kraja godine bitno će se povećati mogućnost da se te usluge obave jednostavno.

Snježana Čop (HNS) je kazala kako postoji inicijativa građana da se bazen na Školjiću stavi u funkciju. Hns podržava tu ideju pa je pitala kakva su razmišljanja i planovi za stavljanje tog bazena u funkciju.
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako je svojedobno zatvaranje bazena na Školjiću i za njega enigma. Nitko ne zna zašto je zatvoren. Svjesni smo da je potrebno vratiti taj bazen u funkciju, ali je za to potrebno riješiti imovinsko pravne odnose na zgradi. Kada se jednom i uredi bit će to sportsko rehabilitacijski centar, prije svega za invalidne osobe. Koristit će se i za građanstvo ali prvenstveno kao sportsko rekreacioni i rehabilitacijski centar. Uređenje tog bazena iz gradskog proračuna je nemoguće. Ako bi primjerice išli na uređenje kroz javno-privatno partnerstvo, jasno je da nitko neće ulagati u nešto ako neće dobiti povrat sredstava. Vidjet ćemo je li moguće kroz operativne programe prijaviti taj projekt na neki od fondova EU. Na tome se projektu radi i ukoliko dobijemo mogućnost kroz neki od operativnih programa bazen bi mogao biti realiziran u roku 3 do 5 godina.

Teo Božanić (HDZ) postavio je pitanje vezano uz pilomat stupiće na Brajdi koji su postavljeni na inicijativu MO Brajda za što je Grad utrošio 100.000 kuna. Zadnjih nekoliko mjeseci ti stupići nisu u funkciji a jučer je tamo bilo parkirano 20 automobila, pa je pitao u kojem će se vremenu taj kvar otkloniti i koliko je naplaćeno kazni za nepropisno parkiranje dok pilomat nije u funkciji.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako se što se tiče stupića na žalost ne radi samo o kvaru. Zbog podizanja vode utvrđeno je da je došlo do štećenja temelja u koje su pilomati ugrađeni. Trebat će opsežniji zahvat za što će trebati nekoliko mjeseci, nakon čega ć ulica biti u istom režimu kao i dosada.

Sandra Krpan (SDP) postavila je pitanje vezano uz rezultate turističke sezone u Rijeci i nagradu Swiss turist award 2014. i razvoj turizma u Rijeci

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako su on i direktor TZ petar Škarpa nedavno prezentirali analizu turističkih kretanja u Rijeci od 2012 do danas. Taj će materijal pripremiti za jednu od narednih sjednica Gradskog vijeća jer smatra kako je taj materijal interesantan za svih. Već sada bilježimo 17 % više noćenja i dolazaka u odnosu na prošlu godinu, a to se očitovalo i u povećanju prihoda. Zahvaljujući sustavu fiskalizacije podaci su zanimljivi. Analiza FINE za 2013. pokazuje da je najveći broj novozaposlenih rastao u turističkom segmentu. Očekuje da će u 2014. taj postotak biti i veći. Ono što veseli je da smo uspjeli da broj dolazaka ne bude vezan isključivo za sezonu već turisti u Rijeku dolaze tijekom cijele godine. To je također vezano uz otvaranje novih hostela i povećanja broja smještajnih kapaciteta. Sve aktivnosti vezane uz turističku djelatnost u 2013.g. ostvarile su ukupni prihod od preko 500 mil kuna, uz povećani investicijski ciklus. Sve skupa ukazuje na činjenicu da su turisti prepoznali Rijeku a privrednici prepoznali turizam kao izvor prihoda.

Dorotea Pešić Bukovac (IDS) postavila je pitanje vezano uz aktivnosti Grada usmjerene prema daljnjem otvaranju Rijeke za građane prema moru luci, kao i i aktivnostima na obalnom području.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako promjene u Rijeci kada je u pitanju otvaranje prema moru vidimo svaki dan. Danas je uobičajeno prošetati lukobranom i više se nitko ne sjeća koliko smo se borili se sa Molo longa skine natpis Državna granica. Putnička luka koja više nema funkciju kakvu je imala prije 20 godina se odjednom može pretvoriti u zimovalište za mega jahte koje plaćaju vez, struju i vodu. Njihove posade troše u gradu, a nitko ne pita zašto se to nije moglo učiniti prije deset godina i koliko smo novaca izgubili tvrdoglavim odbijanjem ondašnje Lučke uprave da se bazen riječke luke pretvori u ono što sada imamo. Nakon što su nas iz ondašnje Lučke prave uvjeravali da dovođenje kruzera nije njihov posao, nova Lučka uprava u roku godine dana dogovorila je dolazak oko 10 kruzera. i tu se može postaviti pitanje zašto smo izgubili toliko vremena i zašto ondašnja Lučka uprava nije ništa učinila. Uskoro će u bunkeru pored zgrade Lučke uprave biti otvoren ugostiteljski objekt. Prije se tvrdilo da se bunker ne može ukloniti niti srušiti. Sad se odjednom našao i privrednik koji taj bunker može pretvoriti u ugostiteljski objekt. Objekt koji koristi tvrtka Dezinsekcija će se iseliti sa Molo longa u područje bivše tvornice Torpedo i ta će zgrada biti stavljena u funkciju centra jedrenja uz mali ugostiteljski objekt, što su brojni šetači tražili.
Što se tiče uređenja Delte i Porto Baroša vode se dodatni pregovori oko vlasničke strukture, iduće godine će biti odabran koncesionar ili Developer, koji bi trebao izgraditi marinu, kongresni centar, hotel i 300 stanova, a bit će izgrađena i šetnica oko Delte kao i veliki park na sjevernoj Delti

Tea Čaljkušić Mance (HDZ) je ponovila problem Kazališta naglasivši kako je tamo situacija otužna, jadna i jeftina a upravi fali kreativnosti pa pozornost privlače na ružan način. S obzirom na to da smatra kako se gospođa Saša Broz i gospodin Slobodan Šnajder mogu smatrati pogođeni time što piše u Kazališnom biltenu. Ako budu podizati tužbe na Kazalište da li će Grad Rijeka podmirivati troškove koji proizađu iz tužbi iz svog proračuna.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je predložio da vijećnici pozovu Blaževića i Frljića, neka im oni sami pojasne sve što vijećnici smatraju da im treba biti pojašnjeno te ponovio kako je dovoljno samo sedam potpisa da se zatraži da se o tome raspravlja u okviru točke dnevnog reda, odnosno da Frljić i Blažević dođu pred Gradsko vijeće. Što se tiče tužbi, ako tužbe bude bilo i bude riješena u korist tužitelja a bude usmjerena na Kazalište onda će troškove platiti Kazalište, a ako bude usmjerena na osobu imenom i prezimenom onda će to platiti ta osoba. Gradonačelnik je istovremeno podsjetio je na uspjehe Frljićevih predstava Turbofolk i Aleksandra Zec koje su dobile brojne nagrade.

Vesna Buterin (HDZ) zamolila je gradonačelnika da pripremi financijsko izvješće poslovanja Ivana pl. Zajca koji godišnje iz proračuna dobiva 40 milijuna kuna, a ne podmiruje svoje tekuće obaveze, koje bi prema zakonu bez odgode trebao platiti. Konkretno riječ je o isplati i proračunske zalihe u iznosu 330.000,00 kuna koja je u rujnu doznačena Kazalištu zato što kazalište nije plaćalo PDV u 2012.g.. Pitala je da li gradonačelnik zna što se događa u Kazalištu i tko će snositi posljedice za ono što se događa u kazalištu. Buterin je dodala kako imamo Kazališno vijeće i Odjel za kulturu te pitala što ti ljudi rade ako dopuštaju ovakvo ponašanje, netko bi trebao znati što se u kazalištu događa.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako je Kazalište kao i svaki drugi pravni subjekt dobilo rješenje Porezne uprave uz prijetnju blokade računa. Za to odgovara njegov osnivač, a to je Grad Rijeka. Vijećnici će dobiti izvješće jer je u kazalištu trenutno interna revizija Grada rijeke, a istovremeno je u kazalištu redovnoj proceduri i Državna revizija. Nakon toga će se moći vidjeti što se događalo i u čemu je bio problem. Nalazi interne i državne revizije pokazat će koliko ima subjektivne i koliko objektivne okolnosti. Što se tiče nadležnosti Kazališnog vijeća i odjela gradske uprave za kulture te su nadležnosti zakonom određene, rekao je gradonačelnik.