Petra Karanikić (SDP) postavila pitanje u medijima o uvođenju Poreza na nekretnine koji se primjenjuje od 1.1. 2018.  Na koji način se Grad Rijeka priprema za primjenu tog poreza i to će njegovo uvođenje i što će to značiti za proračun i građane.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je u svom prvom obraćanju čestitao svim vijećnicima na izboru i kazao kako je uvođenje poreza na nekretnine značajan iskorak u promjeni porezne politike s obzirom na to da je predviđeno da to bude prihod lokalne samouprave. U suštini taj porez zamjenjuje porez od kuća na odmor, spomeničku rentu i komunalnu naknadu. U Gradu Rijeci se krenulo intenzivno s pripremama, kako kadrovskim unutar uprave, tako i organizacijskim, s obzirom da Grad Rijeka postaje porezno tijelo i izdaje rješenja. Svi zaposlenici koji su radili na obračunu komunalne naknade prešli su u Odjel za financije. Za građane nema nekih bitnih izmjena u smislu troška u odnosu na dosadašnji . Vjerojatno će primjena porezan za neke biti opterećenje, drugima ne , jer se smatra da će u prosjeku sve ostati na istome. Zbog način obračuna, za stariju nekretninu plaćat će se manji, a za noviju veći porez. Planiramo na razini ukupnih prihoda otprilike 115 i 120 milijuna kuna, isto koliko su donosila sva tri prethodna davanja zajedno. Pravnim osobama već su poslani obrasci i informacije o uvođenju poreza, uz zahtjev za dostavu onih podataka kojima Gradska uprava ne raspolaže. Građanima će na preko 62000 adresa u 9 mjesecu preko RI stana, uz obračun biti poslan i obrazac koji će trebati popuniti. Većina podatka već je dostupna u bazama, no Grad ne raspolaže podacima o starosti nekretnine, pa je pozvao sve one koji su dobili poziv ili će ga tek dobiti da dostave točne odgovore jer će time olakšati točniji obračun poreza. Na jednoj od slijedećih sjednica Gradskog vijeća bit će predložena Odluka o porezu na nekretnine sukladno o odredbama Zakona, a do 15. 12. 2017. Gradska uprava će biti spremna.

Aleksandar Bulog (SDP) s obzirom da je za potrebe Europske prijestolnice kulture predviđeno uređenje  objekata u Benčiću, zanima ga kako teku radovi vezano za objekt namijenjen Muzeju moderne i suvremen umjetnosti u Benčiću i kada će Riječani početi osjećati benefit tog velikog projekta.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako su u konceptu kandidature Rijeke za EPK malo presložene namjene projekata tako da je definirano da u zgradi T-objekta bude smještena Gradska knjižnica Rijeka, a u takozvanom „H“ objektu MMSU. Na dosad raspisanim natječajima nije bilo dovoljno novaca niti mogućnosti da taj projekt kandidiramo za dobivanje sredstava. Vlastitim sredstvima završena je prva faza koja se odnosi na uređenje prizemlja i prvog kata. Radovi su praktično završeni i upravo danas počinje tehnički pregled. Ostatak ljeta iskoristit će se za opremanje objekta i preseljenje MMSU, a otvaranje tog dijela najavljeno je za 22. rujna ove godine velikom retrospektivnom izložbom Tomislava Gotovca i to će biti najveća izložba tom umjetniku u RH. Nakon toga slijedi druga faza koja obuhvaća otkup drugog kata i potkrovlja od PIK-a i daljnje uređenje tog prostora, kako bi cijela zgrada bila u funkciji MMSU.

Tea Mičić Badurina (PGS) postavila je pitanje vezano uz sigurnost prometa na Zametu u ulici Bože Vidasa oko dvorane Zamet, na potezu od crkve prema Zametskoj tržnici. Građani izražavaju zabrinutost jer se tamo noću održavaju utrke, a preko dana generalno brzo vozi, premda se u blizini nalaze vrtići, škola i ambulanta i nezgode su česte. Trebalo bi pronaći bolje rješenje za smirivanje prometa jer ljudi koji tamo žive očekuju da se nešto poduzme.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je točno da tom prometnicom upravlja Grad Rijeka, ali nema ingerencije u kontroli odvijanja prometa, osim u segmentu parkiranja vozila. Ta ulica uređena je sa svime što mora imati sukladno Zakonu o prometu, od znakova do pješačkih prijelaza, a nedavno su dva prijelaza osvjetljena LED diodama kako bi se poboljšala vidljivost. Ponašanje vozača mora regulirati policija. Što se tiče drugačije regulacije, nemoguće je postaviti ležeće policajce jer sukladno postojećem zakonu za sada to nije moguće na prometnicama kroz koje se odvija javni gradski prijevoz. Pitanje će proslijediti Policijskoj upravi PGŽ i tražiti češće kontrole brzine i prometa u noćnim satima.

Duško Milovanović (SDP)  postavio je pitanje vezano uz uređenje i rekonstrukciju broda Galeb,  koja je procedura koja se očekuje i kada počinje zahvati rekonstrukcije.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je uređenje broda Galeb sastavni dio programa EPK 2020 za koji je Grad Rijeka uz zgradu Palače šećera dobio 69 milijuna kuna EU sredstava na natječaju za zaštitu kulturne baštine. Krajem veljače raspisan je natječaj za prenamjenu broda u muzej na kojem je kao najbolji ponuđač odabrana tvrtka Marine and Energy solutions DIV, koja je radila i idejno rješenje prenamijene broda. Projekt bi uskoro trebao biti gotov nakon čega ide natječaj za izvođača radova, koji se očekuje već u 9. mjesecu. Do kraja godine trebali početi radovi na uređenja broda. Po procjeni svih onih koji su sudjelovali u pripremi dokumentacije, radovi bi trajali oko godinu i pol dana, i trebali biti gotovi do prve polovice 2019., kada bi Galeb trebao biti spreman za funkciju muzeja i hostela, što mu je i osnovna namjena.

Tamara Martinčić (SDP) je postavila pitanje vezano uz nagradu za transparentnost gradskog proračuna, koju je Grad Rijeka nedavno dobio. Dugo vremena se priča i proziva Grad da  se financije ne vode transparentno, stoga je zanima što to priznanje konkretno znači.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je podsjetio da je prema istraživanjima koje je provodio Lotus, odnosno nevladine udruge, Grad Rijeka je u tri navrata proglašen najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj.  Ovaj put je istraživanje proveo Institut za javne financije koji je analizirao transparentnost u svim gradovima i općinama i županijama, prema kojem je Rijeka među 30-tak gradova koji je ispunio sve kriterije, a radi se o pet dokumenata koji moraju biti javno dostupni na web stranicama. Gradonačelnik je dodao kako, u kontekstu dizanja transparentnosti Grad Rijeka objavljujemo i više podataka nego je predviđeno zakonom. Zakonom je propisano da se Proračun objavljuje na 3., a Grad Rijeka ga objavljuje na 4. razini, dakle puno detaljnije, dok se kod njegova usvajanja donosi na 4 razini, a Grad Rijeka ga objavljuje na petoj razini.

Predrag Miletić (Lista za Rijeku) je postavio pitanje vezano za objekt Primorske kuće koji je nedavno obnovljen i namijenjen u turističke svrhe, i još je uvijek zatvoren.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je ta Primorska kuća objekt koji je Grad dao Turističkoj zajednici, kako bi u tom prostoru bila otvorena autohtona primorska konoba i prostor za smještaj suvenirnice u kojoj bi se mogli kupiti autohtoni proizvodi Rijeke i županije. Radovi su trajali do pred 15-20 dana kada je izdana uporabna dozvola. Na redu je pod zakupnik koji treba otvoriti objekt konobe. Županijski centar bi koristio taj prostor za prodaju domaćih proizvoda. Radovi su bili malo složeniji, pa je bilo potrebno određeno vrijeme da se to dovrši.

Predrag Miletić je replicirao da ga, s obzirom na to da se volimo hvaliti da imamo najbrže rastući turizam čudi, da TZ ovako važan objekt nije stavila u funkciju 1. srpnja. Prema tome netko u Turističkoj zajednici ne radi svoj posao kako treba, čemu  je dodao podatak da i Turistički autobus ima rekordno mali broj putnika.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je vijećniku Miletiću odgovorio kako Grad Rijeka u obnovu Primorske kuće nije utrošio niti kune nego Turistička zajednica. Ona nije pod ingerencijom Grada, a naravno i Turistička zajednica je dužna poštivati poslove vezane uz javnu nabavu. Gradonačelnik je pohvalio inicijativu Turističke zajednice koja je prepoznala potencijal i uložila sredstva. Bilo bi bolje da je to sve bilo gotovo prije sezone ali ništa nije propušteno jer najveći broj turista dolazi van sezone.

Čedomir Salević (SDP) je pitao kako napreduje program RI Move, koji je namijenjen djeci Osnovnih škola, a koji je najavljen prošle godine. Zamolio je da mu se pojasni kako je sve osmišljeno, na koji način se financira i koliko će djece tim programom biti obuhvaćeno

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je u Rijeci razvijen sustav produženog i cjelodnevnog boravka koji obuhvaća djecu od prvog do četvrtog razreda, a koji se najvećim dijelom financira iz proračuna. To je bila idealna prilika da se organizira sportska aktivnost koja je prošle iskorištena eksperimentalno u četiri riječke osnovne škole, a koja će se od iduće jeseni provoditi u osam škola, a u narednom razdoblju u svim školama ukoliko za to bude interesa. Riječ je o razvijanju tri bazična olimpijska sporta:  atletike, gimnastike i juda koji razvijaju sportske navike i zdrav način života i koji pomažu da stručne osobe koje ga provode procjenjuju sposobnost djece da se bave tim ili nekim drugim sportovima.  Troškovi se pokrivaju iz proračuna Grada Rijeke, a za djecu je besplatan.

Zvonimir Peranić (MOST) postavio je pitanje koje se odnosi na HNK Ivana pl. Zajca odnosno postoji li odgovornost izvršnih vlasti, pročelnika Odjela za kulturu, intendanata, Kazališnih vijeća vezano uz izvještavanje o programskom i financijskom poslovanju. Godinama je dostavljan samo dio podataka. U zadnje dvije godine Izvješće je usvajano u kompletu sa svim ustanovama. Postavio je pitanje što je s izvješćima prije te dvije godine, odnosno tko je tada prihvaćao programska i financijska izvješća.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio da se o tome da li postoji odgovornost bavi Državno odvjetništvo. Nakon saznanja da je bilo određenih nepravilnosti u radu, u prethodnom mandatu Kazališta, pokrenut je postupak utvrđivanja nepravilnosti. Programska i financijska izvješća su bila sastavni dio materijala vezano uz Izvršenje proračuna Grada Rijeke i očito se pokazalo da je to bilo nedovoljno. Od saznanja o utvrđenim nepravilnostima provodi se postupak dostavljanja programskih i financijskih izvješća sukladno Zakonu o kazalištu.

Vijećnik Peranić je replicirao kako odgovornost intendanta proizlazi iz Zakona o kazalištima prema kojem je intendant obavezan dostaviti mišljenja Kazališnih vijeća. Postavlja pitanje odgovornosti Kazališnog vijeća koje je dužno u pisanom obliku objasniti zašto prihvaća ili ne prihvaća izvješće. Kod Gradskog kazališta lutaka, zadnjih deset godina sva su izvješća dolazila, dok iz HNK Ivana pl. Zajca, nisu. Osim Godišnjeg financijskog izvješća intendant je trebao dostaviti i Programsko izvješće i izvješće o ostvarenju sezone. Tražio je pisani odgovor.

Sandra Krpan (SDP) je kazala kako je nakon eksperimentalne faze Građanskog odgoja, od ove godine pohađanje tog predmeta moguće je u svim školama. Pitala je kakvi su podaci o dosadašnjoj realizaciji i uspješnosti tog programa.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je odgovorio kako se, nakon što se u prvoj godini provođenja u 5 riječkih osnovnih škola taj programa pokazao vrlo dobrim i nakon što je kroz evaluaciju stručnjaka Filozofskog fakulteta utvrđen kao dobar program, uz zadovoljstvo roditelja, nastavnika i djece, u svibnju u školama ponuđen upitnik kako bi se vidio iskazani interes. Za sada je interes iskazalo oko 350 učenika petih razreda, dok su oni koji su to pohađali u petom sada će nastaviti u šestom razredu. Provedene su  i edukacije za po dva nastavnika u svakoj školi u kojoj se taj program provodi. Vjeruje da će bez ikakvih problema taj program biti uveden u svim riječkim osnovnim školama.

Kristjan  Staničić (HDZ) postavio je pitanje kakav je epilog slučaja Vladimira Benca te zatražio od gradonačelnika da iznese što je o tome spoznala Interna revizija.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je cijeli slučaj preuzelo DORH, dijelom na njegovu inicijativu te po službenoj dužnosti. S obzirom na to da se provodi postupak pri državnom tijelu, nije primjereno niti opravdano da govori o tijeku istražnog postupka. Čim dobije izvješće o tome će biti obaviješteni i članovi Gradskog vijeća.

Ivona Milinović (HDZ) je kazala kako zna da je to za SDP neugodno ali ona mora postaviti pitanje vezano uz preuzimanje upravljanja riječkim tržnicama, koje je po njoj trebalo preuzeti još davno. Koncesija ističe za nekoliko dana, a iz medija se doznaje kako će  Rijeka plus uložiti 20 milijuna  kuna u nabavku opreme. Do tada ćemo vjerojatno iznajmiti opremu pa je upitala je li za to raspisan natječaj ili će se oprema iznajmiti bez natječaja.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao ne zna zašto bi to za SDP bilo neugodno pitanje. To se pitanje godinama politički iskorištavalo i podizale su se čak i kaznene prijave i protiv njega, koje su odbačene od Državnog odvjetništva. Ne preuzimamo nešto što smo odavno trebali, jer su tržnice radile sukladno Zakonu koji jasno određuje da je jedna od mogućnosti upravljanja davanje javnih tržnica putem natječaja u koncesiju. Podsjetio je kako je Grad Rijeka u kontekstu sudske nagodbe dobio imovinu vrijednu 1O milijuna eura, a Tržnice Rijeka koncesiju na 10 godina. Prethodni saziv Gradskog vijeća donio je odluku da upravljanje tržnicama preuzme Grad. Taj je posao dodijeljen gradskom trgovačkom društvu Rijeka plus, pa su poduzete sve radnje kako bi od 17. srpnja tržnicama mogla upravljati tvrtka Rijeka plus. Sa zakupcima su potpisani ili se potpisuju novi ugovori i do kraja ove godine se neće mijenjati ništa bitno, jer je u tako kratkom roku bilo nemoguće išta značajnije mijenjati. Neke od novina su da se više neće plaćati tromjesečna zakupnina kao garancija u slučaju neplaćanja najamnine. Razmotrit će se i mogućnost smanjivanja najamnine. TD Rijeka plus je raspisao natječaj za zakup opreme. Javila se jedino tvrtka Tržnice Rijeka i s  njima je potpisan ugovor za najam opreme na narednih 6 mjeseci. Priprema se natječaj za kupnju nove opreme koja bi trebala biti u funkciji 1.1. 2018.

Ivona Milinović je replicirala pitanjem zašto onda sada idemo u investiciju vrijednu 20-tak milijuna eura.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je podsjetio kako nije riječ o 20 milijuna eura već kuna te dodao kako se u kontekstu reorganizacije rada svih društava u vlasništvu Grada i širenja djelatnosti koja KD i TD obavljaju razgraničavajući komunalne i komercijalne djelatnosti, smatralo  kako je ovo izuzetna prilika da gradska tvrtka preuzme upravljanje tržnicama te još jednom ponovio kako je u cijelom načinu dosadašnjeg upravljanja Grad Rijeka stekao imovinu vrijednu 10 milijuna Eura.

Josip Ostrogović (HDZ) postavio je pitanje što Grad Rijeka kao suvlasnik Kanala Ri misli učiniti vezano uz budućnost te TV kuće naglašavajući kako je  Ernest Marinković već u dva navrata imenovan v.d. urednikom usprkos tome što ga kolege iz redakcije nisu htjele. Pitao je zašto se forsira Ernest Marinković, koji ne održava sastanke kolegija, koristi službeno vozilo u privatne svrhe, uređuje novine, vodi kampanje SDP-a.  Pitao je gradonačelnika zna li za takvo ponašanje i što će učiniti kada se uvjeri da je to istina te pitao  kakva je budućnosti te TV kuće, financijski, programski i kadrovski.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je  Grad Rijeka manjinski vlasnik Kanala Ri s 28%  te stoga ne može sam poduzimati nikakve radnje bez suglasnosti Skupštine. Što se tiče imenovanja urednika, direktor odlučuje o glavnom uredniku. Gradonačelnik je rekao kako će o budućnosti Kanala Ri odlučivati skupština društva u kojoj će biti i predstavnici Grada Rijeke. Osobno nema saznaje da je Marinković vodio kampanju SDP-a.

Vijećnik Ostrogović je ponovio da je Grad Rijeka vlasnik 28%, a PGŽ 27%, pa skupa imaju preko 50% vlasništva i mogu nešto poduzeti. Ponovio je pitanje da li gradonačelnik zna za ponašanje vodećih ljudi te TV kuće i što će osobno učiniti, kakva je budućnost, programski, kadrovski i financijski.

Vojko Braut (SDP) je podsjetio na nedavno usvojene izmjene Zakona o nezakonito izgrađenim nekretnina te pitao radi li se o novom roku legalizacije i kako uopće stoji proces legalizacije u Gradu Rijeci.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je zakon još jedanput produžio rok legalizacije, ovaj put do nekog mjeseca  2018. Pretpostavlja da će sredinom 2018.g. biti donesen novi zakon kojim se taj rok produžuje za još nekoliko godina. Ono što je izmijenjeno je činjenica da se načelno zahtjev može podnesti samo za objekte koji su izgrađeni do 2011. godine. Dobili smo nešto više sredstava koja se uplaćuju od nezakonitih graditelja u postupku izdavanja dozvole, koja se mogu koristiti za gradnju infrastrukture i plaće djelatnika koji rade na tim poslovima. U Gradu Rijeci do sada je obrađeno nešto manje od 9000 zahtjeva, od kojih je 70% pravomoćno riješeno, 25% je u postupku rješavanja, čime će Grad Rijeka vrlo skoro imati riješenih 95% predmeta. Očekujemo porast broja predmeta ali ćemo ih rješavati primjerenom dinamikom kao i do sada, kazao je gradonačelnik.

Veljko Balaban  (Živi zid) pitao je je li nužno da komunalna društva u vlasništvu Grada vrše ovrhe putem odvjetničkih društava. Dao je primjer kako samo za kaznu od 50 kuna za parkirnu kartu odvjetnički ured Brkić ovrši 700 kuna.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako Rijeka slovi kao socijalno osjetljiv grad sa širokim spektrom pomoći za one kojima je to potrebno oslobađanjem od plaćanja najamnine, električne energije, grijanja i sl. Pitanje je da li kazne za nepropisno parkiranje spadaju u socijalnu pomoć. Komunalna društva ne vrše ovrhu ukoliko se koliko toliko uredno podmire troškovi, no ukoliko se radi o ponavljanju slučaja ili ukoliko se dug ne podmiri u dužem periodu, slijedi ovrha. Prihodi društava nisu izmišljeni jer se od njih investira u djelatnosti kojima se bave i dijelom isplaćuju i plaće, ali će razmotriti mogućnost druge varijanate provođenja postupka prisilne naplate.

Hrvoje Burić (Nezavisni) je kazao kako je KD Čistoća u 2016.g. ostvarilo minus od 10,3%. Gubitak nije saniran i iznosi 18 milijuna kuna. Dignete li cijenu Čistoće, imat ćete ozbiljnih problema. KD Čistoća je najgore komunalne društvo u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako se minus odnosi na povećane troškove poslovanja nastale zbog troškova za zbrinjavanje otpada po čitavoj Hrvatskoj za vrijeme kada CZGO Marišćina nije radio, a taj se otpad morao nekamo zbrinuti jer nije radila Marišćina. Manjak je najvećim dijelom saniran iz unutrašnjim rezervi društva. Što se tiče KD Čistoća, o tom će se komunalnom društvu još razgovarati kada bude vrijeme za to. Čistoća će morati korigirati cijene jer ih nije korigirala još od devedesetih. Od kada Marišćina radi, zbrinjavanje otpada  ima svoj trošak i to treba platiti.

Marinko Koljanin (Nezavisni)  je kazao kako Rijeka oskudijeva s trgovima. Uređeni su Koblerov i Pavlinski trg što je pohvalno, ali je pitao što je sa Klobučarićevim trgom i kada će se konačno maknuti oni kameni grobovi na tom prostoru. U kakvoj je fazi i može li se očekivati skoro uređenje tog trga.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako će to biti teško izvodivo iz razloga što je Detaljnim urbanističkim planom tamo predviđena izgradnja zgrade ili objekta. Ipak u narednom periodu bit će uređeni Trg Grivica ispred riječke katedrale i Trg riječke rezolucije i Trga 128 brigade, s pretvaranjem u pješačku zonu.

Skip to content