Sandra Krpan (SDP) navela je kako je projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture dobio nagradu u vrijednosti od 1.5 milijuna eura, pa je upitala detaljnije informacije o davatelju nagrade, kriterijima po kojima je dodijeljena te njenoj namjeni unutar projekta.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je kako je cijeli proces dobivanja kandidature titule Europske prijestolnice kulture složen te podrazumijeva kontinuirani proces provjera i razgovora o toku pripreme projekta pred europskim panelom koji formira Europska komisija. Gradonačelnik je rekao kako je prije godinu dana izvršena jedna od tri evaluacije projekta u Rijeci, te kako je evaluacija, koja je ovog mjeseca održana u irskom gradu Galwayu, treća po redu. Obersnel je kazao kako je uobičajena praksa kod evaluacije EPK gradova, ukoliko se ustvrdi da su svi uvjeti da se osigura uspješno provođenje projekta ispunjeni, da se gradovima koji će titule ponijeti u nadolazećoj godini dodijeli nagrada Meline Mercouri. Nagrada u rečenom iznosu uklopljena je kao dio prihoda Rijeke 2020 i bit će utrošena za realizaciju programa, pri čemu je gradonačelnik kazao kako je provoditelj EPK projekta računao od početka na ovu nagradu.

Vijećnica Krpan je u ime lijeve koalicije u Vijeću čestitala direktorici Rijeke 2020 Emini Višnić, navevši kako ona sa svojim timom te gradskim pročelnikom za kulturu dobro obavlja svoj posao.

Marinko Koljanin (nezavisni) također je čestitao EPK timu na uspješnom vođenju projekta. Osvrnuvši se na gradonačelnikove komentare kojima je osudio izjave predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović vezane uz Nogometni klub Rijeka, vijećnik je naveo kako je aktualna predsjednica i kandidatkinja na nadolazećim predsjedničkim izborima ničim izazvana „nazvala Rijeku rezervnim srpskim klubom, proglasila sebe navijačem Rijeke, Hajduka i Dinama“. Koljanin je javni istup gradonačelnika Obersnela ocijenio dobrim i britkim koji je za cilj imao štićenje digniteta grada, Riječana i nogometnog kluba. Vijećnik je, zaključivši kako ovakve poruke sa samog državnog vrha daju dodatnu motivaciju za javno vrijeđanje Rijeke i Riječana, gradonačelnika upitao postoji li mogućnost da se zatraži pražnjenje stadiona u slučaju masovnog i grubog vrijeđanja s tribina.

Gradonačelnik Obersnel rekao je kako je HNK Rijeka sportsko-trgovačko društvo koje ima svoju upravu te kako se on ne miješa u operativne poslove kluba. Obersnel je naveo kako je indikativna činjenica da Rijeka kao grad, njeni stanovnici ili nogometni klub, u javnom prostoru „uvijek nekome smetaju i uvijek su predmet nekih čudnih konstatacija“, dodavši kako je najbolji odgovor Riječana onakav kakav je uvijek i bio, da budu svoji i razmišljaju svojom glavom bez obzira na „izlete koji se javljaju u glavama pojedinaca misleći da će time dobiti neke političke poene“.

Marinko Koljanin naveo je kako je atmosferu na jednoj od proteklih utakmica NK Rijeke u Splitu kvarilo prostačko prozivanje Rijeke i Riječana, te se ponadao da gradonačelnik može poslati još poruka kojima se prije svega štite Riječani, ne nužno nogometnog kluba.

Sandro Vizler (HNS) kazao je kako je u proljeće ove godine Grad Rijeka postavio pet kamera za nadzor prometa u užem centru grada radi rješavanja problema nepropisnog zaustavljanja i parkiranja, te upitao o rezultatima, posljedicama na promet, kao i dosadašnjim kaznama. Vijećnik je zatražio pisani odgovor.

Gradonačelnik je kazao kako su kamere u punoj funkciji od sredine kolovoza, otkad je počelo izdavanje kazni zbog nepropisnih parkiranja i zaustavljanja na prometnicama. Obersnel je točne statističke podatke obećao navesti u pisanom odgovoru, navevši kako je dosad izdano oko 3000 kazni, pri čemu je naplaćeno oko polovice, dok su ostale u fazi naplate. Najveći broj prekršaja sa tih 5 lokacija, više od 33%, odnosi se na lokaciju Adamićeva ulica – Jadranski trg, a oko 20% prekršaja odnosi se na Ulicu Ivana Zajca – Riva – Riva boduli. Gradonačelnik je naveo kako vidljivih pomaka u smanjenju broja prekršaja zasad nema, no dodao kako je pet mjeseci relativno kratak period u kojem bi vozači shvatili da će biti kažnjeni zbog ovakvih prekršaja. Obersnel je rekao kako su se postavljanje kamera i visoko tehnološkog automatiziranog sustava ispostavili kao dobar potez, pri čemu prometni redar osobnim uvidom potvrđuje stanje i upućuje kaznu, te dodao kako se planira postavljanje novih kamera na kritičnim lokacijama u gradu.

Tea Mičić Badurina (PGS) navela je kako u Rijeci postoji vrlo velik broj zgrada išaranih natpisima ili grafitima, što je posebno vidljivo u širem centru grada, primjerice na željezničkom kolodvoru. Vijećnica smatra kako policiji ne bi trebao biti preveliki problem sankcionirati počinitelje i prevenirati buduće štete. Navodeći kako je Grad Zagreb sustavno pristupio rješavanju ovakvog problema, vijećnica je upitala gradonačelnika mogu li se u Rijeci poduzeti radnje za sprečavanje grafitiranja, u suradnji s policijom zaustaviti daljnju devastaciju pročelja zgrada i prepustiti neke zgrade pojedincima za umjetničko ukrašavanje.

Gradonačelnik Obersnel rekao je kako je problem teško rješiv bez intervencije policije te je to česta tema sastanaka s Centrom za prevenciju kriminaliteta, budući da se radi o prekršajnoj radnji oštećivanja tuđe imovine i nagrđivanju slike grada. Obersnel je ocijenio kako policija ne poduzima dovoljno radnji po tom pitanju te se slaže da se prema „rukopisu“ grafita može zaključiti da se radi o istim osobama, navevši kako će se nastojati pooštriti sankcioniranje ovakvog ponašanja, primjerice kamerama koje se prema gradonačelniku ispostavljaju kao jedini praktični način na koji se uspješno može boriti protiv vandalizma, ali i složenijeg kriminala na ulicama. U kontekstu zbivanja iduće godine i provedbe EPK projekta, gradonačelnik je rekao kako će, uz dogovor sa suvlasnicima, nastojati ukloniti dio grafita. Ističući kako je Grad Rijeka redovito pozitivno odgovarao na upite oslikavanja zgrada javnog karaktera, Obersnel je rekao kako se dio segmenta programa Europske prijestolnice kulture bavi urbanom kulturom, gdje je predviđen veći broj grafita s umjetničkom vrijednošću.

Duško Milovanović (SDP) kazao je kako se program „Ri Move”, koji omogućava mlađoj osnovnoškolskoj djeci bavljenje sportskim aktivnostima u školi, nastavlja, stoga je upitao gradonačelnika o proširenju broja sportova kojima se djeca mogu baviti i načinima financiranja ovakvog proširenja.

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako je Ri Move jedan u nizu uspješnih i inovativnih programa Grada Rijeke koji se provodi u suradnji s Riječkim sportskim savezom (RSS), iniciran da se djecu motivira bavljenjem sportom te usmjeren na polaznike produženog boravka od 1. do 4. razreda. Projekt je raširen na veći broj škola u kojem stručni treneri djecu uvode u svijet gimnastike, atletike i juda, a gradonačelnik je kazao kako će se od iduće godine povećati broj sportova, pa će se djeca koja pohađaju program moći baviti i nogometom, rukometom, košarkom i odbojkom. Gradonačelnik je izdvojio kako je RSS prijavio projekt na europski natječaj te u partnerstvu sa organizacijama iz susjednih država dobio oko 300 tisuća eura za primjenu riječkog modela sportske rekreacije za djecu u svim partnerskim organizacijama, čime je „Ri Move“, besplatan za sve polaznike, prepoznat i izvan Hrvatske.

Morana Jokić (HNS) kazala je kako prema osobnom dojmu zaključuje kako policije na ulicama nema dovoljno te upitala gradonačelnika ima li informacije o ovoj promjeni te mogu li se poduzeti mjere za povećanjem sigurnosti, navodeći kako se u posljednje vrijeme dogodila nekoliko pljački trgovina.

Gradonačelnik Obersnel rekao je kako se slaže s percepcijom nedostatka policije na ulicama, spominjući porast kriminala i neprimjerenog ponašanja, navodeći kako projekt „Policajac u zajednici“, koji je kao cilj imao postavljanje kvartovskih policajaca, nikad nije u potpunosti zaživio. Obersnel je rekao kako odgovor policije po ovom pitanju često spominje nedostatak ljudi, no gradonačelnik je kazao kako ne razumije njihovu organizaciju, navevši kako je u vrijeme Jugoslavije bilo manje zaposlenih policajaca, a u to se doba često moglo susresti milicajca na cesti. Gradonačelnik je rekao kako će o ovoj temi biti još razgovora s policijskom upravom.

Ana Trošelj (PGS) rekla je kako su mnogi građani ojađeni dugom trgovačkog društva Sorriso, koje je u međuvremenu obrisano iz sudskog registra, prema Rijeka sportu, a čiji je vlasnik, prema informacijama na društvenim mrežama, otvorio restoran u gradskom prostoru u Ribarskoj ulici. Vijećnica je kazala kako prema vlastitim saznanjima zakupac nema istog osnivača kao propala tvrtka u dugovanju, te upitala gradonačelnika da pojasni na koji se način Grad osigurao da se ne ponovi situacija u kojem je njegov interes zakinut.

Gradonačelnik Obersnel rekao je da u hrvatskom pravnom sustavu ne postoji odgovornost fizičke osobe koja preko svoje pravne osobe nije ispunjavala svoje ugovorne dužnosti ,prema kojoj ona ne bi mogla sudjelovati u daljnjim natječajima. Gradonačelnik je naveo kako je čest slučaj da pravna osoba bez imovine ode u stečaj bez mogućnosti naplaćivanja potraživanja, da bi za nekoliko mjeseci ista fizička osoba formirala novu pravnu osobu i prijavila se na isti natječaj. Kroz novu Odluku o uvjetima i postupku javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora uvedena je bankarska garancija kao sredstvo osiguranja, tako da se ovakvi događaji više ne bi smjeli događati, budući da postoji mogućnost naplate od strane banke koja je garanciju izdala.

Oskar Skerbec (IDS) kazao je kako je u na Kozali nedavno izvršena rekonstrukcija prometnice u blizini OŠ Belvedere i dvorane Dinko Lukarić, radi čega su premještene autobusne stanice. Vijećnik je rekao kako je na ondašnjem pješačkom prijelazu bez tragičnih posljedica stradala učenica u sudaru s vozilom te upitao o mogućnostima postavljanja ležećih policajaca ili kamere za provjeru brzinu. Skerbec je zatraži opisani odgovor.

Gradonačelnik Obersnel naveo je kako opći cilj smirivanje prometa u blizini škola, kazavši kako će informaciju prenijeti stručnim službama te nastojati uspostaviti rješenje koje će smanjiti brzinu vožnje na toj lokaciji.

Predrag Miletić (Lista za Rijeku) upitao je gradonačelnika o eventualnim radovima na zgradi Teatrina u kompleksu Rikard Benčić, prizemnice u blizine Palače šećerane koja se nalazi u lošem stanju.

Gradonačelnik je istaknuo kako se namjeravala riješiti sudbina Teatrina, zgrade u kompleksu  bivše tvornice benčić, no kako su natječaji i europska sredstva bili restriktivni u ovom pogledu, gdje je maksimalni iznos subvencije iznosio 5 milijuna eura, u ovom ciklusu obnove nije bilo mogućnosti da se u obnovu uključi i objekt Teatrina. U dogovoru s konzervatorima pokušava se pronaći varijanta da se Teatrino stavi u komercijalnu djelatnost prihvatljivu i zanimljivu za prostor Benčića. U tom bi slučaju obveza koncesionara bila bi da zgradu uredi i da ona bude otvorena za javnost, a gradonačelnik se nada da se ovaj pokušaj realizirati do kraja iduće godine.

Petra Mandić (MOST) spomenula je temu izmjena Vladine Uredbe o gospodarenju otpadom, na koju su komunalna društva s riječkog područja organizirano reagirala te najavila tužbu. Vijećnica je izmjene Uredbe ocijenila nedopustivim udarom na građane te upitala postoji li, osim tužbe, neka opcija kojom bi buduća odluka, koju lokalna samouprava mora donijeti da bi se uskladila s Uredbom, smanjila varijabilni dio cijene računa u posljedici povećanja fiksnog dijela.

Gradonačelnik Obersnel naveo je kako je nadležno Ministarstvo donijelo dokument koji se odnosi na sve gradove i općine u Hrvatskoj, ocijenivši ga „ishitrenim rješenjem“ koje dovodi do neprihvatljivih povećanja cijena usluge. Gradonačelnik je kazao kako lokalna razina nema puno prostora za ublažavanje, osim daljnjih razgovora s ministarstvom da se ta Uredba preispita, kazavši kako su kazne u slučaju neprimjenjivanja vrlo oštre. U postupku je analiza kojom se istražuje u kojem bi obimu primjenjivanje dovelo do ekstremnog povećanja cijena. Obersnel je kazao, premda podaci pokazuju vrlo dobro financijsko stanje KD-a Čistoća, nema prostora za smanjivanje varijabilnog dijela računice.

Vijećnica Mandić istaknula je kako Vijeće mora uskladiti Odluku do 14. prosinca, kazavši kako ne smatra da će se tužba riješiti pozitivno do tog datuma, te kazala kako nije dobila odgovor na pitanje postoji li mogućnost da se smanji varijabilni dio u cijeni. Vijećnica je zatražila pisani odgovor.

Anet Trope (Akcija mladih) upitala je kada će nastupiti povećanje cijena Čistoće i u kojem iznosu.

Gradonačelnik Obersnel rekao je kako, ukoliko se tijek situacije ne promijeni te Uredba ostaje na snazi, ne može govoriti o povećanju cijena, kazavši da ne isključuje odnos fiksnog i varijabilnog dijela računice.

Tamara Martinčić (SDP) navela je kako NK Orijent slavi stotu godišnjicu od osnutka kluba, te ovim povodom zatražila informacije o ulaganjima Grada Rijeke u stadion na Krimeji.

Gradonačelnik Obersnel izdvojio je kako je stota godišnjica veliki jubilej za jedan klub koji puno znači istočnom dijelu grada, kazavši kako je uređenje stadiona pokrenuto neovisno o godišnjici. Na stadionu su postavljene stolice na tribine, uređene su svlačionice, sustav za navodnjavanje, promijenjeno je 600-tnjak kvadratnih metara travnjaka, riješen je prilaz stadionu, otvoren je prilaz stadionu iz Kontuševe ulice. Gradonačelnik je rekao kako će biti potrebno uložiti još neka sredstva, te kako se u sklopu obilježavanja obljetnice priprema fotomonografija kluba, za što je Grad preuzeo obvezu tiska knjige. Uz veliki jubilej, Orijent je zabilježio uspjeh ušavši u 2. nacionalnu ligu.

Josip Kukuljan (MOST) kazao je kako stanari zgrada u Tizianovoj ulici imaju problem s pronalaskom parkirnog mjesta otkako su započeli radovi na izgradnji obližnjeg kompleksa. Vijećnik je upitao o stanju na gradilištu i očekivanom završetku radova.

Gradonačelnik Obersnel sugerirao je kako je nedostatak parkinga opći problem u Rijeci te kako je otvaranjem radova na toj lokaciji dodatno potenciran problem, što je slučaj i oko kompleksa Benčić. Investicija u Tizianovoj trebala bi rezultirati gradnjom više stotina stanova u nekolicini velikih zgrada u kojima je predviđen veliki parkirni prostor, a gradonačelnik je naveo kako će se kroz rekonstrukciju prostora na gornjoj strani gradilišta otvoriti veći broj parkirnih mjesta. O informacijama vezane uz stanje na gradilištu Obersnel je obećao pisani odgovor.

Petra Karanikić (SDP) kazala je kako u ljeto iz Start-up inkubatora Rijeka izašla deseta generacija timova te upravo završen natječaj za jedanaestu generaciju, te zatražila informacije o nastavku projekta.

Gradonačelnik Obersnel naveo je kako je u tijeku odabir korisnika 11. generacije za kojeg je interes bio dvostruko veći od broja slobodnih mjesta, dodavši kako je kroz proteklih 10 godina kroz inkubator proteklo 150 timova, kojima su bili dostupne usluge konzultanata. Prvih devet generacija bile su selektirane prema dobnoj granici, a to je izmijenjeno ukinućem dobne granice te uvođenjem nagrada za najbolje timove koji su uspjeli osnovati tvrtku sa sjedištem u Rijeci. Izmjene su se pokazali motivirajućim faktorom, a povećan je i broj mentora, zaposlenika Sveučilišta i Veleučilišta koji rade sa timovima.

Hrvoje Burić (Bura) naveo je kako je zatražio da gradonačelnik aktivira zadužnicu na osnovi dugovanja komunalne naknade Uljanika d.d, u trenutku kad ta tvrtka nije u blokadi. Vijećnik je ustvrdio kako je gradski proračun zakinut za 15 milijuna kuna zbog toga što se zadužnica nije aktivirala, dodavši kako se priprema izbjegavanje naplaćivanja komunalne naknade Brodokomercu Nova u iznosu od 5 milijuna kuna. Burić je upitao planira li se aktivirati zadužnica prema Brodokomercu u trenutku kad ovo trgovačko društvo nije u blokadi.

Gradonačelnik Obersnel rekao je kako je lako blokirati zadužnicu ili bankarsku garanciju i društvo tim činom dovesti u stečaj, no kazao kako u toj tvrtki postoje ljudi koji žive od plaća koje su im u suprotnom ugrožene. Obersnel je naveo kako je s Uljanikom potpisan sporazum o obročnoj otplati duga koji se nije u potpunosti realizirao, te kako je u slučaju Brodokomerca riječ o manjem iznosu dugovanja na temelju neisplaćene komunalne naknade, no nešto veći kada su u pitanju potraživanja za poslovni prostor za koja postoji bankarska garancija. Gradonačelnik je rekao kako ne treba strahovati da Grad Rijeka neće naplatiti svoja potraživanja, kazavši kako postoje dnevni kontakti s upravom Brodokomerca te nastojanja da se Grad naplati bez ugrožavanja poslovanja tvrtke i dovođenja u pitanje nemalog broja zaposlenih.

Vijećnik Burić naveo je kako Obersnel stvara minus u gradskom proračunu, kazavši kako je gradonačelnik 2010. godine prodao potraživanja iz najma poslovnih prostora i drugih poslovnih aktivnosti u iznosu od 75 milijuna kuna. Burić je rekao kako je Grad Pula uknjižio dva objekta temeljem osnove komunalnog duga od strane Uljanika, dok je Grad Rijeka u minusu 15 milijuna kuna zbog toga što nisu aktivirani instrumenti osiguranja.

Koraljko Pasarić (PGS) istaknuo je kako je približavanje 2020. godine i projekta EPK te povećano spominjanje Rijeke u medijima dovelo do povećanja turističkog prometa. Navodeći protekle projekcije o četiri milijuna turista u idućoj godini, Pasarić je upitao o postojanju novih projekcija turističkih gostovanja u Rijeci i okolici te kapacitetskih mogućnosti prihvata velikog broja gostiju.

Gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je kako je projekcija govorila o četiri milijuna posjetitelja događanja koja će se zbivati u 2020. godini, što podrazumijeva i posjetitelje iz okolice Rijeke i drugih krajeva Europe koji će dolaziti na jednodnevna događanja. Obersnel je potvrdio kako se u nadolazećem razdoblju očekuje povećani broj turista te veći rast u odnosu na 2019. godinu, kazavši kako će se turistički kapacitet povećati otvorenjem novog hotela na Costabelli od oko petsto smještajnih jedinica, nastavkom povećanja privatnog apartmanskog smještaja, te kako treba uzeti u obzir smještajne kapacitete u okolici Rijeke.

Skip to content