Vijećnik Branko Rađa (HDZ) upitao je o dinamici uređenja palače bivše šećerane. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako dinamika ovisi o istraživačkim i restauratorskim radovima unutar objekta, odnosno na zidnim oslicima. Radovi su najvećim dijelom završeni, a ovisno o preporukama Hrvatskog konzervatorskog zavoda i nadležnog konzervatorskog odjela pristupit će se daljnjem uređenju zgrade.

Vijećnika Valtera Wolka (SDP) zanimalo ješto se poduzima vezano uz gužve, koje kamioni stvaraju u Šetalištu Andrije Kačića Miošića, čekajući u koloni koja se ponekad proteže do zgrade kazališta.
Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo kako su gužve posljedica kašnjenja uređenja kontejnerskog terminala na Brajdici – nakon što je nekoliko godina kasnilo otvaranje prometnice D404, Lučka uprava Rijeka zakasnila je u pripremi otvaranja prilazne ceste s D404 na terminal, a gužve se stvaraju i zbog nekoordinacije s carinom i špediterskim tvrtkama, što ugrožava sigurnost prometa, posebice što se na tom području nalazi i gradski terminal za javni prijevoz. Na inicijativu Grada Rijeke, održani su sastanci s predstavnicima Lučke uprave, carine, špedicije i prometne policije, nakon kojeg je policija dala smjernice i rokove za rješavanje tog problema, nakon kojih će pristupiti kažnjavanju vozača kamiona. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je uređenje pristupne ceste najavljeno za kraj ove godine, no prema informacijama s kojima raspolaže rok je produžen.

Vijećnik Danko Švorinić (Lista za Rijeku) upitao jezašto Grad Rijeka omogućuje tvrtki Tre invest, kupcu zemljišta na Kostabeli predviđenog za turističku svrhu,omogućuje stalno prolongiranje obveza prema gradskom proračunu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel  istaknuo je kako je sve što je predviđeno ugovorom s tvrtkom Tre invest i ispoštovano u okviru proračunske godine, a pored uplata u gradski proračun, investitor surađuje s Odjelom za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem na izradi idejnog rješenja tog turističkog naselja.
“Tvrtka koja je dobila pravo da kupi zemljište temeljem javnog natječaja nema nikakav poseban tretman, s njom se postupa, kao i sa svim ostalim tvrtkama. Začuđen sam stavom vijećnika – s jedne strane smo u gradskoj upravi bešćutni u naplati naših potraživanja i nemamo razumijevanja za poduzetnike koji prolaze gospodarsku krizu, a s druge strane – kad nastojimo imati razumijevanje za poduzetnika – kršimo ugovore i nanosimo štetu gradskom proračunu. Ne živimo u vrijeme u kojem investitori čekaju u redu i u tom kontekstu smo nastojali izići u susret tvrtki koja je izvršila sve svoje obveze,” kazao je gradonačelnik.

Vijećnika Predraga Blečića (Lista za Rijeku) zanimalo jes kojim su sredstvima plaćeni povećani troškovi nastali zbog činjenice da je VK Vodovod i kanalizacija, zbog činjenice da tvrtka Modula nije u roku izvela radove na izgradnji sanitarne kanalizacije na Grbcima, morala pronaći novog izvođača radova za završetak radova i ispravak nedostatka. Vijećnik je ujedno sugerirao da se ubuduće, ako je opće poznato da se radi o tvrtkama koje ne izvršavaju svoje obveze prema investitoru ili svojim partnerima, o tome vodi više računa prilikom provođenja natječaja javne nabave.
Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo kako su dodatni troškovi financiraju iz cijene vode za razvoj, koja se već godinama nije mijenjala, dodavši kako se temeljem Zakona o javnoj nabavi najpovoljnija ponuda ona koja je najjeftinija, a da kojim slučajem Grad diskvalificira neku tvrtku na temelju saznanja o njihovom poslovanju, natječaj javne nabave bio bi poništen.

Vijećnica Ivana Jurčić (SDP) upitala je hoće li Grad Rijeka poduzeti nešto u vezi činjenice da su mještani Svilna, većinom staračko stanovništvo, ostali bez jedine prodavaonice osnovnih živežnih namirnica u mjestu.
Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako su troškovi uređenja poslovnog prostora kojim Grad Rijeka raspolaže u Svilnu preveliki da bi opravdali takvo ulaganje, no nastoji se pronaći rješenje u postavljanju montažnog objekta, nakon čega će biti raspisan natječaj. Sve to, upozorio je gradonačelnik, ne garantira da će se netko na natječaj javiti i otvoriti trgovinu u Svilnom.

Vijećnica Ana Komparić-Devčić (SDP) upitala je koliko je proračun Grada Rijeke izgubio prihoda zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak i gdje se najviše osjetilo na rashodovnoj strani.
Kako se zakon počeo primjenjivati 1. srpnja 2010. godine, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel, do kraja prošle godine proračun je izgubio oko 20 milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je manjak prihoda od oko 10 milijuna kuna. Primjena zakona utjecala je na rashode koji se financiraju iz općih prihoda, kao što su troškovi proračunskih korisnika i programi javnih potreba te socijalni program, a dio gubitka je amortiziran trošenjem sredstava komunalne naknade.

Vijećnika Josipa Rupčića (HDZ) zanimalo je planira li se ograđivanje vrtića i škola, kako bi se spriječila njihova devastacija u večernjim satima.
Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo kako ograda neće rezultirati poboljšanjem, već se svi moramo zapitati tko su ti ljudi koji u školska ili vrtićka dvorišta vode pse, odnosno čija su djeca koja se navečer okupljaju oko vrtića ili škola, napomenuvši kako problem zadržavanja oko škola u neradnom vremenu Grad ne može sam riješiti.

Ivan Bogdanić (HDZ) upitao je o rješenju stambenog problema samohrane, nezaposlene majke s djetetom, koja je deložirana iz gradskog stana.
Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako formalno-pravno iz stana deložiran otac te gospođe, koji je izgubio pravo na korištenje gradskog stana, jer je kroz zemljišne knjige i dokumentaciju porezne uprave utvrđeno da je bio vlasnik kuće koju je prodao.
“Žao mi je te gospođe, ali ovakvi postupci se provode zbog tisuće građana, koji strpljivo čekaju na stambenim listama, jer nisu imali sreće da mogu sami kupiti svoj stan. Mimo liste se može dodijeliti stan ako zbog posebne ugroženosti Centar za socijalni rad izda rješenje,” kazao je gradonačelnik Obersnel.