Vijećnika Bojana Kurelića (AM) zanimalo je u kojoj je fazi realizacija projekta novog autobusnog kolodvora. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako mogućnost za realizaciju 40 milijuna eura vrijednog projekta, koji uključuje i izgradnju garaže za autobuse i osobna vozila te niz sadržaja, kao i rješavanje prometnica u centru grada, vidi u strukturnim fondovima EU, dodajući kako se s nadležnim ministarstvom dogovara mogućnost da se sredstva dobiju u okviru planiranja Riječkog prometnog pravca.

Vijećnik Vedran Sabljak (Hrvatski laburisti) postavio je pitanje koliko je stanova u vlasništvu Rijeke prazno te što Grad Rijeka čini da neakedvatne stanove uredi i da u najam socijalno ugroženim građanima. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako nema niti jednog praznog stana koji bi bio primjeren za stanovanje, a da nije ili iznajmljen ili u postupku dodjele nekome po listi prioriteta za dodjelu stanova u najam. Dio stanova neadekvatnih za stanovanje ponuđen je na prodaju, a dio je ponuđen u najam u viđenom stanju. Također, Grad Rijeka razmišlja da ponovno izgradi te potom otkupi stanove izgrađene po modelu POS-a i dodijeli ih po listi prioriteta.

Vijećnik Danko Švorinić (Lista za Rijeku) zamolio je gradonačelnika Obersnela da komentira rezultate poslovanja Luke Rijeka, iznoseći podatak kako su u 2014. godini rezultati porazni, posebice zabilježen minus od 5,8 milijuna kuna. Gradonačelnik Obersnel kazao je kako se radi o netočnim podacima, budući da neto dobit Luke Rijeka u 2014. godini iznosi oko 1,5 milijuna kuna, uz povećanje prometa oko 17 posto. Također, u posljednje vrijeme iz Luke Rijeka dolaze samo dobre vijesti, pa su tako uvedene tri nove brodske linije, od kojih jednu održava i najveći brod koji je ikad pristao u riječku luku. Što se tiče iskazanog gubitka, s obzirom na to da se pred Lukom nalazi proces dokapitalizacije, na zahtjev EBRD-a i niza financijskih institucija, trebalo je očistiti bilancu od neriješenih potraživanja koja je ostavila prethodna uprava Luke. Očekuje se da će se u procesu privatizacije oko 350 milijuna kuna uložiti u novo skladište na Škrljevu, čime će se značajno unaprijediti funkcionalnost riječke luke.

Vijećnik Predrag Miletić (Lista za Rijeku) upitao je zašto se Riječki karneval nije promovirao na nacionalnim i svjetskim televizijskim kanalima. Gradonačelnik Obersnel je kazao kako je provedena široka promocija Riječkog karnevala, no zbog skupoće reklamiranja ne putem nacionalnih televizijskih kuća.

Vijećnicu Idu Mahmutefendić (SDP) zanimalo je što je do sad učinjeno u sklopu razvoja projekta Riječkog prometnog pravca, kao jedne od okosnice Strategije razvoja Grada Rijeke. Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što je Europska komisija prepoznala Riječki prometni pravac kao jedan od deset najvažnijih koridora u Europi, što je preduvjet da se sredstva za realizaciju projekta osiguraju iz fondova EU. Što se tiče provedbe projekta, započela je izgradnja Zagrebačke obale, a do kraja godine bi trebala započeti i izgradnja prometnice D403. Također, izrađena je studija opravdanosti izgradnje drugog kolosijeka od Jurdana do Šrkljeva, čime bi se riješio problem prometovanja teretnih vlakova te omogućilo stavljanje u funkciju javne gradske željeznice. Gradonačelnik je najavio kako će sutra s ministrom prometa potpisati ugovor o izradi operativnog plana Riječkog prometnog pravca na području Grada Rijeke, koji podrazumijeva sveobuhvatan pristup prometnoj mreži (ceste, željeznica, luka, nautika, zračni promet), a ujedno je i preduvjet za apliciranje za sredstva iz fondova EU za sve segmente prometa. Vrijednost izrade plana, koji bi trebao biti gotov do kraja godine, iznosi 3,8 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz EU fondova, a ostalo iz gradskog proračuna.

Osvrćući se na uređenje Koblerovog trga, gdje su se za posljednjih kiša pojavio problem zadržavanja vode, vijećnica Ana Trošelj (PGS) upitala je kolika je cijena popravka i tko će je platiti. Gradonačelnik Obersnel kazao je kako se još uvijek radi o gradilištu, no kako je Grad Rijeka želio omogućiti komunikaciju građanima preko Koblerovog trga, u dogovoru s izvođačima radova, skinuta je zaštitna ograda. Ako je i bilo nekih problema, dodao je, riješeni su na gradilištu i na teret izvođača, budući da bez njihova rješavanja, Koblerov trg ne bi mogao proći tehnički pregled i dobiti uporabnu dozvolu.

Komentirajući jedan od intervja s intendatnom HNK Ivana pl. Zajca Oliverom Frljićem, vijećnik Hrvoje Burić (HDZ) upitao je gradonačelnika Obersnela hoće li spriječiti intendanta da vrijeđa, u konkretnom slučaju čakavštinu, crkvu i HDZ. Gradonačelnik Obersnel kazao je da ne vidi problem te uputio svakoga tko se smatra uvrijeđenim da se sa zahtjevom za odštetu zbog uvrede ili klevete obrati nadležnim institucijama.

Vijećnika Nikolu Ivaniša (PGS) zanimalo je ima li gradonačelnik informacije o stanju u tvrtki MID. Gradonačelnik Obersnel kazao je kako pokušava pomoći u okviru svojih mogućnosti, te je stalno u kontaktu sa sindikatima, upravom MID-a i upravom Uljanika, koja je iskazala interes za preuzimanje MID-a. Gradonačelnik se uključio i u iznalaženje rješenja za isplatu plaća radnicima, od kojih se isplata jedne očekuje u ovom, a druge u idućem tjednu. Iskazao je uvjerenje da će, s obzirom na to da postoji niz zainteresiranih za kupovinu MID-a, tvrtka nastaviti svoju djelatnost.

Vijećnik Duško Milovanović (SDP) upitao je da li se razmatra da Rijeka iskoristi mogućnost iz novog Zakona o regionalnom razvoju, koji velikim gradovima daje mogućnost da postanu sjedišta urbanih aglomeracija. Gradonačelnik Obersnel kazao je kako je pokrenuo inicijativu za osnivanje Riječke aglomeracije, koja bi uključivala gradove i općine koji su bili dio bivše Općine Rijeka, potom gradove i općine Liburnije, kao i Općinu Omišalj, na čijem području se nalazi Zračna luka Rijeka. Tako objedinjeni sustav daje dodatne mogućnost za koordinirani razvoj, posebice na gospodarskom planu te predstavlja temelj za povlačenje sredstava iz EU fondova.

Vijećnik Ivan Bogdanić (HDZ) postavio je pitanje o početku uređenja rotora na Martinkovcu. Gradonačelnik Obersnel je kazao kako se dugo vremena raspravlja o izgradnji rotora, a u međuvremenu je prometnica iz nadležnosti Hrvatskih cesta prešla u gradsku nadležnost. No, s Hrvatskim cestama je dogovoreno da će osigurati sredstva za radove, koji bi trebali, ako se riješe imovinsko-pravna pitanja, započeti sredinom ove godine.

Vijećnik Waler Volk (SDP) upitao je o rezultatima javnog poziva za iskaz interesa za kupnju stana izgrađenog po modelu društveno poticane stanogradnje, odnosno postoje li interes za daljnji nastavak programa. Gradonačelnik Obersnel kazao je kako se na javni poziv javilo 420 građana, a kako se na Martinkovcu planira izgradnja oko 120 stanova, procjenjuje se kako će svi stanovi biti prodani, što jamči i nastavak programa poticane stanogradnje.

Vijećnicu Jagodu Špalj (ARS) zanimala su najnovija ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju. Gradonačelnik Obersnel je kazao je kako su u